Skip to main content
Ötlettár

Ötlettár – Állandó kivilágítás a Várnak

By 2012. november 15.

Az egész fájó felismerés egy Kis Dobó teret ábrázoló fotót nézve tört ránk, amolyan hiányérzet fogott el minket a felvétel megnyitásakor. Beletelt egy időbe, mire rájöttünk, hogy mi is volt a gond: nem szerepelt a képen a vár. Vagyis persze rajta volt az, csak keresni kellett – hétköznapok éjjelein ugyanis menetrendszerűen komor sötétségbe burkolózik az évente mintegy 300 000 vendéget fogadó intézmény. Nem merünk belegondolni, hogy a hozzánk érkező kirándulók csak sírnak, vagy már nevetnek rajta kínjukban, de tény: ez lenne Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma.

Ennyi látszik a várból egy középkategóriás fényképezőgéppel

Tudjuk, hogy ilyen méretű épületek megvilágítása egész szép összegeket emészt fel, és azt is értjük, hogy két kézzel szórt pénz lenne a borongós őszi napokon is úgy tenni, mintha egy nyüzsgő, nyári hétvége vendégforgalma kószálna a belvárosban. Azt is tudjuk viszont, hogy komolytalanná tesszük vele a várat és a várost, mint turisztikai célpontot, és ilyen alapvető hiányelemekkel esélyünk sincs rá, hogy némiképp enyhítsünk a főszezonon kívüli pangáson. A megoldás pedig talán nem is olyan lehetőségektől elrugaszkodott, a cél érdekében bőven elég lenne mindössze a Dobó térre néző Kovácsok tornyát megvilágítani, meg ha futja rá, akkor egy-egy lámpával esetleg a közvetlenül hozzá kapcsolódó falrészt, hogy ne magában díszelegjen ott a népszerű fotóhelyszín. Ezt a pár fényforrást sem kéne ráadásul kínzó hosszúságig égve hagyni, a főszezonon és decemberen kívül eső időszakban az este kilenc-tíz órai lámpaoltás is bőven elfogadható lenne.

A díszfényekkel egyébként hadilábon állunk Egerben, a Bazilikára és a ciszterci templomra is előszeretettel oltjuk rá a lámpát, noha míg utóbbi csak a Széchenyi utca egyik ékének számítana, addig az előbbiben az ország második legnagyobb templomát tisztelhetjük. Persze, és itt kanyarodjunk vissza a várhoz, azt is el kell azért mondani, hogy a jelen helyzethez mérten még így is ügyesen próbál gazdálkodni a múzeum, az mindenképp értékelendő ugyanis, hogy nem csak hétvégente, de ünnepnapokon is a kivilágított kőfalakban gyönyörködhetnek az arra járók.