Skip to main content
Szabadidő

Vitézek vs. Fluor

By 2012. június 5.

Történt egyszer egy szép napon, hogy a STORY4 televízió Túrakommandó című turisztikai műsora megyeszékhelyünket választotta a 6. epizódja célállomásaként. Lévén, hogy szerencsére nem egyedi esetről van szó, alapvetően ebből még nem lenne cikk, rendhagyó módon az Egri Vitézlő Oskola sértettségéből fakadóan ennek az útifilmnek viszont negatív utóhangja is keletkezett.

Hogy – hogy nem, a magazinműsor választása Fluor Tomi populáris zenei előadóra, mint „sztárvendég” meghívására esett, akit aztán sajnálatos módon, engedtek is kedve szerint kibontakozni az egyéni produkciójában. Az ellenszenvet a fiatal sajátos stílusában előadott tánca váltotta ki a Vitézlő Oskola tagjaiból, úgy érezték ugyanis, hogy a promócióba összevágott anyag „bohócot csinál belőlük” és „rossz színben tünteti fel őket”. A vitatott egyperces klipp IDE KATTINTVA, vagy a bekezdés alatt megnézhető, a hagyományőrző csoport, történtekre kiadott közleménye pedig lentebb görgetve elolvasható. 

Tisztelt Barátaink, Ismerőseink!

A napokban megjelent egy felvétel az interneten, mellyel akaratlanul sikerült lejáratnunk az egész katonai hagyományőrző társadalmat. Mélységesen le vagyunk mi is döbbenve, rendesen csőbe húztak minket, és megértjük a többekben (bennünk is) felgyülemlő indulatot.

A szerkesztőknek az alábbi levelet küldtük:

„Szervusz Péter!

Tegnap láttam, hogy felkerült a Túrakommandó előzetese a netre. Ne haragudj, de úgy érezzük, hogy minket ez nagyon rossz színben tüntet fel. Én olyan anyagra számítottam, mint amit például Sümegen készítettetek. Némi humor szerintünk is belefér, de főleg Fluor Tomi klipje gyakorlatilag bohócot csinált belőlünk. Szeretnélek megkérni, hogy az a jelenet ne legyen benne a végleges anyagban illetve a felkerült előzetest cseréljétek le egy másik részletre, mert ezzel nagyon kellemetlen helyzetbe kerültünk.”

Ebből már sehogy nem jövünk ki jól, de a félreértések elkerülésére:
– a várról és a városról szóló turisztikai műsor forgatására hívtak és nagyon nem erre számítottunk
– a városnak és a várnak tettünk szívességet, és egy fillért sem kaptunk érte (kifejezetten örülünk neki!)
– közülünk senki sem bohóckodott, nem viselkedett illetlenül – ugyanazt csináltuk, mint bármely más alkalommal
– Fluor Tomi klipjéhez semmi közünk – sem előre, sem a helyszínen nem tudtunk róla

Még egyszer elnézést kérünk a történtekért!

Fluor Tomira nem szeretnénk-, a Vitézlő Oskola tagjaira pedig nem is tudnánk rosszat mondani. Az utóbbi csapat példás felfogását hűen tükrözi a kiadott közleményük, hogy nem csak Egerért, de az őrzött katonai hagyományokért is felelősséget éreznek, becsüljük őket ezért, jó, hogy vannak a városnak. Az előadó stílusa olyan, amilyen, akinek nem tetszik, nem kell nézni – nem tesszük mi sem. A történetnek egy fontos üzenete viszont mégis van a városunk felé, mégpedig, hogy Egerben is jó lenne már rászokni az elvonatkoztatás használatára. A Vitézlő Oskola írta is önmagáról: a csoport tagjai nem viselkedtek illetlenül a felvételen. És pontosan ennyi lett volna a lényeg. Sem Eger nevén, sem a hagyományőrzők tiszteletén nem esett csorba, a hivatkozáson látható produkcióból mindösszesen egy szereplő kerülhet ki kellemetlenül. Kerülhet – feltételes módban, az sem szent írás ugyanis, hogy a tinisztár sajátos produkciójával rossz színben tűnne fel a szintén csak sajátos közönsége előtt. Nem akarunk ujjal mutogatni egy nemrégiben történt, listás-ügyre ugye, amikor ugyanebbe a csapdába esve mosták össze egri (!) emberek, Eger nevét a töményen politikai színezetű témával, még ha öntudatlanul tették is ezt. A városnak akkor éppen annyi köze volt a „listához”, mint most a Vitézeknek Fluorhoz, és ezt felismerve megannyi ellentétet lehetett volna mindkét esetben elkerülni. Még akkor is, ha a Vitézek konfliktusa sokkal csendesebb és békésebb volt, és az éles adásban végül nem került levetítésre a táncos jelenet sem.

A tárgyalt adást megtekintheted alább, vagy IDE KATTINTVA.