Skip to main content
Szabadidő

Miért ne fessük le az aluljárót

By 2012. december 11.8 hozzászólás

Egyszer már úsztunk szembe a közvéleménnyel és megosztottuk, hogy miért nem indokolt az oly’ gyakran emlegetett Centrum épület elbontása, most hasonló húzásra készülünk, igaz jelen esetben nem tények, inkább csak személyes vélemények állnak a cikkünk mögött. Szabad ennek hangot adni az olvasói oldalról is – amíg kulturáltan tudjuk használni a kommentálást, minden véleményre kíváncsiak vagyunk, erről szól elvégre a blog műfaja.

A Bástya utcai aluljáróról van szó, méghozzá a december 6-i Városházán tartott közmeghallgatás kapcsán. Egy ott felszólaló hölgy kérte a városvezetést, hogy vizsgálja meg a területet és kezdjen vele valamit, mert ízléstelen, történelmi környezetbe nem illő falfestményeket tartalmaz, melyek akár ijesztőleg is hathatnak az arra járó kisgyerekekre. Az tény és való, hogy a hölgynek mindenben igaza volt, vad ábrák váltják egymást a legálisan festhető falfelületeken, és az is igaz, hogy ez nem elsősorban Gárdonyi sírjától pár méterre van a legjobb helyen. Node, és itt állunk át a másik oldalra, valljuk, hogy erre szüksége van egy városnak, megyeszékhelynek, Egernek. Egy város ugyanis attól város, hogy sokszínű: lakik benne öreg, fiatal, magyar, külföldi, maradi és modern gondolkodású ember, és ez a sokszínűség megjelenik az utcán. Mindenki el tudja képzelni a saját Egerét, olyan közterületekkel és épületekkel, amik neki tetszenének, de ez nem jelenti azt, hogy a fejben élő kép ugyanúgy egyezne annak a 90-100 ezer ember ízlésével is, akik egy munkanapon a városban tartózkodnak. A számos járókelő mellett, akik alig várják, hogy kiérjenek az aluljáróból, ott van ugyanis egy hasonlóan népes tábor, akik alkalomadtán még meg is állnak alaposabban szemügyre venni a rajzokat, mert nekik tetszik, amit látnak.

Arról, hogy milyen festményeket láthatunk az aluljáróban, már többször írtunk, rendíthetetlenül pártoljuk ugyanis az alkotóikat. Nem azokat a tegelőket, akik egy óvodás tehetségével versenyezve majdnem mindig fel tudják fújni a nevüket a falra, hanem azokat, akik pénzt-időt-tehetséget beleadva nemzetközileg ismert legálfallá tették apró megyeszékhelyünk eme rövid szakaszát.

Aki Magyarországon él, pedig beláthatja, hogy miért is nem lenne jó ötlet sem egyszínűre, sem egy adott témakörre, hivatalos keretek közt lefesteni a sétányt. Egyetlen aluljárót sem láttunk még itthon ugyanis, amiben ne lett volta falfirka, legyen az a főváros közepén embertömeggel átmosva és bekamerázva, vagy frissen felújítva egy vidéki belváros szélén. A tiltással a művészeket tartanánk távol, nem pedig a középiskolás kollégiumok vagányait – egy összetegelt fehér fal, vagy végvári harcot ábrázoló festmény pedig rosszabb fényt vetne a városra, mint a jelenlegi állapot, amiben egy stílusirányzatnak engedtünk szabad teret. Az persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez a békés egymás mellett élés csak erős ráhatással tud működni, a kijelölt határokon belül. Valljuk, hogy a Dobó tér végében álló barokk házon már lassan egy éve csúfoskodó falfirka többet árt a város megítélésén, mint az egész aluljáró a vár tövében.

Persze továbbra is szabad a lehetőség, ha valaki mindenáron el akarja tüntetni a vár mellől a rajzokat, ám tegye, engedély sem kell hozzá – legálisan, bármikor szabadon lefesthetők fehérre a falak, sőt, az első firka megjelenése után tetszőleges intenzitásban fenn is tartható ez az állapot. Aztán ki tudja, ha erős lesz az elhatározás, talán hasonlóan gondolkodók csatlakoznak is a heti újrafestésekhez, és idővel egy vakítóan fehér aluljárónk lesz a belvárosban. Amíg viszont a legálfal pártján állnak többen, illik belátni az ellenzőinek, hogy rajtuk kívül is élnek emberek a városban, esetenként eltérő ízléssel.

