Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Birtokba vették a gyermekek a megújult Semmelweis bölcsődét

By 2015. május 28.

Új tornaszoba és játszószoba, hőszigetelt épület, megújult terasz és udvar, sószoba, megszépült vizesblokkok, korszerű világítás várja a gyermekeket az egri, Vízimolnár utcában működő Semmelweis Ignác Bölcsődében. Modernebb, korszerűbb lett a főzőkonyha, amely a 82 bölcsődés gyermek mellett az épületben működő, 100 férőhelyes óvodát és a Családsegítő Intézetet is ellátja meleg étellel. A bölcsődébe beléptető rendszert is telepítettek az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében megvalósított, „Bölcsődék infrastrukturális fejlesztése Egerben” című projekt keretében (ÉMOP-4.2.1/B-12-2013-0001). A beruházási program három egri bölcsődét érint, s Eger Önkormányzata összesen 348,6 millió Ft összegű támogatást nyert el erre a célra.

A Semmelweis Bölcsődének otthont adó ingatlan csaknem 35 éve épült, az elmúlt időszakban volt ugyan kisebb felújítás és fejlesztés (komplex akadálymentesítés, homlokzati nyílászárócsere), de a szerkezetek nagy része még az eredeti, 30 évvel ezelőtti építési színvonalat tükrözte. Az intézményben elvégzett munka ellenértéke bruttó 135,3 millió Ft, ebből Eger Önkormányzata 16,1 millió Ft-ot finanszírozott saját költségvetéséből. A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelező az ERTAMIL Kft. volt, a bölcsődében 2014. augusztus 26-án kezdődött el az építkezés, felújítás.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Habis László polgármester kiemelte:

A csaknem 35 éves épület felújítása 82 gyermek és családjaik mindennapjait teszi komfortosabbá, szebbé. A Felsőváros a több mint 135 millió Ft-os beruházásnak köszönhetően ismét egy minden igényt kielégítő létesítménnyel gazdagodott, mindehhez Eger Önkormányzata 16 milliós kiegészítő forrást biztosított a három bölcsődét érintő programhoz kapcsolódóan. Köszönet illeti a Bölcsődei Igazgatóság munkatársait a jó szervezésért és kitartásért, hiszen megoldották a gyermekek elhelyezését. Köszönet jár a szülőknek is a megértésért és rugalmasságért, valamint az egri kivitelező cégnek a profi és színvonalas munkáért.

Szurominé Balogh Mónika, a bölcsődei hálózat vezetője hozzáfűzte: a felújítás és építés hosszú hónapjai alatt – nagy átszervezéssel ugyan – de sikerült megoldani minden gyermek elhelyezését és ellátását, ugyanakkor most már mindenki láthatja, hogy megérte a sok-sok áldozat, mind a munkatársak, mind a szülők részéről. A fejlesztés a Semmelweis Bölcsődében is magas színvonalú munkát tesz lehetővé a mindennapokban, ami legvégül az egri családok számára a legjobb.

A Semmelweis Bölcsőde fejlesztési programjáról tételesen:

 • homlokzat és padlás hőszigetelése
 • bölcsődei udvar felújítása, kerítések cseréje és felújítása
 • terasz lefedésének átépítése, burkolat-felújítása
 • egyes belső ajtók, burkolatok, radiátortakarások cseréje
 • beépített szekrény felújítása
 • álmennyezet építése
 • sószoba létesítése
 • fürdőszobák felújítása
 • a csoportszobák világítástechnikai eszközeinek teljes cseréje
 • a mosoda áttelepítése és helyette játszószoba kialakítása
 • emeleti raktár átalakítása tornaszobává
 • teraszok udvari WC-blokkjának felújítása
 • bejáratokhoz beléptető rendszer telepítése
 • főzőkonyhai energia-hatékony, hő-visszanyerő, kiegyenlített rendszerű elszívás és frisslevegő-bevezetéssel ellátott légtechnikai rendszer kiépítése
 • az épület belső nyílászáróinak (ajtók, konyhai ablakok) cseréje
 • új beépített szekrények építése a csoportszobákban

A bölcsődei udvarok felújítása, kerítések cseréje és felújítása. Az udvarokon a kivitelező tereprendezést végzett és megoldotta a terület csapadékvíz-elvezetését, emellett új járdák, járda-kiegészítések épültek és növényeket (fák, cserjék és sövény) telepítettünk.

Eszközbeszerzés is történt: homokozó és hozzá árnyékoló, valamint új játszószerként egy meseautó is várja a gyermekeket.

Torna- és játszószoba, mosoda:

Az emeleti részen a bölcsőde eddigi mosó-, raktár és műhely részlegét átalakítottuk, így kapott az épületrész új funkciókat. A raktárhelyiségből tornaszoba, a mosóból játszószoba és egy belső mosdó épült.

Sószoba:

Innovatív, egészségjavító céllal ez az intézmény is sószobával gazdagodott, hiszen a sóterápia hatékonyságát más intézmények tapasztalatai alapján igazolva látjuk: a téli időszakban is legfeljebb 10%-os a gyermekek hiányzási aránya.

(A sóterápia előnye, hogy a sórögöknek köszönhetően folyamatosan tiszta, szinte csíramentes mikroklíma alakul ki. A sóionok nagy mennyiségben szabadulnak fel a helyiségben, ezáltal kedvezően befolyásolják a levegő ionegyensúlyát. A sórészecskék a légtérbe jutva kifejtik fertőtlenítő hatásukat, elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, gombákat, valamint a szervezet védekező öngyógyító funkcióit stimulálják. A sós levegő belégzésével tisztulnak a légutak, így a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok. A sóterápia lehetősége az ide járó bölcsődés kisgyermek számára elérhetővé vált és ez hozzájárul egy modern nevelési környezet megteremtéséhez.)

A bölcsődei projektnek köszönhetően az egri Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság Montessori bölcsődéje 78 férőhellyel 2014 decemberére újult meg, a Cecey Éva Bölcsőde – ahol 52 férőhely újul meg – felújítása júniusban kezdődik el. A projekt befejezési határideje: 2015. szeptember 30.