Skip to main content
Szabadidő

A kultúra érdeklődés hiányában elmarad

By 2012. augusztus 30.One Comment

A korábbi évektől szokatlan módon, idén sorra jöttek bejelentések az Agria Nyári Játékok előadásainak elmaradásáról, az indok pedig prózai: nem volt rájuk érdeklődés. Lelkes forradalmárok persze rögtön kész magyarázattal állnak a dolgok elé, politikát, kultúrára érzéketlen egrieket és háttérben szövődő szálakat látnak a szomorú bejelentések mögött, holott ezekről szó sincs. Cikkünkben mögé néztünk a dolgoknak, avagy megpróbálunk rámutatni, hogy miért nincs feltétlenül szükség politikára egy előadás elmaradásához.

Noha magától értetődő eseményként kezeljük, az Agria Nyári Játékok valójában az országban egyedülálló méretű és felhozatalú vidéki kulturális program, mindenek előtt ezzel kéne tisztában lennünk. Természetesnek vesszük, hogy csak a líceumi helyszínen 12 féle előadást láthatunk, gyakorlatilag két hónapba sűrítve. Viszonyításképp, függetlenül attól, hogy mind a szervezés, mind a műsorok színvonala garantáltan a legmagasabb szintű, a Szegedi Szabadtéri Játékokon ez a felhozatal 8 darab előadást jelent. Színművek, operettek, vígjátékok és koncertek váltják egymást napról-napra egy 55 000 lakosú kisvárosban, ahol páran értetlenül állnak, hogy miként maradhatott el ezen előadások közül három darab. Aránytalanul nagy a kínálat, már csak a Líceumban is, a másik három színpadot nem említve.

Mert az egriek sajnálják a pénzt kultúrára – Igaz is, meg nem is. Nem nyugati színvonalon élünk, a legtöbb helyi lakos nem teheti meg azt, hogy pusztán unaloműzésből beüljön megnézni egy előadást. A legtöbb nézőnél ez nagybetűs program, talán ennyi jut egy egész hétre. A legolcsóbb jegyek 2400 forint körül mozognak, tegyük fel, hogy ebből megy el egy család szórakozni, ez három fő esetében már 7200 forint egy estére. De feltételezvén, hogy nem a legolcsóbb előadások, legolcsóbb jegye kell mindenkinek, üljünk be ugyanezzel a háromtagú családdal a Virsky-re, mondjuk a középső árkategóriára. Papa, mama, gyerek, egy este, 14 700 forint. És nem értjük, hogy az otthon maradt egy testvérrel miért nem megy el a család még egy másik előadásra is, hasonló összegből.

Majd a turisták megnézik – Igaz is, meg nem is. Külföldi turisták alapból tárgytalanok, hiába, hogy a zenés, táncos produkciókat akár ők is élvezhetnék, érthető módon nem kapkodnak olyan rendezvényért, amiből egy kukkot sem értenek majd. Maradnak a belföldi utazók, akik szintén érthető módon nem tolongnak az előadásokon. Nyilván nem teszik, hiszen ha rászántak x összeget a nyaralásukra, akkor azt tízezer forinttal megtoldani elég kellemetlen érzés.

Mert csak a TV, ami kell – Egyáltalán nem igaz, csak azt felejtik el sokan, hogy Egerben gyakorlatilag alig lehet csendes estét találni nyáron. Attól, hogy az Agria Nyári Játékok három előadását nem tudták megtartani, még nem ül otthon minden egri a TV előtt, csak mondjuk éppen egy másik rendezvényen szórakozik, nem egyszer ingyen – karöltve így persze több ezer turistával.

Meghalt a kultúra, emigrálni kell nyugatra – Tegye, akinek kedve van, a kulturális életet viszont aligha kell még temetni. A Nyári Játékok több előadása is nagy sikerrel lezajlott, az egyik sikerprodukció, a Négy férfi gatyában című zenés vígjáték például szinte teltházzal játszódott. Az elmaradt előadások sem azt jelentik, hogy a kutyát sem érdekelte a műsor, csak azt, hogy nem lett volna gazdaságos megtartani azt. Ne felejtsük el, hogy gyakran több millió forintos előadásokról van szó, amik nyereségessé tételéhez a pár száz látogató kevés önmagában. Viszont ha azt nézzük, hogy 1-2 száz embert azok az előadások is érdekeltek volna, akkor aligha gondolhatjuk, hogy meghalt az egri kultúra. Esetleg kisebb ráncfelvarrásra szorul, amolyan igazodásra az igényekhez.

Szólj hozzá! One Comment

  • Attila szerint:

    Szerintem a legtöbb egri ember egy nyáron legfeljebb 1 Agria Nyári Játékos előadást engedhet meg magának. Én is közéjük tartozok.
    Idén a párommal megnéztük a Négy férfit gatyában, de bánom. Inkább még rászántunk volna néhány ezrest és néztük volna meg a Virsky-t. Az említett darab nagyon gyenge minőségű volt. A férfi színészek még el is mentek, de a hölgyek játéka egyszerűen pocsék volt. Ezen felül a playback-et erősen lehetett hallani, látni. Számomra csalódás volt ez a darab.