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

 • Liberális egri szerint:

  Sem a Centrum ügyben, sem a grafiti ügyben nincs szó a „közvéleménnyel” való szembemenetelről, csak a hangoskodó maradiság tűnik Egerben közvélekedésnek.

  • Dániel szerint:

   Szerencsére ez a „hangoskodó maradiság” ami egyébként mindig is többségben lesz, őrzi és ápolja Eger igazi értékeit. Lehetővé téve a századokon átívelő kultúra kontinuitását. Remélhetőleg megvédve a várost a kártékony és deviáns kozmopolita szellemiségtől.
   Mindazonáltal jómagam is sokat gyönyörködöm ezekben a művészi festményekben,és nem kellene teret adni unatkozó anyukák műfelháborodásának. Vannak sokkal ilyesztőbb dolgok ebben a városban amik tényleg veszélyesek lehetnek a gyermekek lelki egészségére.

 • kampi szerint:

  Eger és környéke több nemzetközi hírű graffiti művésszel büszkélkedhet.A mai világban már önálló kiállításokat rendeznek ezen festők számára.Sokan szeretik ezt a falat így ahogy van, egy nagyobb városhoz már hozzátartozik ez a műfaj.Büszkének kellene lennünk, hogy birtokában vagyunk egy ilyen legálfalnak,de a begyepesedett egriek a szépet sem tudják értékelni, Egy diákvárosban kell egy ilyen hely,ahol a tehetséges srácok színesíthetik környezetüket ízléses műveikkel.Kérném a városvezetést, hogy álljon ki értük fiatal művészeinkért!

 • Evancod szerint:

  Egriként módfelett büszke vagyok az épített, természetes, szellemi és egyéb környezetünkre és kultúránkra, de amellett, hogy ezeket óvjuk és tiszteljük, mindenképp szükség van a fejlődésre! Büszke vagyok arra is, hogy ilyen tehetséges művészek vannak és voltak Egerben és alkotnak (és alkothatnak, a megfelelő keretek között) én a Páromnak ugyanoly’ büszkén mutattam be a belvárost ahogy az érsekkertet (ill. azon belül a hotel felőli graffitit) a Harmos fagyizó festését (bár nem tudom az tekinthető e graffitinek) ill. az aluljárót vagy az extrém sportparkot!
  Szintén elég szégyenteljes problémamegoldás volt (és nem szeretném a hangoskodás, „randalírozás” tényét sem eltussolni) hogy a sportpark külső festését a külföldi graffitisek alkotásainak befejezése utáni éjjel fehér festékkel öntötték le. Én igenis kiállok a művészek mellett, és támogatom, hogy Eger előremutató és modern legyen!

 • kelemeng szerint:

  Egy ilyen tényleg jobb lenne:
  http://www.adambohannon.org/todays-laugh-this-wall-used-to-have-art-now-it-has-cocks/

  Azt hogy megijednek a kisgyerekek, bármire rá lehet húzni, mindenki elhiszi, hogy egy hangos kukorékolástól is elsírják magukat. Azt meg nem akarjuk, igaz? Csak akkor ilyen alapon tiltsunk be mindent, ami nem a Teletubbies.
  Nevetséges.

 • Gabriella szerint:

  Remélem nem tévedek,a stílust ismerve Mr.Zeró megint remekművet alkotott.

 • Szávai István szerint:

