Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszer keretében megjelent „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-6.5.1-15) című felhívásra. Ennek keretében az „Épületenergetikai rekonstrukció Egerben az Idősek Berva-Völgyi otthonában” (TOP-6.5.1-15-EG1-2016-00002) című projekt megvalósításához a város mintegy 31.8 Ft vissza nem térítendő támogatást vesz igénybe.

A beruházás átfogó célja az volt, hogy az 52 idős embernek otthont adó önkormányzati intézmény működésének infrastrukturális feltételeit javítsuk. A fejlesztésnek köszönhetően az Idősek Berva-Völgyi Otthonában növeljük az energiahatékonyságot, s egyben csökkentjük az üvegházhatású gáz-kibocsátás mennyiségét.

A munkaterületet 2018. októberében adtuk át a kivitelezőnek. Az elmúlt időszakban az épület fűtési rendszerének korszerűsítése valósult meg, 2 db korszerű kondenzációs kazán beépítésével, a kazánházon belüli gépészet megfelelő átalakításával. A kazán zárt égésterű, ezért az elhelyezésére szolgáló helyiség légterét káros anyag nem terheli.

A fejlesztésnek köszönhetően nő az épület energiahatékonysága, nagyban javul az ellátott időskorúak és az ott dolgozók komfortérzete. A bervai intézményben zajló projekt várhatóan 2019. májusában zárul, hiszen az ingatlan energiafogyasztásának mérésére és intelligens vezérlésére szolgáló menedzsment rendszer kialakítását csak a fűtési szezon befejeződésével lehet elkezdeni. A fejlesztés jól szolgálja azt a stratégiai folyamatot, mellyel az egri idősgondozás feltételeit javítjuk. A kivitelezést a Fenstherm Kontakt Kft. végezte.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Fotó: Berán Dániel