Skip to main content

Régen várt rekonstrukció fejeződött be az egri belváros szívében: 2019 február és július között faltól-falig, föld alatt és föld felett is megújult a Bródy Sándor utca. A forgalmas, a belváros irányába fontos összekötő útvonalként szolgáló területen elvégzett beruházás a kormányzati forrásból elnyert egymilliárd Ft-os infrastruktúra-fejlesztési programunk második ütemének legnagyobb változást hozó és egyben legnagyobb összegű beavatkozása: 142,2 millió Ft-os fejlesztésről van szó – emelte ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Habis László polgármester.

Az utca 152 méter hosszban újult meg. Minden olyan helyre, ahol gépjárművek és babakocsisok, kerekesszékesek közlekednek, teljesen új útpályát és kétrétegű aszfaltfelület terített a kivitelező, összesen mintegy 600 m2 felületen. Megszűnt tehát a korábbi töredezett, hiányos, macskaköves burkolat, s az utca minden évszakban, minden időjárási körülmény közepette jól közlekedhető.

A gyalogos forgalom előtt nyitott alsó (Széchenyi utcához közeli) szakaszon 500 m2 esztétikus térkő burkolatot helyezett el a HEDO-Penta konzorcium. A munka egyik leglátványosabb részeként újjáépítették a lépcsőt, amely az ugyancsak díszköves borítás mellett fali kapaszkodókat is kapott.

A felszín alatt is teljes a megújulás. A szűk, meredek szakaszon az üzletek, vállalkozások működése és a gyalogos forgalom folyamtos biztosítása mellett végezték el a közmű-rekonstrukciókat. A szakemberek kicserélték egyebek között a közvilágítási vezetékeket, s a városképbe illő kandellábereket helyeztek ki. A Bródy Sándor utca felső szakaszán korábban nem volt zárt csapadékcsatorna-rendszer, ezt most kiépítették, emellett keresztnyelőt és több víznyelőt is telepítettek a Városfal utcai csatlakozáshoz, megelőzve a korábban, nagyobb esőzések alkalmával tapasztalt vízáradást. Megújult az ivóvíz gerinchálózat és az 1920-as években épült szennyvízvezetéket is kicserélték. Utóbbit „béleléses” technológiával végezték el, az eredetileg tervezettnél lényegesen nagyobb hosszban.

Az egymilliárdos keretből három év alatt Eger valamennyi városrészében, több mint 30 helyen végeztünk beruházásokat. A fejlesztési program összeállításánál fő cél volt, hogy az egri polgárok szempontjából kulcsfontosságú beruházásokat valósíthassunk meg olyan területeken is, melyek nem érintettek az ismert, uniós pályázati programokban. Egyrészt olyan fejlesztések valósultak meg 2017-18-ban, amelyek a város egésze szempontjából jelentősek, hiszen nagyforgalmú utakat érintettek (Almagyar, Kossuth, Barkóczy, Széchenyi utca, Pásztorvölgy utca). Másrészt egy-egy lakóközösség kérésére valósítottunk meg beruházást, melyet már régen vártak és mindennapjaikat teszi komfortosabbá, jobbá (Tittel u., Olasz u., Csokonai u., Tizeshonvéd u., Radnóti u.; járdák: Ludányi, Kallómalom, Vallon utca).