Skip to main content
Fejlesztés

Ilyen lenne a Domus lépcsősora

By 2012. november 8.One Comment

Városunk ezeréves tervei közt méltó helyen szerepel a Domus áruházhoz vezető lépcsősor felújítása, mely elképzelés idén ünnepli 13. születésnapját. Nem telt viszont tétlenül az elmúlt időszak, 1999-óta időről-időre felújítják a hol még garanciális, hol már azon kívül eső 3×11 lépcsőfokot, melyek állapota évszaktól függően változik a rossz, illetve a használhatatlan jelző közt. A kitartó munka ellenére csak nem akar végérvényesen elkészülni a dolog, noha az autóbusz pályaudvar, a különböző intézmények és áruházak jelentős gyalogosforgalmat generálnak a szakasznak.

Legutoljára bő egy éve, 2011. szeptemberében nyúltak a Kacsapart szintkülönbségéhez, akkor lezárták a lépcsősor felét, az ott található jó állapotú járólapokat pedig felhasználták a továbbra is megnyitott oldalon. Két tábla is kikerült, hirdetve: „A tér és lépcső felújítási munkái folyamatban. Kivitelezés várható időpontja 2012.” Aztán 2012 lett, a megnyitott oldal is kezdi megadni magát, jön a tél, munkák viszont csak nem akarnak kezdődni. Van viszont már egy elfogadott építési terv a szakasz rendezéséhez, az ezer évből fennmaradt időszakban tehát ennek megvalósulására vár majd lelkesen a bukdácsoló járókelők népes tábora.

Az építési terv négy ütemre lebontva kívánja rendezni a környék megjelenését, ezek közül az első lenne magának a lépcsőnek a rendbetétele. A munkák során teljes egészében elbontanák a jelenlegi lépcsősort, még talán a helyét is behintenék sóval, hogy felejtődjön a rossz emléke, és tőle pár méterrel arrébb új feljárót építenének a Domushoz. Az új lépcsősor babakocsi rámpát és vízesést is magában foglalna – ejha, gondoltuk is magunkban ez utóbbiról, mikor olvastuk. Mozgássérültek részére sajnos továbbra sem lesz használható a lépcsősor, ennek egyszerű az oka: túl nagy a meredekség ahhoz, hogy biztonságos utat lehessen építeni a számukra. A második ütemben a Barkóczy utca felőli tér kapna új burkolatot és utcabútorokat, a harmadikban pedig a Hittudományi Főiskola felőli részen valósulna meg ugyanez, ott a Szomjúság szobrának 90 fokos elforgatásával együtt. Ezt igazából nem értjük, hogy miért kell az 1989-es ivó nőt ábrázoló szobrot forgatni, de ha kell, hát kell, legalább hátha meg is javítják közben az alkotást, hogy ne csak csöpögjön a kút vize, hanem folyjon rendesen. A negyedik ütem mindössze a Spar áruház előtti rész új térkővel való lefedését jelenti. A munkák során összesen nyolc facsemete is helyt kapna a lépcső alján, illetve tetején, mind a négy ütem megvalósulásával könnyen ékes példája lehetne a terület, hogy hogyan kell gyengeségből erősséget varázsolnia egy városnak. A cikkben kicsinyítve látható tervrajz ide kattintva, vagy a képre bökve PDF formátumban teljes méretben megnyitható, kielemezhető.

Szólj hozzá! One Comment

  • Pusztai Csaba szerint:

    Ha nem ujitanak fel, esetleg torok kori epiteszeti emlekkent el lehetne sutni a turistaknak. A laikusoknak nem tunne fel a csalafintasag. Joval kevesebbe kerulne egy informacios tabla keszittetese, mint ha felujitanak a lepcsosort. Melle meg mehetne egy nagy banner, hogy az asatasi projekt a Szechenyi-terv kereteben valosult meg 96 millio forint tamogatasbol.