Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszer keretében sikerrel pályázott az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” (TOP-6.5.1-15) című felhívásra. Ezen belül az „Óvodák energetikai korszerűsítése Egerben” (TOP-6.5.1-15-EG1-2016-00003) című projekt megvalósításához a város 163 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, valamint a TOP-on belüli, 60 millió Ft-os átcsoportosítást kezdeményezett. Így, mintegy 26 millió Ft-os kiegészítő, városi saját erő biztosításával együtt jött létre az a csaknem 250 millió Ft-os fejlesztési csomag, melyet a város három óvodájában valósítunk meg.

A projekt átfogó célja, hogy elősegítsük az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását. A város által fenntartott gyermekintézmények és az ezeknek otthont adó épületek, létesítmények energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése kapcsán fontos cél, hogy a beruházásokkal csökkentsük a fosszilis energiahordozókból származó, üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának mértékét.

Az egri TOP projekt forrásaiból városunk három óvodájának energetikai felújítása valósul meg, ezek közül az első a Benedek Elek Óvoda Joó János Tagóvodája (Kallómalom út 3.), ahol 8 csoportban összesen 186 gyermekről gondoskodnak. Az 1979 augusztusában átadott, 40 éves épületben idő közben csak kisebb, illetve részleges felújításokat végzett az önkormányzat, emellett az óvoda alapítványának forrásaiból tették komfortosabbá, szebbé a csoportszobákat.

A mostani, mintegy 120 millió Ft-os fejlesztésnek köszönhetően a gyermekintézmény működése nem csak energiatakarékosabbá válik, hanem sokkal komfortosabb lesz. A 103 ablakot és ajtót korszerű, nagy hőszigetelési értékű (akár passzívházba is beépíhető) nyílászárókra cseréljük, ez összesen 470 m2 üvegfelület jelent. Az épületet hőszigeteléssel látjuk el, amely kiterjed a homlokzatokra, lábazatokra és a tetőfödémekre is. A szigetelést kiegészítő, bádogozási munkák és a szükséges járófelületi felújítások is kísérik. Az előtetőket felújítjuk, a konyhai helyiségek nyílászáróira- és a csoportszobák egy-egy ablakára szúnyogháló kerül.

Az egri TOP program óvodai korszerűsítést tartalmazó projekteleme igen komoly előrelépést hoz a felsővárosi intézményben. A kivitelezési határidő június vége.

Habis László polgármester elmondta: a beruházáscsomag további két, egri óvodát érint, a Szivárvány Óvoda Remenyik Zsigmond utcai Eszterlánc Tagóvodáját és a Ney Ferenc Óvoda Nagyváradi úti, Gyermekkert Tagóvodáját. A Szivárvány Tagóvodánál a tavasz folyamán, tetőszigeteléssel indul a munka, a lajosvárosi intézményben pedig nyáron végzik el az energetikai korszerűsítést. A városvezető hozzátette: az elmúlt időszakban az óvodákban tartott értekezleteken, személyesen értesítette a szülőket arról, hogy az intézmények kollektíváival és a kivitelezővel együttműködésben úgy oldják meg a jelentős fejlesztést hozó beruházásokat, hogy az a gyermekek ellátásában nem hoz különösebb változást. A beruházás idején is működnek a konyhák, a megszokott csoportok és óvónők várják az apróságokat a saját óvodájukban. A városvezető köszönetét fejezte ki a szülőknek és az óvodai dolgozóknak a fejlesztések kapcsán mutatott pozitív hozzáállásért és rugalmasságért.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Fotó: Nemes Róbert