Skip to main content
Szabadidő

Iránytű Moszkvára

By 2013. augusztus 8.9 hozzászólás

Borzasztóan hűséges olvasóink emlékezhetnek arra a  réges-régi cikkünkre, melyben megemlítettük, hogy Egerben állítólag nem csak a CCCP házakkal utaltak a Szovjetunióra, hanem egy talán kevésbé ismert üzenettel is, mégpedig a buszpályaudvar épületével. A kör alakú betongyűrű a legenda szerint egy iránytű keretét formálja, melynek tűje (a váróterem) a mostani Oroszország-, azon belül is Moszkva felé mutat.

buszpalyaudvarlegifoto

A légifotó többi része itt megtalálható: http://www.egrinapok.hu/2012/09/13/igy-neztunk-ki-felulrol-1998-ban

Mióta legutoljára írtunk az érdekességről, haladtunk kicsit a korral, így már pontosan be tudjuk rajzolni térképen a „tű” irányát, ezt mellékelve közzé is tesszük a cikk végén. Türelmesen ránagyítgatva, ezen látható, hogy az épület valóban célirányosan Oroszország felé néz, a tű közepe a valóságban (kék vonal) viszont mintegy 500 kilométerrel Moszkva alá mutat. Légvonalban majd’ 1500 kilométernyi távolságnál ennyi eltérés viszont aligha lehet egyértelmű cáfolata a legendának, pláne, hogy továbbra is több részlet igyekszik elhitetni velünk az eredeti felvetést: ahhoz, hogy ne csak az 500 kilométeres eltérés szűnjön meg, de egészen pontosan a Vörös térre (Oroszország leghíresebb terére) mutasson az épület (piros vonal), Egerben mindössze egy-két méterrel elforgatva kellett volna megépíteni a várótermet, ennyi eltérés bőven beleférhet akár egy kevésbé pontos tervezés-, akár valamiféle építészetileg indokolt döntés miatt. Másik, még nyomósabb indok pedig a pályaudvar építésének ideje, mely 1967-ben volt. Történelemben, hozzánk hasonlóan kevésbé jeleskedők kedvéért, a Szovjetunió 1922 és 1991 között létezett, a buszpályaudvar tehát ezen időszaknak a közepén épült. Valószínűleg túl nagy egybeesés lenne ez ahhoz, hogy véletlenről lehessen szó, mindenesetre, ha valakinek van valami ismerete akár a legenda mellett, akár ellene, akkor azt szívesen fogadjuk, ha megosztja velünk.

Szólj hozzá! 9 hozzászólás

 • Nándi szerint:

  Csak azt szeretném megkérdezni, hogy hány km eltérés lenne, ami már „meggyőző” lehetne, hogy nem Moszkva felé mutat a váró terem? :)

  • Sasi szerint:

   Hát magunk részéről inkább égtájat neveznénk meg, de ha kelet helyett északra, délre, vagy nyugatra nézne, akkor biztosan nem hinnénk benne mi sem :)

   • Nándi szerint:

    Szerintem pedig semmi köze nincs Moszkvához. Ez az iránytű a világ közepére, a legszebb városra, Egerre mutat. Ez egy önmagába visszamutató iránytű. ~44000 km-t mutat,körbe a földön. :)

 • da szerint:

  ömm nem sok térképészeti tudásom van de Cseboxári városha ha jól emlékszem általános suliből kb 500km-re van moszkvátó,mi van ha arra akarna mutatni?

  • Sasi szerint:

   Egyébként semmi nem kizárt, de Csebokszári keletre van Moszkvától, a távolságát nem tudjuk, lehet, hogy tényleg az is pont 500 kilométer, a mi buszpályaudvarunk viszont déli irányban mutat arrébb ennyi távolsággal

 • da szerint:

  érrtem :) ez esetben viszont lehet soha nem tudjuk meg..az is lehet ismét az anno magyar építészek mérték el az épületet
  stb stb

 • Cséfalvay Gyula szerint:

  Én már sokat küzdöttem a CCCP-legenda ellen. Most csak tisztelettel kérdezném -lehetőleg azokat, akik még vagy már tanultak oroszul-, hogy hogyan is jön ki az a sokat emlegetett CCCP ….

 • Cséfalvay Gyula szerint:

  Nem hagy nyugodni a felvetés. Tehát a racionális magyarázat:A buszpályaudvar egy természetes kelet-nyugati lejtőre épült. A terep természetes esését a lejtővel párhuzamos lépcső fogja át át. A gyűrű keleti része alatt természetes helyükre kerültek az üzletek -bár egy részük utólagosan. És természetes, hogy a két szintet áthidaló, ék formájú épület, amelyben a váróterem és a forgalmi iroda is van, szintén a terep lejtése irányában helyezkedik el.

  (És most a kevésbé racionális: Bizony, a moszkovita geológiai viszonyoknak köszönhető, hogy az egész terület a patak felé és egyben Moszkva felé lejt. Az iránytű ék alakú mutatója pedig azért fordul pont az iránytű belseje felé, mert az egyházi épületek zavaró hatása miatt már majd ezer éve kialakult itt egy mágneses anomália. Szerencsére…)