Skip to main content
Ötlettár

Ötlettár – Kilátó a Bazilikában

By 2012. szeptember 27.3 hozzászólás

Idén májusban ünnepelte 175. születésnapját a megyeszékhelyünk egyik fő látványosságának számító Bazilika – a monumentális épületet hat évnyi munka után, 1837 május 6-án szentelték fel. Magyarország második legnagyobb templomát minden bizonnyal hónapokba telne aprólékosan megismerni, a vaskos falak ezernyi értékes kincset és érdekes történetet őriznek, úgy a magyarság-, mint az egyház történelméből. Igen ám, de egy alapvető és igen keresett látványosság mégis hiányzik az épületből, ez pedig a tornyok látogathatósága. Az Esztergomi Bazilikától indulva, a budapesti Szent István Bazilikán át a szegedi Dómig, hazánk legismertebb templomai közül ötből három fel tud mutatni ilyen attrakciót, az egri mellett még a pécsi Székesegyházból hiányzik mindössze a lehetőség. A kilátópont pedig alighanem a legsikeresebb szolgáltatások egyike: fenntartása minimális költségből fedezhető, tartalmának megőrzéséhez elég csak nem lebontani körülötte a várost, célcsoportjába pedig kortól- és vallási hovatartozástól függetlenül mindenki beletartozik, kivéve persze a tériszonnyal küzdőket.

Már csak a turisták hiányoznak – a Bazilika déli tornya

Az Egerbe érkező turisták évről-évre kénytelenek szembenézni a ténnyel, miszerint az oly’ hívogató sárga tornyokat bizony nem lehet látogatni, noha egyébként minden adott lenne a megnyitáshoz. Jelképes összegből ki lehetne pofozni a felvezető utat, odafent pedig esetleg egy védőhálóra lehet még szükség, de már ezt is csak, ha marad a pénzből, mert a jelenlegi betonkorlát úgy állagával, mint magasságával is elégséges a panorámában gyönyörködők védelméhez. A Bazilika életében többször felvetődött már az esetleges megnyitás lehetősége, az épület egyéb szükségszerű foltozgatásai azonban folyton elszívták a pénzt, a kellő összeg így mindmáig csak nem akart összegyűlni. Van viszont egy városunk, melynek zsebéből könnyebben átvándorolhatnának a hiányzó forintok a templomhoz, ha más nem, már csak a település érdekében is. Ha anyagi hasznot nem is hozna ugyanis magával a beruházás, Eger lehetőségei mindenképp bővülnének, ráadásul egy jelenleg csúnya hiányosságot is sikerülne megszüntetni vele.

A jövőre nézve egyébként vannak sikerrel kecsegtető kilátások az ügyben, az Érseki Palota felújításának projektelemei közt, a kiegészítő szolgáltatások címszó alatt ugyanis megjelenik egy „Exkluzív csoportos túravezetés a palotából a székesegyház tornyaiba és a főegyházmegyei könyvtárba” pont. Az ideális megoldás nyilván a torony önállóan történő látogatása lenne, de ha az említett csoporttal már kiléphetünk a városunk fölé, az is nagyságrendekkel többet jelentene a jelenlegi helyzettől.

2011. októberében mi is felmentünk a toronyba, a bejegyzés képére-, vagy IDE KATTINTVA számos fotón gyönyörködhetünk az egyedi kilátásban.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • Nándi szerint:

  Bizony, ez nagyon jó lenne! Védő háló meg talán nem is olyan fontos. A Minareten sincs.

 • Attila szerint:

  A megszólaló harangok nem jelentenének problémát a látogatáskor?

  • Sasi szerint:

   Közvetlenül mellette biztos nem lenne nagy élmény, de alatta-fölötte szerintem kibírható. Ha tévedek, akkor is léteznie kell rá valamilyen megoldásnak, már csak más templomok példáiból is kiindulva.