Skip to main content
Szabadidő

10 romantikus egri helyszín

By 2012. február 14.február 12th, 2013

Számos szubjektív toplista jelent már meg nagyobb médiaportálokon, melyek szépség-, hangulat-, vagy épp romantikusságuk alapján rangsorolták a hazai településeket. Nagyvárosaink közül Budapest, Pécs és Szeged, középnagyjaink közül Sopron és Eger, kisvárosaink közül pedig Kőszeg és Gyula jelentik többnyire a biztos szereplőket. Aztán ízlésről persze nem érdemes vitatkozni, de tény, hogy a felsorolt települések a legtöbbek szívét azért valóban megdobogtatják. Bálint-nap alkalmából mi is összegyűjtöttük a megyeszékhelyünk 10 legromantikusabbnak vélt helyszínét, azokat, amikre mi– és talán a legtöbben is így gondolnak. Olvasáskor tessenek hátradőlni és keresni valami kellemes zenét a hangulat megalapozásához ;)

naplemente-egrinapokblog

1. Minaret (szerintünk ❤❤❤)

A minaret és környéke nem csak romantikus-, de egyedülálló helyszínnek is számít, nappal elsősorban a turistáknak, este pedig a szerelmeseknek. Mindösszesen sajnos csak két pad található mellette, amik legtöbbször foglaltak is, de időben kell érkezni és nem lehet gond. A télen-nyáron kék színnel megvilágított 40 méter magas torony, oldalán a romos templommal, egészen sajátos és magával ragadó hangulatot árasztanak.

2. Érsek udvar (szerintünk )

A részben Eger varázsát is adó közterületté nyilvánított belvárosi udvarok közül egyet sorolnánk a romantikus helyszínek közé, ez az Érsek udvar. A fantáziadús nevű Belvárosi udvar, valamint az Erzsébet udvar több szempontból is vonzóbbnak mondhatók, de talán az éppen ebből fakadó népszerűségük miatt, nyári estéken gyakorta kisebb tömegek is összegyűlnek bennük, ezzel elvéve a romantikus hangulatot. Maga csendességében az Érsek udvar már inkább kedvez a meghitt szerelmeseknek, kútjával, nagyméretű zöldfelületével és számos ülőhelyével tökéletes helyszínt biztosít a belváros szívében való turbékoláshoz.

3. Dobó tér (szerintünk ❤❤❤)

Városunk főtere érdekes kettősséget mutat, nyári estéken szinte megállás nélkül zsong rajta az élet, de a figyelemreméltó méreteivel mégis képes meghittséget teremteni. A fényárban úszó, hatvan méter magas Minorita templom szinte óvón körbeölel minket a várral, a környező vendéglátóhelyekről pedig többnyire lágy zene is jár a hangulathoz, már ha épp nincs valami koncert a környéken. A kismillió pad ellenére egyhamar megtelik a tér, utána csak a lépcsőkön, térkövön és a patak falán lehet letelepedni, amiknek egyébként szintén megvan a maguk hangulata. Vastagabb pénztárcával a Kis Dobó tér egyik étterme is garantálhatja az esténk tökéletességét.

4. Érsekkert (szerintünk ❤❤❤❤❤)

Az éjjel-nappali lehetőséget kínáló Érsekkert még igazodni is tud a kapcsolatunkhoz – attól függően, hogy kibe és mennyire gabalyodva szeretnénk pihenni, választhatunk egy- és kétszemélyes, illetve háttámlás, valamint háttámla nélküli padok közt. A városgondozók mindennapi munkájának köszönhetően tiszta és rendezett sétányokon járhatunk, az egyre urbanizáltabb kutyatartóknak hála, pedig már a fűre is nyugodt szívvel fekhetünk le, gyakorlatilag bárhol a parkban. „A város tüdejében” hangulatunktól függően patakparti-, csendes réti-, mesterséges tavi-, valamint elegáns szökőkúti helyszínekből is választhatunk. Kerékpártárolóval, játszótérrel, nyilvános illemhellyel, minden korosztálynak ideális területről van szó.

