Skip to main content
Szabadidő

Az Érsekkert lakói

By 2012. október 4.

Megannyi film és tanulmány foglalkozott már a városok állatvilágával, erről mi is tudnánk mesélni, de most maradjunk azoknál a példányoknál, akik még nem használnak számítógépet. Természetközeli elhelyezkedéséből is adódva, kicsiny városunk szintén aktív élettel bír ilyen téren, a kevésbé szimpatikus patkányon és társain túl sünökkel, baglyokkal, nyestekkel, és rókákkal is találkozhatunk az utcákon járva, igaz ezekhez a megfelelő időpont kiválasztásán túl jókora szerencsére is szükségünk van. A legtöbb városi állat még a távolságtartó ismerkedés fázisában jár az emberekkel, nem úgy, mint  két csoportjuk: a mókusok és a galambok.

Mókus az Érsekkertben - Dió | Fotó felvétele

Mókus az Érsekkertben – Dió | Fotó felvétele

Míg az utóbbiak számos ember szemét szúrják és az etetésük is tilos, az előbbiek egyre több lakos barátjává vállnak játékosságukkal és zabálnivaló megjelenésükkel. Egerben becslések szerint 15-25 egyed élhet az európai-, vagy ismertebb nevén közönséges erdei mókusból, lévén viszont, hogy a kis szőrgombócoknak bejön a városi élet, a létszámuk folyamatosan növekszik. Az új lakók mókusné és mókusúr szorgoskodásán túl korosabb egyedek betelepülését is jelentik, ők csak úgy, mint elődeik, elsősorban a patak alkotta zöldfolyosón közelítik meg a városközpontot. Az ember-állat együttélés régóta tart már, az utóbbi években lett viszont hangsúlyosabb, jelenleg ott tartunk, hogy egy érsekkerti séta alkalmával gyakorlatilag garantált a mókussal való találkozás, ha szerencsénk van, akkor pedig egy olyan lakót is sikerülhet kifognunk közülük, aki akár egy tóparti piknikezésbe is szívesen betársul. Arra persze még várni kell, hogy leüljön a pokrócra és jóízűen falatozzon a kedvesünk és köztünk, de diót és mogyorót már szívesen fogadnak el embertől, még ha a távolság leküzdéséért kicsit dobni is kell azt.

Az erdei mókus egyébként védettnek számít Magyarországon, eszmei értéke 10 000 forint. A népi nevén kelempájsz madárnak is nevezett rágcsáló alighanem egyetlen rossz szokása, hogy alkalomadtán madárfiókákkal is csillapítja éhségét, cserében viszont könnyen és gyorsan barátkozik az emberrel, mindössze 2-3 évig tartó életében erre a feszített tempóra mondjuk szükség is van. Téli álmot nem alszik, a hideg időszakot elraktározott élelemmel vészeli túl. Csak mint érdekesség, de azt tudtuk például, hogy a mókus név eredetileg a móka elnevezés kicsinyítőképzős változata? Pedig az.