Skip to main content
KereskedelemSzabadidő

Ami Egernek nem kell, majd kell fővárosoknak

By 2012. január 11.január 23rd, 2012
[warning] A cikk publikálása után merült fel egy tisztázandó kérdés, miszerint a blog részéről, mi sem az Egal klubvezetését, sem az egri városvezetést nem okoljuk a szórakozóhely bezárásával. A városlakók szemszögéből érdektelen, hogy kinek a hibája miatt szűnt meg a szórakozóhely, mint ahogy az is érdektelen lenne, hogy kinek a közbenjárásával indulna újra. Nem az Egal, mint név hiányzik a városnak, hanem az Egal, mint szerep – felelősöktől függetlenül. [/warning]

Tegnap jelent meg egy örömittas cikkünk a Jump Up! Fesztivállal kapcsolatban, amiben leírtuk, hogy az utóbbi időben némiképp gyengült az ország kulturális kínálatának fővároscentrikus jellege. Bár ezt továbbra is így érezzük – már hogy nem csak mi, de tőlünk okosabb emberek is – a sors fintoraként ma jelent meg egy tökéletes ellenpélda a SportHu.hu -n.

2011 végén többek között az országosan ismert és elismert Egal Klub bezárásától volt hangos az egri média. Sárdobálás, mutogatás és minden irányból érkező mély hozzáértés mellett végül december 28-án eljárta „utolsó táncát” a 16 éves múltra visszanyúló alternatív szórakozóhely. Egerben. Budapest és Bécs ugyanis további igényt mutat a klub programjaira, a magyar fővárosban így január 25-től folytatódhat az Egal Dizsi rendezvénysorozat.

Tény és való, hogy életének utolsó időszakában némiképp túllőtt a célon az Egal, és olyan módon nyújtott szórakozást a közönségének, ami több szempontból is elkerülhetetlenül változtatásra szorult. Mindenesetre volt egy olyan helyünk – nekünk, egrieknek és nekünk, vidékieknek, ami a maga nemében egyedülálló volt és nem csak megközelítette a fővárosi felhozatalt, de gyakran le is előzte azt. Nagy kár, hogy a javítgatása helyett ilyen könnyen odaadtuk a nagyoknak azt, ami nálunk nőtt fel, és aminek később is lett volna jövője itt. Mindenesetre egy olyan darabot adtunk oda magunkból, aminek hiányát nem csak az egriek fogják érezni.

A SportHu.hu cikke ide kattintva, vagy alább görgetve is elolvasható:

„Kedves! Ne haragudj, de nem bírtuk tovább! 16 év (az Ifiházas korszakkal együtt 22 év) után, 2012. január 1-én végleg megszűnt az egri EGAL klub, eredeti nevén MÁS klub. Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy Te is részese voltál a történetnek, és megtiszteltél minket jelenléteddel, segítségeddel! Mi most elmegyünk, és talán soha többé nem jövünk vissza, a mögöttünk álló sok kaland úgyis elég lenne tán’ száz(ezer) életre is. Kérlek, ha jól esik, őrizd meg a MÁS/EGAL klubot szeretettel emlékezetedben, esetleg a szívedben! Az élet szép! Bye Egal” (Az Egri Alternatív Kulturális Egyesület szilveszteri közleménye)

Bécs is, Budapest is tárt karokkal várja a 22 év sikeres működés után elvérzett egri MÁS klub (EGAL klub) programjait. Első lépésként 2012. január 25-től PASSENGER néven, minden szerdán a Klauzál téri Publin Music Pubban folytatódik a ma már szintén legendásnak számító EGAL DIZSI, eddig soha, sehol nem látott újdonságokkal. A házigazdák mellett minden héten a klub és Juhász Mihály klubvezető egy-egy zenész barátja is a lejátszók mögé áll, és válogat kedvenc zenéiből. Már első körben olyan hírességeket láthatunk-hallhatunk ebben az új, a legtöbb esetben „csak ittésmost” szerepben, mint Nagy Feró (Beatrice), BocskorBíborka, (Magashegyi Underground) Bodnár Tibi és Miksa (Ladánybene 27), Fehér Zsombor és Csarnó Ákos (Kerekes Band), Dióssy Ákos (Kiscsillag), Jutasi Tamás (Gulash Exotica), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Kispál András (Kispál és a borz, Velőrózsák), Kowalsky (Kowalsky meg a vega), Leskovics Gábor Lecsó (PUF, Kiscsillag), Lovasi András (Kispál és a borz, Kiscsillag), Mestyán Ádám (VHK, Dereng), Németh Juci (Anima, Nemjuci), Paizs Miklós (Korai Öröm, Sickratman), Palotai Zsolt (DJ Palotai) Szabó Attila (Csík zenekar), Kiss Endi (Hooligans), Varga Zsuzsa, valamint Dobos Tamás fotós, filmrendező. Mivel a kezdeményezés deklarált szándéka az exkluzivitás, így a máshol, máskor is DJ-skedő zenészek és DJ-k a Passengerben nem (csak) az egyébként tőlük megszokott dalokat és stílusokat prezentálják.

[youtube width=”600″ height=”350″]CNCXGdx5Fzs[/youtube]

„Az ötlet alapját az képezi, hogy engem, mint zenerajongót is érdekel az, hogy mit játszanának azok, akiknek a zenéjét hallgatni szoktam, no meg az, hogy mit csinálnának velünk mondjuk a Ladánybenés fiúk a reggae, vagy DJ Palotai az elektronikus zenék nélkül. Szerintem ez nagyon izgalmas, és talán nem vagyok ezzel egyedül” – mondotta Juhász Mihály klubvezető, aki 1989-ben az egri Ifjúsági Házban, majd 1995-ben égy újonnan kialakított helyen létrehozta a MÁS klubot, amely rövid időn belül az ország egyik legismertebb független klubjává vált. Több különböző, országos közönségszavazáson háromszor lett Az év legjobb vidéki klubja, egyszer-egyszer pedig Az év klubja, Az év legjobb zenés szórakozóhelye Magyarországon, Az év legszimpatikusabb civil szervezete, ill. Az év nonprofit szervezete, megkapta továbbá Eger város Kulturális Nívódíját, és azz Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet által készített 2010-es ifjúságkutatás adatai szerint is a leglátogatottabb egri kulturális intézmény volt a középiskolás korosztály körében.
„Az utóbbi öt évben Európai uniós projektként működött a hely, de ekkor kezdődtek a jelentősebb problémák is: a felújított klubra hirtelen mások is szemet vetettek, és megpróbálták minden eszközzel (politikai lobbi, lejárató kampány, szerződések félreértelmezése, stb.) eistandolni, azaz a működtetőktől elvenni. Mivel ezek a próbálkozások minden jogi alapot nélkülöztek, és szembe mentek minden szerződéssel, és Európai Uniós jogszabállyal, a „hatalomátvétel” nem sikerült, azonban a viták lezárultával a körülmények már nem változtak vissza olyanná, amilyenek korábban voltak. Ezen új körülmények pedig túlságosan mostohák.”

A Passenger programsorozat megnyitójára január 25-én, szerdán este kerül sor, az EGAL/MÁS klub lemetlovasai (Másmisi, Nasszer, Betti) mellett az első sztárvendég Varga Zsuzsa lesz.

SportHu.hu