Skip to main content
Kereskedelem

Önkiszolgálhatunk a Tesco-ban

By 2012. augusztus 14.One Comment

Lassan befejeződik a telepítés, és ezzel napokon belül használhatóvá válik az a hat darab önkiszolgáló kassza a felsővárosi Tesco hipermarketben, melyek várhatóan több ponton is szolgálják majd a vásárlók kényelmét. A világ harmadik legnagyobb kiskereskedelmi áruházláncának modernkori újításával Magyarországon először a dunakeszi üzletben találkozhattak a vásárlók, a sikeres próbaüzemet követően azóta vidéken is egyre szélesebb körben terjed a rendszer kiépítése. Egerben a 13-16 -os kasszák helyén került kialakításra az új megoldás.

Az önkiszolgáló kasszák használatával egyedül végzi a termékek fizetését a vásárló: magának olvassa le a vonalkódot, csomagolja be az árut, fizet – akár készpénzzel, akár kártyával, végül pedig önmaga nyomtatja a blokkot is. A rendszer erőssége a gyorsaságban, illetve a személyes interakció hiányában rejlik, mellyel a vásárlók kényelemérzetének növelése mellett az áruház bért takarít meg. Az emberi tényező jelenleg még nem zárható ki teljesen az eladói oldalról, a korhatáros termékek mellett például a ruhadarabok lopásgátlóival is segítséget kell kérnie a vásárlónak.

Felbuzdulva az új kasszák sikerén, az angol székhelyű óriásvállalat a kisebb áruházakban is tervezi bevezetni az önkiszolgáló rendszert, mellyel így idővel akár a hálózat szupermarketeiben, Expressz boltjaiban és S-marketeiben is találkozhatunk. Magyarországon ez utóbbi üzletfajtával jelenleg a nyugati határ környékén-, így Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban futhatunk össze, míg Expressz-ben Budapest mellett Balatonföldváron, Siófokon, Dunaújvárosban, Miskolcon és Szegeden vásárolhatunk.

A Tesco nem csak az újtípusú kasszáival próbál megfelelni a modern kor elvárásainak, de idén nyáron 12 áruházukat – többek között az egrit is – ingyenes elérésű WiFi hálózattal fedték le. Ezzel az angliai példát is felülmúlták, a szigetországban ugyanis csak az üzletlánc saját kibocsájtású ClubCard kártya tulajdonosainak érhető el a szolgáltatás. (Magyarországon a következő áruházakban böngészhetünk ingyenesen: Cegléd Hipermarket, Keszthely Hipermarket, Ferihegy Hipermarket, Pécs Kertváros Hipermarket, Pécs Hipermarket, Eger Hipermarket, Nagykanizsa Hipermarket, Pesti út Hipermarket, Csepel Hipermarket, Pécs Budai Vám Hipermarket, Kecskemét Hipermarket és Gyöngyös Hipermarket.)