5. Eszterházy tér (szerintünk ❤❤)

A Líceum és a Bazilika magasztos méretű tömbjeit összekötő sétány este igazán lélegzetelállító helyszín, ráadásul padból is van bőven elég mindkét oldalon. Külön lehetősége a térnek, a Kossuth Lajos utca felé eső, némiképp eltakart szakasz, ami a háttérben álló rendőrségi épülettel ahhoz éppen elég biztonságos, hogy ne kelljen félnünk, de ahhoz meg éppen eléggé elszigetelt, hogy kulturált szinten elengedhessük magunkat. Ha pedig már ott járunk, érdemes egy lakatot is akasztani a közeli lakatfalra, csak mintegy megerősítve így a kapcsolatunkat.

6. Kossuth Lajos utcai beugró (szerintünk ❤❤❤)

A Kossuth Lajos utcán van egy kis beugró, közvetlenül a kávéház és a cukrászda között. A miniatűr tér valóságos szigetként szakad ki a forgalmas utcáról, félköríves padjaival és Tűzmadár szobrával igazi felüdülés az arra járóknak. Este a rejtettsége-, nappal pedig a cukrászdából kivihető finomságok miatt számít gyakorlatilag egy kis oázisnak, pihenjünk meg rajta akár a párunkkal, akár egyedül.

7. Dr. Agyagási Dezső Gyógypark (szerintünk ❤❤❤❤)

A gyógypark nappal inkább érdekes, mint romantikus, de ha leszáll az este, színvonalas megjelenésével garantáltan levesz minket a lábunkról. Szökőkúttal, vízeséssel, kis híddal, elegáns, fedett ivókúttal a Szent József forrás vizéből, aligha lehet okunk panaszra. Viszonylag friss átadása miatt az elültetett facsemeték még nem tudtak igazán megnőni, de igazából nem is lenne mit takarniuk. Az egyedüli szégyenfoltot jelentő Bárány uszoda este nem kap kivilágítást, a szomszédságot így pedig az újépítésű Bitskey uszoda, egy új irodaház, az új Reumakórház, valamint a frissen felújított Török fürdő adják.

8. Csiga Csobogó (szerintünk ❤❤❤❤❤)

A nemrég megnyílt Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ előtti kis téren található egy csigát formáló csobogó, amit padok vesznek körbe. Maga a környék is figyelemreméltó a csupa frissen felújított épületével, az igazi értékét viszont az adja a helynek, hogy noha a város egyik legforgalmasabb sétálóutcáján ülünk, a téren mégis egy nyugodt kis parkban érezhetjük magunkat, mintegy külső szemlélőként megfigyelve a várost.

9. Pori sétány (szerintünk ❤❤❤)

Egerben meghatározó szerepet töltenek be a lépcsősorok, ám ezek többsége megáll a rá szabott funkciónál. A Pori sétány továbbmegy ennél, és egy kimondottan romantikus képet mutat az arra járóknak. A szűk szakaszt növénnyel befuttatott magas falak határolják, az egyik oldalban ráadásul egy padot is kivéstek annak idején. Egyetlen párnak van hely a sétányon, de ha mi vagyunk az az egy pár, valószínűleg hangulatos estét tudhatunk magunknak.

10. Céhmesterek udvara (szerintünk ❤❤❤❤)

Részben funkciója, részben pedig megjelenése miatt a Céhmesterek udvara igazi különlegességnek számít. A vár tövében, apró üzletekkel felsorakoztatott udvarba már a bejutás is megalapozza a hangulatot, mindhárom bejárata egy közönséges kapualjnak néz ugyanis ki. Ha pedig már beléptünk, egy miniatűr középkori városban találhatjuk magunkat, két szűk utcával, és egy apró „főtérrel”.