Skip to main content
Közlekedés

Mirkóczki Ádám fő célkitűzései között szerepel az egri tram-train

By 2021. július 21.

Az utóbbi napok, hetek, hónapok vagy lassan már évek helyi politikai eseményei végtelenül elkeserítően alakulnak. Képviselőink egymásra licitálva mondogatják, hogy számukra Eger érdeke az első, tettek szintjén ennek viszont egyik oldalról sem túlzottan látható nyoma. Kicsit úgy tűnik, mintha a város koncepciók és tervek nélkül sodródna az árral, ezért az egyszeri városlakó már minden elejtett szónak örül, ami ezen az állapoton túlmutat.

A TV Eger Féktelenül című műsorában július 8-án ismét Mirkóczki Ádám polgármester vendégeskedett, aki megemlítette a nagy egri álmát is: az észak-déli vasúti vonal bekapcsolását a helyi közösségi közlekedésbe.

A műsor egyébként nem erről a témáról szólt, és most azt sem feltétlenül kell eldöntenünk, hogy mennyire valós elképzelést hallottunk, vagy mennyire inkább csak egy jól csengő kitalációt, de tekintsük akkor ezt a polgármester fő célkitűzésének. Ha pedig már erre a szintre emeltük ezt az évek óta visszatérő, de megvalósulni sehogyan sem akaró ötletet, akkor kicsit vizsgáljuk is meg közelebbről a lehetőségeket.

Először is, nézzük meg, hogy miről lenne szó.

A polgármester lényegében egy egri tram-train víziójával állt elő. Szeged esete óta már nem ismeretlen ez a fogalom Magyarországon. Az alföldi vasút-villamos Hódmezővásárhelyet köti össze a megyeszékhellyel, városokban villamosként, külterületen pedig vonatként haladva.

Nem kérdés, hogy menőn néznének ki Eger utcáin is ezek a járművek.

Miért tartja ezt jó ötletnek Mirkóczki Ádám Egerben is megvalósítani?

  1. Környezetbarát közlekedési mód jönne létre.
  2. Csökkenne az autóforgalom a városban.
  3. A jelenlegi, észak-déli buszközlekedést kelet-nyugati irányban lehetne tovább fejleszteni.

Hogyan lehetne megvalósítani az egri tram-traint? 

A polgármester víziója a megvalósításra már nem tért ki, de mi azért eljátszhatunk a gondolattal egy kicsit.

Be kell látni, hogy jelenlegi formájában az Egert átszelő vasúti pálya alkalmatlan ilyen funkcióra. Oké, hogy a vonat hosszában végig halad a városon, de a déli városrészen megtett, hatalmas plusz félkör miatt életszerűtlen ezt helyi közlekedésbe kapcsolni. A Szilvásváradra tartó vonat most egyetlen köztes egri megállóval 12 perc alatt ér Felnémetre az Állomás térről. Ugyanezt a távot a 14-es busz ma durván 18 perc alatt teszi meg, úgy, hogy közben még 11 helyen megáll. Ha fontos a gyorsaság, nem adhatunk új megállóhelyeket a vonatnak, akkor viszont 3 darab, kis népsűrűségű környéket kötünk össze egymással teljesen értelmetlenül. Ha pedig építünk új megállókat, akkor elbukjuk a versenyt a busszal szemben, ami ugyanonnan-ugyanoda megy, csak gyorsabban.

Ezen a ponton jöhet képbe a villamos. A Vasútállomás és Várállomás között új pályát lenne célszerű építeni a Hadnagy – Kertész – Mekcsey utcák érintésével. Ezzel nem csak a hatalmas és felesleges félkört vágnánk le az ipari parkban, de Eger második legnagyobb lakótelepét és a Fürdőnegyedet is bekapcsolnánk a hálózatba, így jelentősen több ember használhatná az új eszközt.

Néhány év múlva talán már nem érnek itt véget a sínek.

Ha már megvan az új nyomvonal, még néhány új megállóra lenne szükség. Egyre az északi bevásárlóközpontoknál, legalább egyre az Északi lakótelepen és legalább kettőre a déli városrészben. A Hadnagy utcai lakótelep + Fürdőnegyed megállókkal ez összesen már 6 új állomás, Egeren belül így összesen 9 helyen állna meg a vasút-villamos. Ez már-már kezd életszerűnek tűnni.

Önmagában Egernek viszont aligha van szüksége ilyen beruházásra, így mindenképpen hasznos ötlet a környéket is bekapcsolni a jóba. Északon Szarvaskő, délen pedig Füzesabony jelenthetné a végállomást.

A fejlesztéssel Eger legnagyobb forgalmú városrészei közül 5 darabot is érintenénk (Bevásárlónegyed, Északi lakótelep, Fürdőnegyed, Hadnagy utcai lakótelep, Déli Ipari Park), plusz déli irányban kiszolgálnánk 3 jelentősebb vonzáskörzetbe tartozó települést. Északról, Szarvaskő elsősorban turisztikailag lehetne érdekes kérdés.

Egy ilyen fejlesztéssel valóban javulna a térség közlekedése, jelentősen kevesebb autóbuszra, autóra és parkolóhelyre lenne szükség, hatalmasat lépnénk előre Eger közlekedésének fenntarthatósága felé. Érdemi lobbierő nélkül nyilván elenyészően kicsi az esély egy ilyen volumenű beruházásra, az ötlet mindenesetre támogatandó. És persze merjünk nagyot álmodni, na meg a csodákat sem kell feltétlenül elvetni. Dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója történetesen egri, és többek között valószínűleg neki is köszönhetjük a Budapestre óránként közlekedő Flirt vonatainkat. Mi már ezekért is végtelenül hálásak vagyunk, aztán ki tudja, hogy mit tartogat még a jövő…