Skip to main content
Szabadidő

Így áll az egri felsőoktatás

By 2012. február 3.augusztus 13th, 2012One Comment

Az 2012-es egyetemi és főiskolai rangsorokat böngészve nagy meglepetésre nem számíthatunk az egri felsőoktatást illetően, a 8600-as hallgatói létszámon, teltházzal működő Eszterházy Károly Főiskola továbbra is az erős középmezőnybe tartozik a 167 belföldi „versenyző” között. A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

Hallgatóink kiválósága alapján a mezőny végére csúsztunk, a tematikus lista az elsőhelyes jelentkezők száma-, a felvettek pontátlaga-, a nyelvvizsgával felvettek létszáma-, valamint a középiskolai versenyeken helyezettek száma szerint született meg. A főiskolánkról legjobban teljesítő Gazdaságtudományi kar is csak a 67. helyet tudta elérni, a Bölcsészettudományi Kar (104. hely), Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar (108.hely), valamint a Természettudományi Kar (122.hely) pedig jócskán sereghajtóknak maradtak le. Az ország öt legjobbjának a Corvinus-GTK, Semmelweis Egyetem-ÁOK, ELTE-ÁJK, Corvinus-TK és az ELTE-BTK számítanak.

Lingsch Adrienn fényképe a Líceumról

Oktatóink kiválóságában már jobban állunk, a lista a tudományos fokozattal rendelkező tanárok létszámát, -arányát és -tanított hallgatóinak számát vette figyelembe. A maga 46. helyével legjobban teljesítő Bölcsészettudományi Karunk utáni sorrend a TKTK (69. hely), TTK (99.hely) és GTK (111.hely) szerint alakult. Országos viszonylatban a vidék is jobban teljesített oktatók alapján, az első öt helyből csak a BME-TTK (2. hely) és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem-KHK (megosztott 4. hely) jött a fővárosból, a másik három helyre a Pécsi Tudományegyetem-ÁOK (1. hely), a Nyugat-magyarországi Egyetem-MÉK (3. hely) és a Miskolci Egyetem-BTK (megosztott 4. hely) kerültek be.

Mindent összevetve országos abszolút 46. helyével a BTK-nk mutatkozott a legjobbnak, utána 69. helyen a TKTK-nk, 99. helyen pedig a TTK-nk által követve. A GTK némiképp lemaradva, mindössze a 111. helyezett lett idehaza. Magyarország öt legjobbjának az első helyezettől sorban végighaladva az ELTE-BTK, Pécsi Tudományegyetem-ÁOK, Semmelweis Egyetem-ÁOK, Szegedi Tudományegyetem-ÁOK és Károli Gáspár Református Egyetem-BTK számítanak.

Milliárdos fejlesztések ide-vagy oda, még mindig nem sikerült az ország legjobbjának lennünk, na persze nem is volt, és valószínűleg nem is lesz ez a cél. Az EKF ugyanis ahogy soha nem tartozott a listavezetők közé, úgy szerencsére a legvégén sem ballagott még soha az aktuális rangsoroknak. Amíg pedig hozni tudja ezt a szintjét, addig mindenképp jóérzéssel gondolhatunk úgy a nevére, mint a városban szétszórt impozáns épületeire.

Szólj hozzá! One Comment

  • lokalbe szerint:

    Ezek a számok is sokat mondanak, de én kiegészíteném még, hogy miért az egyik legjobb a mi főiskolánk.

    Az ELTE után Eger kapta a legtöbb állami képzésben résztvevő létszámot, ami 400 főt jelent a tanárképzésben. A többi főiskola és egyetem a határon sincsen.

    Valamint olyan dolgok történnek (történtek), ami miatt az Eszterházy Károly Főiskola kiemelkedik a mezőnyből és…
    De erről még írok később, ha aktuális lesz.