Skip to main content
Fejlesztés

Valahogy így kell szobrot állítani

By 2014. április 10.3 hozzászólás

Csak ámulunk és bámulunk, hogy miket meg nem élünk mostanában, történt ugyanis, hogy Rostás Bea Piros egri szobrászművész nekilátott az első egri (és egyben első magyarországi) szobrának az elkészítéséhez. Bevalljuk, hogy az alkotó hölgy művészetének értelmezése a magunk maradi és kissé butus mivoltából adódóan olykor nagy falatnak bizonyul, de ettől függetlenül a legnagyobb tisztelettel állunk Piros előtt, meg úgy általában mindenki előtt, aki bármilyen alkotó tevékenységet végez. Ha ez a tevékenység meg ráadásul Egerbe(n) is készül, akkor nálunk egyből nyert ügye van mindennek.

856154_630519917018254_3990232329776620081_o

Rostás Bea Piros a leendő szobor mellett (Forrás: Ebner Béla)

Rostás Bea, Generációk elnevezésű – egymás nyakában ülő alakokat formáló – szobra a felsővárosi, egykori Fényszobornak helyt adó parkba készül, a Vallon utcára. Kitérőként említjük meg, hogy ezzel együtt egyébként tervben van a közterület elnevezése is, kínos ugyanis, hogy még mindmáig így emlegetik a teret a lakók, holott már generációk (höhö, értjük az összefüggést – generációk!) élnek anélkül a városban, hogy akár csak láthatták is volna azt a bizonyos fényszobrot. No, de visszakanyarodva, nem csak azért rajongunk a művésznő új alkotásáért, mert ezzel egy új értékkel bővül a város, de azért is, mert le vagyunk nyűgözve a szobor kivitelezésétől.

1979503_10152227304279088_906364191_n

Generációk – Rostás Bea Piros

Miután Rostás Bea Piros kiválasztotta az erdélyi Székelyhidason a Generációk alapanyagát, a méretes kövek az egykori 3-as iskola udvarára kerültek. A művésznő ott faragja a nagyérdemű szeme előtt a szobrot, aminek már önmagában is szimbolikus jelentése van, azon városrész lakóinak a láttára készül ugyanis a mű, akikhez később is kerül majd a szobor. Ám, hogy még tovább übereljék a dolgot, egy webkamerán keresztül minden egri végignézheti, amint megszületik az alkotás. Hát, valahogy így képzeljük el egy köztéri szobor születését 2014-ben.

A mintegy négy méter magas szobor várhatóan május végére készül el, az avatására pedig június végén kerülhet majd sor.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás