Skip to main content
Kereskedelem

Eger a 3. legdrágább megyeszékhely az új lakások árait tekintve

By 2023. február 22.

Bár csökkenő tempóban, de tovább drágultak az új lakások az elmúlt félévben az ingatlan.com friss statisztikája szerint.

2022-ben összesen 20 540 lakás épült Magyarországon, ami 3,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Úgy tűnik, hogy a bizonytalan gazdasági környezet ellenére stabil maradt tehát az új lakások piaca.

„Az új lakások árának alakulását tekintve a múlt év második felében lelassult a drágulás üteme. Február közepén a Budapesten eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 1,3 millió forint volt, ami éves összevetésben több mint 24 százalékos drágulásnak felel meg, de a fél évvel korábbi szinthez képest 7,9 százalékos emelkedést jelent. A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterár éves távlatban 28 százalékkal nőtt, míg féléves összevetésben kevesebb mint 8 százalékkal emelkedett.”

Budapesten belül nem meglepő módon az V., az I. és a XII. kerületek számítanak a legdrágább városrészeknek, ahol 2,3-2,5 millió forintos négyzetméterárakat mutat a kínálati piac.

„A megyeszékhelyek rangsorában Debrecen, Szeged, Eger és Veszprém alkotja az élbolyt 920-988 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.”

Érdekesség, hogy a legolcsóbbnak számító XXIII. kerületben kevesebb mint 900 forint volt a négyzetméterár, tehát már egy budapesti kerület árait is megelőzte Eger. A legolcsóbb nagyvárosok között Tatabányát, Miskolcot, Nyíregyházát, Kecskemétet és Békéscsabát találjuk, ahol 620-698 ezer forintos négyzetméteráron kínálták az új lakásokat.

Fotó: Rácliget Lakópark Eger

Ahogy a hasonló híreknél mindig elmondjuk, a magas egri árak megítélése nézőpont kérdése. A városba újonnan beköltözni vágyóknak, vagy első lakást vásárlóknak rossz hír, a már itt lakók viszont örülhetnek, mivel látványosan Eger a térség legerősebb városa és a helyi ingatlanok országos versenyben is kényelmesen megállják a helyüket. A magas árfekvés elsősorban Eger általános népszerűségével-, Budapesthez közeli fekvésével- és a turizmus, illetve egyetem miatti jó befektetési lehetőségével magyarázható.

Érdeklődők ide kattintva olvashatják végig a forrásként használt cikket.