Skip to main content
Fejlesztés

Kibővül a strand

By 2012. május 8.One Comment

A polgármesteri hivatal médiareferensének köszönhetően a múlthét végén a város jövőbeli fejlesztéseivel kapcsolatban is felfigyelt ránk az országos média, a Magyar Nemzet , illetve a HVG olyan „óriásberuházásokkal” kapcsolatban hozták szóba Eger nevét, mint a megyeszékhelyt hosszában átszelő kerékpárút teljes megépítése, vagy a Bárány uszoda felújítása. Noha nem gondoljuk, hogy üres szavak lennének ezek – egyszer valószínűleg tényleg megvalósulnak a beruházások – lévén viszont, hogy még mindkét fejlesztés a tervezőasztalon pihen, inkább kivárunk velük, és olyan örömhírről számolunk be, ami a turistaszezon végén elvileg már el is rajtol. Nem más ez, mint a Termálfürdőnk jócskán időszerű és szintúgy jócskán indokolt kibővítése.

A hazai turizmus erősen a fürdőkultúra felé fordult az utóbbi években, így kerülhettek be az ország leglátogatottabb települései közé például olyan kisváros, mint a 3000 lakosú Bük. A turisztikailag frekventált pontok listázása egyébként igen változatos dolog, az eredmény merőben másképp alakul, ha az eltöltött vendégéjszakák számát-, a turizmusból származó bevételeket, vagy akár a beutazó, de ott nem sokat időző személyek létszámát vetjük össze. Míg a vendégéjszakáinkkal éppen, hogy ráfértünk az első 10 listájára, összességében Eger népszerűsége mindmáig dobogósnak számít Budapest és a Balaton után az országban. Kedvelt kiléte ellenére megyeszékhelyünknek viszont nem célja olyan méretű vízi attrakciók felmutatása, mint például a szegedi Aquapolis, lévén, hogy fő vonzerőnk továbbra sem ebben rejlene. Arról nem is beszélve persze, hogy a településünk közvetlen közelében  több helyen is magasabb szintű vizes szolgáltatással találkozhat a látogató, gondoljunk csak az Európában is egyedülálló egerszalóki wellnessfürdőre, vagy ha nem akarjuk elhagyni a városhatárt, akkor a maga kategóriájában akár a Török fürdőnket is ide vehetjük. Igen ám, a gond viszont abból adódik, hogy a fürdővendég igényei jócskán megugrottak a példáinkban említett méretű és színvonalú helyek látogatása után, így egy olyan szolgáltatástól is többet várnak, mint a mi lakóteleppel szegélyezett városi strandunk. Ezen igényeknek pedig egy ilyen szinten a turizmusából élő településnek nem csak illik, de muszáj is megfelelnie. Alább pontokba szedtük, hogy a nyári hajrá után, több mint 700 millió forintból, milyen fejlesztések indulnak el ennek érdekében a Termálfürdőnkben.

1) Új, fedett, gyógyvizes medence

Ahogy Sós István alpolgármester fogalmazott, a város fejlesztéseivel többek között azt a kedvezőtlen képet szeretnék mérsékelni Egerben, amiben a nyári zsongást követően télre – turisták szempontjából, gyakorlatilag üresen pangnak az utcák. Az új fedett medencével ezt a szezonfüggőséget lehet némiképp visszaszorítani, ha télre nem is-, kora tavaszra és késő őszre mindenképp kedveltebb lehet vele a strandunk.

2) Gyermek és babamedence

Jelenleg mindössze az időszakosan üzemelő Vízivár medencéje szolgál a gyermekek szórakoztatására, a legkisebbeknek abból is csak a medence 30 cm-es mélységre megemelt része jut . Nyilván nem a legjobb és nem is a legbiztonságosabb megoldás babákkal kikapcsolódni olyan térben, aminek a másik felét jóval idősebb, csúszdázó és vízi játékokat használó fiatalok élvezik.

3) Az 1-es számú medence átfogó felújítása

A strand legnagyobb medencéje emberemlékezet óta nem bír egy kimondottan vonzó megjelenéssel, na persze ez a szerepéből is adódik. A saját forrása  által táplált „nagymedence” 2,2 m mély aljáról Európában egyedülálló módon, természetes kavicsréteg alól tör fel a radon tartalmú gyógyvíz. Az átfogó felújítás mellett szigetelik és ketté is osztják az 1936-ban épült fürdőteret.

4) Csúszdapark kiépítése csobbanómedencével

A strand talán legnagyobb hiányossága kerül orvoslásra a fejlesztéssel, jelenleg ugyanis mindössze egyetlen-, az is csak kisgyerekeknek szánt csúszda található a fürdőben. Nem volt ez mindig így, az élménymedence megépítése óta az idézőjelben idősebb generációk viszont kénytelenek csobbanás nélkül strandolni Egerben, lassan ezt is egyedülálló módon Európában…

5) Hadnagy úti bejárat megnyitása

Parkolás szempontjából praktikus, városkép szempontjából pedig időszerű a Hadnagy úti bejárat felújítása, illetve megnyitása. A beléptetőkapuk felszerelése után remélhetőleg jövő nyáron így már három oldalról is megközelíthetjük a városunk fürdőjét.