Skip to main content
Kereskedelem

Beszámoló Eger közbiztonságáról

By 2015. június 23.

Csütörtökön kerül a Közgyűlés elé a Rendőrség közbiztonságról szóló-, és az elmúlt egy évet lefedő beszámolója. A teljes dokumentum ide kattintva tölthető le tömörítve, mi az érdekesebb részeket emeltük ki belőle alább.

erk

Rendőrség – Google utcanézet

Az elmúlt időszakban az Egri Rendőrkapitányság legfontosabb célkitűzése a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények számának csökkentése, a lakosság biztonságérzetének javítása volt. Írtak olyat is, hogy ezt „lakossághoz közeli, polgárbarát rendőri munka” révén kívánták elérni, érzéseink vegyesek ezzel kapcsolatban, nincs ugye annál bizarrabb dolog mint amikor a frusztrált jellem „hatalommal” társul, de tény és való, hogy szerény tapasztalataink alapján is több a normális rendőr Egerben mint a… hát, nem normális. A jövőbeni célok közt az alábbi pontok szerepelnek:

  • a közbiztonság fenntartása és javítása, fokozott figyelemmel az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló jogsértések elleni eredményes fellépésre, a közterületi térfigyelő rendszerek fejlesztéséből adódó lehetőségek kiaknázása,
  • a bűntető eljárások és a szabálysértési eljárások lefolytatásának gyorsítása,
  • a közlekedésbiztonság területén elért eredmények megtartása,
  • az ország külső határainak és belső biztonságának fokozott védelme,
  • a közszolgálati életpálya Rendőrségnél történő bevezetésének végrehajtása,
  • a város közbiztonsági helyzetéből adódó célok és feladatok.

Regisztrált bűncselekmények száma

Első ránézésre becsapósak a regisztrált bűncselekmények, 2013-hoz képest 2014-ben ugyanis 49,4%-kal csökkent ezek száma, tavaly egészen pontosan 2869-et regisztráltak belőle. A leírásból kiderül, hogy 2013-ban került befejezésre egy 2234 ügyes nyomozás, ennek eltűnése a statisztikában mutat csak, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetét értelemszerűen nem befolyásolta. Ez a szám egyébként az Egri Rendőrkapitánysághoz tartozik, a városon belül elkövetett bűncselekmények száma így valamivel alacsonyabb, 2014-ben 1894 darab volt belőlük. Az utóbbi négy évből ez az első szám, ami akár múltbéli dátum is lehetne, 2013-ban 2113-, 2012-ben 3467-, 2011-ben 3505-, 2010-ben pedig 3068 bűncselekmény jutott a város határain belülre. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma is csökkent a városban, 2013-ban még 1303 volt a számuk, tavaly pedig már „csak” 1265. A testi sértések száma 71-ről 66-ra csökkent, a súlyos testi sértések száma pedig 31-ről egészen 30-ig zuhant. Jó hír, hogy nem öltünk, és még csak nem is akartunk embert ölni tavaly – legalábbis olyan indulattal nem, hogy ezt meg is próbáljuk. Legutoljára 2012-ben tett erre kísérletet valaki, ő szerencsére nem fejezte be, amit elkezdett, nem úgy 2011-ben, ekkor volt ugyanis eddig az utolsó befejezett szándékos emberölés a városban. Nem ilyen nagy bűn, de lopni sajnos még mindig nagyon lopunk, 2014-ben 965 ilyen esetet regisztráltak Egerben, és bár 2013-ban ez is magasabb szám volt, egészen pontosan 1055, azért még mindig nem egy kis alpesi falu biztonságát tapasztalhatjuk Egerben. Nagyobb biztonságban tudhatjuk a lakásainkat is, 2013-ban még 123 betörés volt Egerben, tavaly már 76, azért persze nem szabad elbízni magunkat és mind a lépcsőház-, mind a lakás ajtaját érdemes kulcsra zárva tartani. Rongálni valamiért egyre jobban szeretünk, az ilyen esetek száma 45-re nőtt a 2013-ban regisztrált 36-ról.

Közlekedésbiztonsági helyzet

Jórészt stagnál az egri balesetek száma, jelentős változás legalábbis nem volt bennük az elmúlt négy évben. Tavaly 359 ilyen eset történt Egerben, 2013-ban 368, 2012-ben 340, 2011-ben pedig 304. Ittasan is hasonló arányban okozunk bajt a közutakon, kis tütüke után 2014-ben 10 alkalommal okoztunk balesetet, 2013-ban 12 alkalommal, 2012-ben és 2011-ben pedig egyaránt 8-8 alkalommal. Arról nem szól a történet, hogy ebben milyen arányban voltak a biciklisek és az autósok, bár Egerben szerencsére nem jellemző az a hungarikumnak beillő kép, amin rakás bicikli támasztja a kocsma falát.

Közrendvédelmi szolgálatteljesítés

Ide tartoznak azok a rendőrök, akikkel az utcákon sétálva találkozhatunk, ők oszthatók gyönyörűen két csoportra. Az egyik – szerencsére népesebb – csoportjuk a munkáját végzi és azért dolgozik, hogy jobb hely legyen a város, nekik ezer pacsi és szeretet. A másik, pár fős csoport szomorúbb háttérrel játszik,ők a rosszindulatú rendőrök, akiknek ilyen-olyan frusztráltságuk miatt a büntetések maradtak egyedüli örömforrásként az életükben. Minden pályán megvannak a hasonló karakterek, nem lehet és nem is kell velük mit tenni, elég büntetés nekik a saját poklukat megélni. Mindenesetre az ilyen figurák miatt felemásan fogadjuk az ide tartozó statisztikákat, fene tudja ugye, hogy a számolt intézkedések valóban a köz érdekét szolgálták-e, vagy beteg barátaink lelki nyomorát tükrözik, mindenesetre a kapitányságunk büszkén hirdeti, hogy míg 2031-ban 3192, addig 2014-ben már 3310 saját kezdeményezésű szabálysértési feljelentést tettek. Tény továbbá, hogy valóban több rendőrt lehet látni a közterületeken az utóbbi időben, ez mindenképp példás, ha ez kell a jobb közbiztonság(érzet) eléréséhez, akkor mindenképp folytassák!

A fenti adatokból arra lehet következtetni, hogy persze van még bőven teendőjük, a rendőrségünk jó úton jár. Örömteli lenne, ha a későbbiekben is a tavalyihoz hasonlót eredményeket tudnának felmutatni, de jelenleg is elismerés illeti őket, az országrészhez képest ugyanis messze nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat a városunkban mint azon kívül. Ez szép eredmény, még úgy is, ha persze az ideális állapottól még így is elég messze járunk. Zárásképp megmutatjuk az összefoglaló táblázatot is, ebben minden részlet számszerűsítve van.