  A probléma összetett. Lépjünk most túl azon az egyébként nem életidegen előfeltevésen, hogy jelen kommentelő is elmehet a … -ba, mert nyilván vagy a pártállam bérence, vagy naiv sültlibsi, („szép eszmények tökfeje” Eörsi István), vagy megélhetési civil, vagy… nem sorolom tovább, túllépek. Egy sportiskola rajztanára vagyok, akinek tanítványai a három iránypontos perspektíva, a fotonaturalizmus, a teljesen szabad képzőművészeti megnyilvánulás („kortárs művészet” ) mellett a street-art-graffiti-kalligráfia ( tag) műfajokban is folytatnak alkotó munkát ( lásd http://szavaiistvan.x3.hu/), tanulmányokat. Írtam tantervet is, úgyhogy „amit én mondok, azt az utolsóig komolyan kell venni.” :) Szóval állampolgáraink kilencvenvalahány százaléka nem szeretné, ha egy sötét aluljáróban vicsorgó szörnyek között kellene baktatnia ( rohannia, siess már, mert anya elkésik a melóból!) gyerekével, unokájával ( unoka? akkor 98 %) az ovi felé. Többségük viszont örömmel mutatna a kicsinek szép színes graffitiket, amikből hiányoznak a szörnyek. ( Nem kell mutatni, nézik azok maguktól is. Ha már nagyobbak, és a lakótelepen keresünk egy utcát így igazítanak útba: A bikafejnél fordulj jobbra, elmész a wolfig, ott balra, aztán lesz felfújva egy olyan nagy vörös izé, olyan épületféle, na az Árnyas otthon utca. ) A megoldás roppant egyszerű lenne, nem nekem jutott eszembe először. Legyenek teljesen legális falak ( Üzemi kerítések, garázsok, stb, ahol virágozhat ( megütközhet – erről majd később) az új népművészet. ( Természetesen az alkotmányossági normák betartásával ) Legyenek féllegális falak, a tulaj engedélyével fújható falak – itt már esetleg lehet pénzt is kérni a tulajtól a festékre. Mondjuk a totál-legálnál is lehet, ha ad rá valaki) Legyenek tiltott falak, ahová senki semmit! Se tag, se graffiti, se plakát.) Az összes többi fal pedig eseti önkormányzati engedéllyel legyen fújható. A legál, ill. tulajengedéllyel fújható falak kapnának egy kis emblémát, tól-ig határokat feltüntetve, aki mégis illegálba fúj, firkál, az …. na itt hagyom abba, hisz amíg nincs polgárasinkat, tulajdonaikat, értékeiket, életérzéseiket védő közrend, addig teljesen illuzórikus a graffitis helyzet kezelése. Addig nem kell azon gondolkodnunk, mi lenne a következménye egy ilyen rendszernek. Hogyan lehet alkotmányos normákat betartani ott, ahol nincs alkotmány, csak egy miniszteri rendeletgyűjteménnyé váló alaptörvény, nem vezetne-e véres bandaharcokhoz a totál – legál fal… Mint rajztanár persze esetileg fújok a gyerekeimmel legálban, tanítom nekik a műfajt, és teszek javaslatokat tanultabb ( szociológusok, szociálpszichológusok, politológusok, esztéták, stb.), vagy hatáskörrel rendelkező ( hivatalnokok, politikusok – néha vannak átfedések) polgártársaim, barátaim számára a helyzet kezelésére, de nem sértődök meg, ha gondterhelt, vagy elnéző mosollyal visszaadják.

 • Molnár Úr szerint:

  A megoldás pofon egyszerű.A felháborodott anyuka, akinek a gyermeke fél az aluljáróban lévő graffitiktől,vegyen festéket, és fesse le a rajzot.Próbálkozni lehet(legálfal!), nem hinném, hogy Ő tudna ilyen művészi alkotást készíteni.Ha tud hajrá, mutassa meg, hogy mi az, ami odavaló lenne szerinte.A másik megoldás pedig az, hogy a művészt is meg lehet keresni, szerintem nem harap, elmondhatja Neki a véleményét a rajzról és megkérhetné, hogy fesse le és egy kevésbé félelmetes rajzot rakjon ki a nyilvánosság elé.Ha valamennyi festékkel hozzájárulna a rajzhoz(mert egy ilyen rajz nem 1000 Forintos tétel) akkor biztos, hogy segítene MrZero az asszonyon.
  A legundorítóbb és a legbutább ötlet, a „fessük fehérre a falat!”
  Undorítónak találom, mert a művészek nem kis időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt is áldoztak arra, hogy az Ő városuk összképéhez hozzájáruljanak a nem mindennapi tehetségükkel!
  Legbutább ötlet pedig azért, mert egy teljesen fehérre mázolt falat pár hét alatt széttegelnek, bombákat gyártanak…illegálban.Na azok is bírnak majd ugyan olyan művészi értekkel mint a mostani festmények és baromi színessé teszik a várost!