Skip to main content
Szabadidő

Én többet Egerbe sose!

By 2012. július 31.One Comment

Szokás ugye panaszkodni, hogy Egerben mennyire nincs élet és, hogy mennyire alvó kisváros is vagyunk. Az országot járva már nem mindig ezzel a véleménnyel érkezünk haza, de tény és való, hogy a megyeszékhelyről nagyon hiányzik egy fiatalokat tízezres létszámban vonzó esemény, amolyan nagy fesztivál, mint a Balaton Sound, Hegyalja, Volt. Paradox cikkünkben egy hozzánk látogató idős hölgy, témába vágó panaszának örülünk, mert mást látunk a sorok mögött.

Történt július első felében, hogy egy meglett korú hölgyekből álló csoport érkezett egy Almagyar-dombi szálláshelyre. A nénik pihenésre vágytak, ehelyett tömény fesztiválhangulatot kaptak, összesen majdnem egy hét hosszúságban. A helyben lakók tudják mit jelent az Almagyar-domb: a város minden zaja felhallatszik, autók, szirénák, koncertek, tuc-tuc zene. A hölgyeknek pedig az itt töltött idő alatt volt szerencséjük egymás után meghallgatni a Bikavér Ünnepet, illetve a Strandfesztivált is, amire viszont nem kimondottan vágytak. Távozásuk napján a társaság egyik tagja mit ad Isten, pont nekem fogalmazta meg felháborodottságát, mondván tudja, hogy nem a legalkalmasabb személyt találta meg, de valakinek muszáj elmondania. Szavait idézve, ő többet Egerbe sose jön, de nem csak ő, hanem a barátnői sem, mert a hangzavar miatt nem tudtak sem aludni, sem szellőztetni a szállásukon. Megértően elmagyaráztam neki, hogy a Domb már csak ilyen, és sajnálom, hogy nem látjuk őket viszont, aztán elégedetten elváltunk. Ő örült, hogy hallgató fülekre talált a panasza, én pedig, mert nem hittem, hogy valaha is megélem, hogy piciny városunkban egyszer a túl nagy életre lesz panasz.

Az más kérdés egyébként, hogy a Strandfesztivál hangerejével tényleg túllőhettek némiképp a célon, mert számos környéken élő is jelezte, hogy többet hallott a kelleténél, de ez más lapra tartozik. A blog részéről amondóak vagyunk, hogy bár az nagyon sajnálatos, hogy többen is rossz emlékkel távoztak tőlünk, mégis inkább a túl nagy hangra legyen panasz, semmint a túl nagy csendre. Egy város vagyunk elvégre, ami azon felül, hogy leköti a lakóit, saját élettel is bír. Aki csendre és nyugalomra vágyik, az választhat a környék szebbnél-szebb falui közül, vagy elég csak átmennie az Almagyar-domb másik oldalára, ahová nem verődnek fel a hangok. A gond ott kezdődik, hogy több helyi lakos is a hölgy elvárásai szerint él, akár a belváros kellős közepén is, és az első utcai hanghatásra rohan a telefonhoz, csendháborítást jelenteni. Meg kéne tanulni, hogy bár kétségtelenül járnak kellemetlenségekkel a rendezvények, szemet kell hunyni felettük, mert a városnak szüksége van rájuk. Még ha ezzel pár hozzánk látogatót végleg el is taszítunk magunktól, lévén, hogy cserében sokszor ennyit vonzunk vissza a segítségével.

Szólj hozzá! One Comment

  • Edit szerint:

    Sziasztok!

    Én is sokszor hallottam már, hogy Egerben nincs élet, de igazság szerintén ezzel nem tudok egyetérteni… 22 évig laktam Egerben, ismer(t)em a várost, mint a tenyeremet. Szerintem májustól októberig nincs olyan hét, hogy ne lenne valamilyen rendezvény a Dobó téren, Bikavér ünnep, szabadtéri színház, rendezvények a várban, koncertek a Bazilikában, nem túl régi, de nagyon jó kezdeményezés a magyarok vására… és még sorolhatnám, hogy mennyi rendezvénynek is ad otthont kicsiny városunk. Persze, az itt felsorolt rendezvények többnyire ,,kultúrális”-nak mondhatók. Kérdem én: Mi ezzel a probléma? Szerintem többnyire pont azokra férne rá egy kis kultúrálódás (tisztelet a kivételnek), akiknek a leghangosabb a hangjuk a rendezvények hiánya miatt…. De! Nem lehet hova menni hétvégén éjszaka? Nézzük csak: Egerben van minimum 8-10 éjszakai szórakozóhely, ott a Szépasszony völgy a maga sajátos (általában) baráti hangulatával, ha nem vagyunk lusták 100 méternél többet megtenni, akkor irány Demjén, ahol éjszaka is lehetőség van fürdőzésre… szóval ismét felsoroltam pár lehetőséget. Szóval mindent összevetve az igaz, hogy nincs hatalmas nyári fesztiválunk (kivéve persze a Siroki Motoros hetet, ami szintén Európa szerte híres), de én nem hiszem, hogy okunk lenne panaszra… Ha valakinek még ez sem elég, ajánlom töltsön el egy nyarat pl. Esztergomban (én éltem ott, nem csak találomra mondom) vagy szerintem még minimum 20 másik várost tudok mondani, ahol még ennyi sincs, és utána menjen haza Egerbe… Nem fog többet panaszkodni!