Skip to main content
Ötlettár

Ötlettár – Érsekkerti zöldfal

By 2012. május 15.3 hozzászólás

[pullquote_right]A zöldfal-, vagy más néven élőfal ötlete Stanley Hart White, amerikai egyetemi professzor fejéből pattant ki, még 1938-ban. Formabontó elképzelésével egészen Szemirámisz függőkertjéig, i.e. 600-ra nyúlt vissza. [/pullquote_right]A zöldfal, mint olyan, egy természetközeli és egyre népszerűbb megoldás úgy a külső-, mint a belsőépítészek körében. Gyakorlatilag egy növényekkel befuttatott élő felületről van szó, bökjünk a hivatkozásra egy képhez róla! Napjainkban Magyarországon még csak néhány helyen találkozhatunk vele, elsősorban nívósabb cégek-, illetve intézmények területén, kivitelezése és fenntartása ugyanis nem csak, hogy költséges, de meglehetősen időigényes is. Már persze, ha egy patinás irodaház előcsarnokába telepítettük azt – nem úgy viszont, ha megelégszünk egy olcsóbb változatával, ami nem csak, hogy tápanyagos öntözőrendszert-, de még különösebb gondozást sem igényel magának.

Valami ilyen, olcsóbb és önfenntartóbb zöldfalat képzeltünk el az Érsekkert északi-, jelenleg igen lestrapált falára, eltakarva így a kezdetleges graffitiket, illetve a málló vakolatot. A terület már jó pár éve ilyen állapotban van, ez pedig amennyire elhagyatott, pont annyira méltatlan is az Érsekkert egyébként tetszetős megjelenéséhez – felújítása, vagy eltakarása így nem élet-halál kérdés ugyan, de jócskán időszerű lenne már. A növényekkel való befedést egyébként két szakaszon, összesen mintegy 115 méter hosszan kellene elvégezni. A zöldfal, karöltve a közelmúltban felújított Siketek tanintézetével és a napjainkban elkészült, nem mellesleg igen jóra sikerült legális graffitivel (képért katt az aláhúzott szavakra!) nem csak megszüntetné a park ezen szégyenfoltját, de kimondott látnivalót is szülhetne belőle. Mindezt pár ezer forintból, ami mindenfajta falfelújítás nélkül, pusztán növénytelepítésre költődne. Ha adunk neki pár évet, évtizedet, egyébként magától is elkészül az élő fal – a borostyán már több helyen nekilátott ugyanis a munkának, meggyorsítva viszont a folyamatot, besegíthetnénk neki a város részéről kicsit.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

  • karakk szerint:

    Az a csupasz téglafal szerintem teljesen jól néz ki. A többi részen is le kell verni a vakolatot, egy drótkefével átdörzsölni, és kész :)

  • Névtelen szerint:

    Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal! Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt. Több info: http://www.wallgo.hu