Skip to main content
Kereskedelem

Az országos átlagnál nagyobb ütemben drágulnak az egri ingatlanok

By 2018. december 11.

Tovább folytatódik az ingatlanok árnövekedése Magyarországon – derül ki az OTP legfrissebb, a NAV idei első három negyedéves ingatlanforgalmi adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből. (forrás)

„Országos szinten eddig 18 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára a tavalyi, hasonló időszakhoz képest.” Budapesten a tavalyi 15 százalékról idén 20 százalékra gyorsult a drágulás. Egerben is átlagot meghaladó adatokat láthatunk, városunkban 25 százalék feletti az árnövekedés üteme.

Átlagárakat tekintve Budapest (495 ezer Ft/m2) és Győr (315 ezer ezer Ft/m2) számít a két legdrágább településnek, Egerben 264 ezer forint a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. Városon belül négyzetméterárra visszaosztva legolcsóbbnak a családi házak számítanak 200 ezer Ft/m2 értékkel, legdrágábbnak pedig a téglalakások 326 ezer Ft/m2 árral.

Az átlagárak nem mindig mutatnak pontos képet, ám a drágulás a lakótelepi, könnyebben összehasonlítható lakásokon a legszembetűnőbb. Az Északi lakótelepen jelenleg 12 millió forint alatt jóformán lehetetlen lakást venni, a drágább kínálat pedig lassan átlépi a 20 millió forintos küszöböt. Az ingatlan.com kínálatából előbbi árért, 11,9 millió forintért 54 négyzetméteres, 9. emeleti és felújítandó lakást kaphatunk, utóbbiért, 19,9 millió forintért pedig 61 négyzetméteres, ötödik emeleti lakást választhatunk. A lakótelep szomszédságában újonnan épülő lakások árai ennél nagyságrendekkel magasabbak, viszonyításképp egy 63 négyzetméteres lakás ott 26 millió forintba kerül.

A magas egri árak megítélése nézőpont kérdése. A városba újonnan beköltözni vágyóknak sovány vigasz, ám Eger a térség legerősebb városa, a szomszédos megyeszékhelyek közül Miskolc és Szolnok is 179 ezer Ft/m2 áron áll, míg Salgótarján 89 ezer Ft/m2 átlagárral bír a lakóingatlanok terén. Távolabbra nézve a szintén közkedvelt Szeged és Pécs nagyvárosok értékeit is megelőzzük. A nagy kereslet elsősorban Eger általános népszerűségével-, Budapesthez közeli fekvésével- és a turizmus, illetve egyetem miatti jó befektetési lehetőségével magyarázható.

A téma iránt mélyebben érdeklődőknek ajánljuk az alábbi oldalt böngészésre sok-sok statisztikával.