Skip to main content
Fejlesztés

Névadója költözött a Deák Ferenc útra

By 2012. május 24.február 18th, 20144 hozzászólás

Új köztéri alkotással gazdagodott a Deák Ferenc utca, május 23-án átadták ugyanis a közterület névadójáról készült bronz mellszobrot. A református templom előtt látható alkotás Pelcz Balázs szobrászművész keze munkáját dicséri, az elkészítéséhez szükséges mintegy hárommillió forintos összeget az Egri Városszépítő Egyesület hozzájárulása mellett pedig támogatók adományaiból is fedezték.

[poll id=”3″]

A felállítás helyszínéről készült szakvélemény a Szvorényi utca – Deák Ferenc utcák kereszteződésében található kis teret jelölte meg az alkotás ideális pontjaként, a Városszépítők viszont ragaszkodtak az eredeti elképzelésükhöz, így került végül mégis a református templom elé a haza bölcse. A kiválasztott terület hátránya, hogy a gyalogosok túlnyomó része a szobortól viszonylag messze, a négysávos út túloldalán halad el, míg a maradék kisebb részük pedig a szoborhoz közelebb ugyan, de a mögött. Alaposabban így csak azok tudják szemügyre venni az 1803-ban született politikus szobrát, akik a frissen kialakított kis parkban odamennek hozzá, továbbá persze azok az autósok, akik a piros lámpánál várakoznak. Városképi szempontból mégis ez a helyszín a megfelelőbb, a Deák Ferenc utca másik végén ugyanis fenn állt volna a veszélye, hogy az egy helyre tömörült viszonylag sok látnivaló közt egyszerűen elveszett volna az egyébként igényesen elkészített alkotás.

Az 1861-óta Eger díszpolgárának számító Deák Ferenc szoboravatásán felolvasott polgármesteri köszöntő AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA letölthető és elolvasható.

Szólj hozzá! 4 hozzászólás