Skip to main content
Szabadidő

Így áll az egri felsőoktatás 2013-ban

By 2012. december 6.

Év elején már megnéztük a 2012-re vonatkozó felsőoktatási rangsort, itt az ideje, hogy frissítsük az adatokat, lássuk hát, hogy miként szerepelnek az EKF-es karok a legfrissebb összegzésben. Forrásunk az Eduline Diploma rangsor 2013 volt, a teljes lista ide kattintva nézhető meg.

Vegyük a már bevált sorrendet, és kezdjünk a „hallgatók kiválóságával”. Ez ugye az a lista, ami az elsőhelyes jelentkezők száma-, a felvettek pontátlaga-, a nyelvvizsgával felvettek létszáma-, valamint a középiskolai versenyeken helyezettek száma szerint született meg. Fenekestül fordult fel az egri karok eredménye a tavalyihoz képest, míg akkor a GTK vezette a sort az országos 33. helyével, addig idén a Bölcsészettudományi kar (BTK) vette át a kezdő pozíciót, ő is jóval hátrébbról, az országos 82. helyről indítva. Második a Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar (TKTK – 104.hely), harmadik a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK – 130.hely), negyedik pedig a Természettudományi Kar (TTK – 137.hely) lett. Az ország három legjobbjának a Corvinus Egyetem – GTK, a Semmelweis Egyetem – ÁOK, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – GÉK számítanak, a három legrosszabbjának pedig a Gábor Dénes Főiskola, a Kaposvári Egyetem – GTK és a Tomori Pál Főiskola.

Lingsch Adrienn fényképe a Líceumról

Következik az „oktatók kiválósága”, vagyis az a rangsor, ami a tudományos fokozattal rendelkező tanárok létszámát, -arányát és -tanított hallgatóinak számát vette figyelembe. Jelentősen javítottunk itt tavalyhoz képest, az intézmény első helyezettje a BTK lett, országos 9. helyével. Az akárhogy is nézzük, szép eredmény, főleg az ugyanezen kar, tavalyi 46. listahelyéhez képest. Második a TKTK (54.hely), harmadik a TTK (92.hely), negyedik pedig a GTK (112.hely). Országos három legjobb a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – TTK, az Eötvös Loránd Tudományegyetem – BTK, fej-fej mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem – MÉK és Miskolci Egyetem – BTK, három legrosszabb pedig szintén fej-fej mellett a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi GZK és Szegedi Tudományegyetem – ETSZK, a Debreceni Egyetem – EK és az Óbudai Egyetem – KGK.

Minden szempontot összevetve elsőnk a BTK (33.hely), másodikunk a TKTK (73.hely), harmadikunk a TTK (128.hely), sereghajtónk pedig GTK (136.hely – ez egy 162 szereplős listán viszonylag egy szerény teljesítménynek számít). Az ország három legjobbja az Eötvös Loránd Tudományegyetem – BTK, az Eötvös Loránd Tudományegyetem – TTK, a Semmelweis Egyetem – ÁOK, három legrosszabbja pedig a Gábor Dénes Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem – GEO és a Kecskeméti Főiskola – TFK.