Skip to main content
Szabadidő

A Critical Mass számai

By 2012. április 26.

Nem terveztünk különösebben többet foglalkozni a vasárnap lezajlott Critical Mass kerékpáros felvonulással, a számok azonban csak nem hagytak nyugodni minket még egy cikk erejéig. Gondoltátok, hogy szerény kerékpáros hagyományokkal rendelkező településünkön aktívabbak voltak a biciklisek, mint az ország nagyvárosaiban?

A hétvégi rendezvény után sorra jelennek meg a hazai felvonulások becsült résztvevőszámai, melyek mélyenszántó szakelemzéshez aligha jelenthetnek megbízható forrásokat, néminemű viszonyításhoz viszont mindenképp elegendők. Ezen becslésekből derül ki például az is, hogy megyeszékhelyünkön összességében többen pattantak bringára, mint Miskolcon – majdnem egészen annyian, mint Szegeden. A szöveg alatt látható táblázatunkban összegeztük az ismert adatokat, jobboldalt feltüntetve a városunknak oly’ hízelgő résztvevői arányt, a lakosság számához viszonyítva. A csongrádi megyeszékhelyen egyébként rekordnak számít az 1700-1800 főre saccolt tömeg, és a mi 1200-1300 fős csoportunkkal így lehet ez Eger esetében is. A tapasztalt szépszámú jelenlétre legnagyobb ösztönző hatást valószínűleg a vasárnapi ráérés-, illetve az az áldásos időjárás jelentett, ami Egert kihagyva, számos hazai település felvonulásába vitt némi kényelmetlen izgalmat.

A táblázatban felhasznált adatokat különböző hírportálokról és fórumokról gyűjtöttük, azon városokról, amelyekről találtunk ilyenfajta információt – így hát a csekély számú név alant.

[ws_table id=”6″]