Skip to main content

Talán sejthető, hogy mi, itt a blog túloldalán meglehetősen szorosan kötődünk Egerhez. Az oldalt írva arra is rájöttünk, hogy ezzel a kötődéssel nem vagyunk egyedül.

Sokat merengtünk már rajta, hogy mit szeretünk Egerben, ám hiába írunk 2006-óta a városról, ennyi év után sem foglaltuk még ezeket a gondolatokat szavakba. Mostanáig. Erre az oldalra összeírtuk azt a három fő okot, melyek miatt rajongunk a városért.

1. Csodás díszletek

Nem tudunk betelni azzal a fantasztikus örökséggel, amit elődjeink hagytak ránk.

Lenyűgöző és sokszínű építészeti remekek sorakoznak a belvárosban, csak nézzük meg, hogy milyen fantasztikus harmóniában állnak egymás mellett az apró, ezeréves lakóházak a föléjük magasodó, monumentális épületcsodákkal. Jól illusztrálja ezt a hangulatot a kedvenc utcaképünk, ahogy a Bajcsy-Zsilinszky és Jókai utcák kereszteződésében elnézünk a Líceum felé. Hátborzongató.

És ahogy megtöltik tartalommal ezeket az egyszerre barátságos és lüktető díszleteket az emberek… Szeretjük, ahogy nyüzsög nyári estéken a belváros. Magyar ifjak itt, lengyel ifjak ott, csendesen borozgató német nyugdíjasok amott. Eger él, és ez jó.

Mély meggyőződésünk, hogy az énképünkben, hangulatunkban, életfelfogásunkban meghatározó jelentősége van annak, hogy milyen díszletek között élünk. Egerben pedig az ország legszebb díszleteit látjuk.

2. Szabadságérzés

Szokták mondani a Magyarországról panaszkodóknak, hogy el lehet menni innen. Egerben is erre szoktunk gondolni, amikor valami hiányzik, annyi különbséggel, hogy utána vissza is szeretnénk jönni.

Természetes, hogy nem létezik olyan város, ami önmagában ki tudná elégíteni minden vágyát az embernek. Az egyik túl nagy, a másik túl kicsi, a harmadik túl drága, a negyedik túl csendes. Különböző vágyainkért útra kell kelnünk, és fontos, hogy mekkora ez az út.

Mivel földrajzilag közel vagyunk Budapesthez, vonattal/busszal 2 óra alatt-, autóba pattanva pedig egy óra alatt a fővárosban vagyunk. Magyarországi viszonylatban ez nagyon áldásos tulajdonság, ideális helyzetként tekintünk rá. Ahhoz már elég messze vagyunk Budapesttől, hogy megjelenjenek olyan szolgáltatások, üzletek, amiktől önállóan is élvezhető a városunk, ám nem vagyunk annyira messze, hogy be kelljen érni a saját, szerényebb kínálatunkkal.

Úgy tudjuk élvezni Eger fantasztikus adottságait, hogy mellette kedvünkre ki tudjuk használni a főváros lehetőségeit is.

3. Eger egy sziget

Bárhová mentünk a nagyvilágban eddig, mindig hazavágytunk Egerbe.

Láttunk persze hozzánk képest tökéletesnek tűnő nyugat-európai városokat, ahonnan csak bántó kisebbségi komplexusunk űzött haza bennünket, ám tény, hogy Magyarországon egyelőre nem találtunk olyan helyet, amire lecserélnénk Egert. Ezért is élünk itt.

Országunk és fővárosunk számos része nagyon lehangolóan fest, ezt pedig nyilván rossz érzés megtapasztalnia az embernek a saját hazájáról. Egerben ennél egy kicsivel sterilebb, jobban működő világban érezzük magunkat. Rengeteg szégyenfoltunk van a felszínen és a felszín alatt is a városban, és fényévekre állunk az általunk vágyott külföldi példáktól, ám Egerben kevesebb közük van ahhoz a magyar valósághoz, amiről rossz érzés tudomást venni.

Kicsivel kevesebb gond látszik a városon, kicsivel szebbek az emberek, kicsivel több a szép ház és kicsivel több a szép autó az utcákon mint máshol. Egerben egy kicsivel szebb Magyarországon élünk.