Skip to main content
Szabadidő

Elindult a Kaláka (így akartuk?)

By 2012. június 29.július 2nd, 20122 hozzászólás

Június 29-én kezdetét vette a 33. Kaláka Fesztivál – a Diósgyőri vár helyett idén először megyeszékhelyünk főterén. Alapvetően is szimpatizálunk mindennel, ami hozzátesz Eger kulturális életéhez, a Kaláka iránti vonzalmunk talán még ezen is túlnyúlik, vagyis hát túlnyúlt eddig, mert azért van egy határ. Azt, hogy a csütörtöki majorette showműsorhoz fehér műanyagszékekkel pakolták tele a Dobó teret, még lenyeltük, ám legyen, hát ízlés kérdése ugye a dolog. De hogy egy országos nevű fesztivállal gyakorlatilag zsibvásárrá változtatták Magyarország alighanem legtöbbet fotózott vidéki főterét, azt kicsit már tényleg soknak érezzük. Milyen megfontolásból lehet Dobó szobra mögé (!) körhintát állítani? Vagy ha ízlésficamos barátunk nem érezte ezt magától, hogy talán nem kéne, akkor egy, a turizmusának ennyire kiszolgáltatott városban senki sincs, aki ezt megtiltaná neki? Mindig voltak gyenge pontok, amolyan “csizmaárusok a Bikavar Ünnepen”, de ezek ellenére is a legtöbb városi programunkra büszkén tudtunk gondolni. Úgy talán ezidáig. Na de hát annyi baj legyen, érezzünk a kelettel, legközelebb tartsunk sertésfesztivált Dobó árnyékában!

Félreértés ne essék, a Kalákát (és akár a majoretteket), mint értéket, továbbra is megbecsüljük és elismerjük. A gond nem a produkciók színvonalával-, hanem azok tálalásával van. Ezért biztatunk hát továbbra is mindenkit, hogy látogasson ki a fesztiválra, ha már így helybe jött, akkor főleg, csak a fellépők kivételével ne nagyon figyeljen másra. Úgy igazi értéket láthat benne!

A 33. Kaláka Fesztivál programjai a rendezvény honlapján érhetők el, vagy ha másfelé mennénk a hétvégén, akkor válasszuk az Egriprogramok.hu-t. Az első napon készült felvételek ide, vagy a cikk képére kattintva érhetők el, Csomós Bálint fotósunk közreműködésével.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

 • Kaláka Fesztivál szerint:

  Köszönjük, hogy nagy várakozással tekintettek a fesztivál elé, és hogy folyamatosan hírt adnak a rendezvényről. Néhány észrevételünk van a fenti cikkel kapcsolatban.
  A Kaláka Fesztiválnak eddigi története során soha nem volt, és a jövőben sem lesz része majorette felvonulás, mivel nem érezzük a fesztivál szellemiségébe illőnek. Így a csütörtöki showműsor semmilyen módon nem kapcsolódik a rendezvényhez.
  A “zsibvásáron” kizárólag zsűrizett kézműves termékek kaphatóak, valamint olyan étel- és italkülönlegességek, amelyek hagyományos módon készülnek. Tudomásunk szerint a Dobó tér valamikor piacz-tér volt, mi ennek a hangulatát szerettük volna feleleveníteni a változatos népművészeti- és népi iparművészeti munkákkal.
  Reméljük, hogy a hátralévő másfél napban felfedezi a fesztivál további értékeit!

  • Sasi szerint:

   Tisztelt Hozzászóló, örömmel látjuk, hogy Önök pedig figyelnek a Fesztivál visszhangjára és valóban szívügyükként kezelik az eseményt!

   A majorette show-val tisztában vagyunk, hogy nem a Kaláka Fesztivál részét képezte – megíráskor nekünk egyértelműnek tűnt a megfogalmazás, de visszaolvasva valóban félreérthető, kérjük elnézésüket ennek kapcsán!

   A “zsibvásár” véleményünk mellett azonban továbbra is kiállunk, nem gondoljuk, hogy a cikkben is említett játéknak helye van például a Dobó szobor mögött. Az árusok esetében (bár rájuk szándékosan nem tértünk ki külön a cikkben)sem az árult portékával, hanem a tér megjelenésével érzünk problémát. A Dobó tér valóban a város piaca volt régen, de nem véletlen fosztották meg ettől a funkciójától annak idején. Véleményünk szerint a főterünk mostanra kinőtte azt a szerepet, amiben jó hangulatot teremt egy “vurtsli”. Egységesebb és rendezettebb eladótérben kínálva (mint például a Középkori Piactér rendezvénynél) azonban tökéletesen helyt állt volna, vagy helyt állna a jövőben is egy ilyen vásár a helyszínen. Ezt továbbra is csak a Fesztivál kíséretérről gondoljuk, magukat a programokat kifogástalannak éreztük.

   Az kétségtelen, hogy mindennel egybevéve is, a Kaláka Fesztivál csak hozzátett Eger kulturális életéhez az elmúlt három napban, és talán Önök is jól érezték magukat ez idő alatt a városban. Tiszteletre méltó, hogy meghallgatták a véleményünket, annak pedig külön örülünk, hogy Önök is elmondták a sajátjukat.