Skip to main content
Fejlesztés

Három ütemben újul majd meg a Bárány uszoda

By 2014. augusztus 26.9 hozzászólás

Eger ezer éves tervei közt szerepel a Bárány uszoda felújítása, és ezzel a jól csengően csak fürdőnegyedként emlegetett városrész idézőjeles befejezése. A környéken már csak az említett nyitott uszoda, és -környezetének felújítása van ugyanis hátra, a Bitskey uszoda megépülésével kezdett sort az Agyagási park létrehozása-, majd nemrégen a Törökfürdő, illetve a termálfürdő fejlesztése / felújítása követte. Ilyen környezetben még fájóbb seb a Bárány uszi megjelenése, érzik ezt a városvezetésben is, az épület felújítására így 2011-ben tervpályázatot hirdettek. A beérkezett munkák közül végül  a Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. ötletét választották ki, melyre 2013-ban jogerős építési engedélyt kaptak.

w3nzxd-nezet-5-utca

Forrás: Építészfórum.hu

„Az Egri Vízmű SC a rekonstrukció megvalósításához TAO forrás megszerzésére eredményesen pályázott. A beruházás több építési ütemre osztható, melyek határai a fejlesztési lehetőségek függvényében lettek meghatározva. Az egyes ütemek egymásra szerveződve, a teljes beruházás befejeztével alkotnak önálló egységet, amellett, hogy a továbbépítésig működőképesek, használhatók lesznek.” Ezt már az önkormányzati közleményből másoltuk, ami az egész cikkünk forrásaként szolgált és ami ide kattintva letölthető (kattintás után egyből elkezdődik a fájl letöltése!). A beruházás finanszírozására TAO-s forrásból 371,8 millió forint áll rendelkezésre, a szükséges önrészt (163,2 millió Ft) pedig az Önkormányzat költségvetéséből kell majd biztosítani – nagyjából ezekből az adatokból is kiszámítható, de le is írjuk, hogy a beruházás teljes értéke 534 972 311 Ft lesz. A felújítás három üteme alább olvasható, ezek közül az elsőnek – ha jól értettük – 2015. júniusáig kell elkészülnie.

800-dczgws-nezet-1-belso

Forrás: Építészfórum.hu

I. ütem

Az I.ütem célja, hogy a nyitott uszoda legnagyobb értékét jelentő, forrásra települt töltő-ürítő rendszerű medencéje használhatóvá váljon. Ennek érdekében a jelenleg 17 méter széles medencét 21 méterre szélesítik, illetve a szabványoknak megfelelően 2,20 méter mélységre növelik a medence fenékszintjének megváltoztatása nélkül. Létrejön az 50×21 méter méretű 8 pályás úszómedence, mely mozgatható végfallal 2 db 25 m-es medencére osztható. A beruházáshoz melegedő medence és tanmedence építése is párosul.

Megépülnek az északi oldali kiszolgáló terek (külső raktárak és gépészeti helyiségek), a kerítésfal, valamint a pinceszinti gépészeti terek a hőszivattyú telepítésével, továbbá a medencék működéséhez szükséges elektromos és vízgépészeti munkák.

Az észak-keleti öltözőépület leromlott építészeti és statikai állapota, valamint a medence északi irányban történő szélesítésének helyigénye indokolja az épület bontását, melynek megtartása örökségvédelmi szempontból sem indokolt. A felvonulási munkálatok után megindul az épületbontás és a szerkezetépítés, majd elkezdődnek a belsőépítészeti munkák, általános épületgépészet, fűtés, hűtés, szellőzés, elektromos erősáram rendszer és az elektromos gyengeáram (tűzjelző berendezések, audiovizuális rendszerek) kiépítése.

A medencetérben elindul a bontás, a medencék szerkezetépítési munkái, a medencékhez tartozó felvonulási és építkezési munkák, térburkolatok és egyéb kertészeti munkák, illetve megtörténik olyan egyéb berendezések elhelyezése, mint mobil végfal és térvilágítás.

A közműépítés keretei között víz és szennyvíz hálózat kiépítésére, külső gázrendszer kiépítésére, valamint külső elektromos rendszer kialakítására kerül sor.

II. ütem

A II. ütem keretén belül a medencetértől délre lévő többfunkciós építmény készül el. Helyet kap a létesítményben egy 100 fős konferencia – és kiállító terem, 3 db 25 fős csapatöltöző, 2 db 48 fős egyéni öltöző, az öltözők tömbjéhez kapcsolódóan egy egészségügyi részleg (orvosi, masszázs és fizikoterápiás szobák (külön hozzátartozó vizesblokkal)), az emeleten pedig többcélú tornaterem, kardio- és fitneszterem, szertárakkal, valamint irodák épülnek.

Az építkezés a szerkezetépítéssel, építési munkálatokkal, belsőépítészeti munkákkal, általános épületgépészettel, és a fűtés, hűtés, szellőzés, elektromos erősáram hálózat és a gyengeáram hálózat kialakításával fejeződik be.

Ebben az ütemben megkezdődnek az út és környezetrendezéssel járó munkálatok, eszközcserék.

III. ütem

A megújuló energiahasznosítás gépészeti és villamos rendszerének kiépítése – napelemes és napkollektoros rendszer telepítése – a III. ütem során megy végbe.

Befejeződik a Bárány Uszoda tágabb környezetének rendezése és az eszközbeszerzés.

Szólj hozzá! 9 hozzászólás

 • Víg Lajos (Facebook) szerint:

  Ismét egy rácsos „börtön”, vagy nyúlketrec…. :P

 • Tóth Márton (Facebook) szerint:

  körülbelül. Egy sima uszoda bőven elég lett volna.

 • Jóska szerint:

  Engem nem érdekel hogy néz ki csak kezdjék már el! Megérdemelnék a pólósaink!

 • Sipi szerint:

  Lajos! Ezzel az erővel bármilyen formában, díszítésben lehet kifogást találni! Szerintem modern, de nem gagyi!

 • Gábor szerint:

  Igen tényleg láger kinézetű kívülről :) Túlzásba vitték a rázsozást :) :)

 • eszes szerint:

  Választás előtt vagyunk – a nép nemzeti sport – foci – meg a béka segge alatt…..

 • Mari szerint:

  2015 júniusáig kell elkészülnie, de mikor kezdik el?

 • (Facebook) szerint:

  Embertelen formavilág. Szöges ellentéte a szomszédos Makovecz uszodának. A parkolóház után, újabb épületszörny a barokk belvárosban. Persze az egriek nem szólhattak bele, hogy milyen legyen a belváros egyik meghatározó épülete.

 • L.G. szerint:

  Ugye nem fedik le ?!! Könyörgöm NE tegyék !!!!!!!