Skip to main content
Kereskedelem

Kényszerből mégis plázásodik a Centrum

By 2013. január 24.2 hozzászólás

Annak idején, amikor még gyerekcipőben járt a belváros rehabilitációja és Dobó tér alatti parkolóházak, meg Minorita templomtoronyba felfutó liftek ötletei keringtek a levegőben, kikerülhetetlen elemként felmerült a Centrum épületének időszerű, külső-belső átalakítása is. Kikerülhetetlen elem volt ez, mert úgy gondolták, hogy egy ilyen méretű belvárosi beavatkozásból nem maradhat ki egy olyan ormótlan épület, mint az egykori Skála – nos, erről azóta már tudjuk, hogy mégis kimaradhat, de ez más kérdés. Lényeg, hogy akkoriban pláza és passzázsszerűen kettévágott kereskedelmi épületek víziói keringtek az egri jövőképekben, aminek a magunk részéről mi örültünk is nagyon. Egyrészt azért, mert halálosan bele vagyunk szerelmesedve a budapesti Vörösmarty téri Üvegpalota, vagy hivatalos nevén Vörösmarty 1 irodaház külsejébe és már láttuk is annak az egri megtestesülését, másrészt pedig azért, mert a belsőt tekintve igazán vonzó elképzelés, egy magas színvonalú pláza a „barokk gyöngyszem” közepén. Nívós üzletekkel, vendéglátóhelyekkel, tetőterasszal a szó szoros értelmében egy új városközpont születhetne a Dobó tér mellett, de persze erről be kell látni, hogy ha külsőre még kivitelezhető lenne is a pesti példa, a belső terek ilyen típusú megtöltéséhez reménytelenül kicsi és más irányú a megyeszékhelyünk vásárlóereje. Ami még szomorúbb, hogy egyetlen hazai teleülésen sem tudunk igazából életképes formában elképzelni hasonlót, de ez megint csak más téma. Kell-kelletlen beletörődtünk hát, hogy nem fogunk egri Ralph Lauren márkaboltban zavartan hüledezni az árcímkék fölött, ez viszont csak a kisebb gond volt eddig.

Kirakatok a Centrum aljában

Mostanra még keservesebbé vált a helyzet, a korábban irányított változás helyett elkezdődött ugyanis magától a plázásodás folyamata. A vásárlóhiányból kimenekülve feldarabolta magát az üzlet, a fénykorában egyetlen áruháznak helyt adó épületben jelenleg így már négyen húzzák meg magukat. Vagy hát a kulcsmásolóval együtt öten, de vele nincs bajunk, a Centrum mellé érkezett DM, Z&H kínai áruház, valamint frissen betelepült Erste Bank viszont ízléstelenül és végérvényesen elgagyisította az oly’ sok lehetőséget magában rejtő bevásárlóközpontot. Nem az üzletek profiljával, vagy nevével van bajunk, hanem azzal az összefurkált és mindenkinek a saját képére alakított épülettel, amit csak a még tőlünk is szegényebb országokban láttunk eddig a belvárosok kellős közepén. Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg ezután adódna alkalom egy átfogó felújításra-átalakításra, akkor már nem egy szereplővel kéne azt egyeztetni, hanem rögtön néggyel. Meg persze a kulcsmásolóval. A magunk részéről hisszük, hogy a mindenkori városvetésnek is első céljai közt szerepel a barna csúnyaság megszépítése, de szomorú nézni, ahogy egyre messzebb és messzebb kerülünk az egyik nagy egri álom beteljesülésétől.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • laport szerint:

    Nem igazán látom, hogy a város mit tudna itt tenni, hiszen magántulajdonról van szó. Elég csak belegondolni a Hibay Károly utcai üres telek esetébe, ami évek óta csúfoskodik ott, szintén magántulajdonként. Pedig az csak egy üres telek, nem a város egyik legértékesebb ingatlanja.

  • Cséfalvay Gyula szerint:

    Ahhoz kell panaszra menni, aki a bankfiókot így engedélyezte, a sötét belső tér felé elnyúló virsliként, ahol csak a fiókvezető üvegfalú irodájába dereng be a természetes fény, a többi alkalmazottak egész nap mesterséges megvilágítású munkahelyen zsákmányolják ki magukat. A bankokra talán nem érvényes az OTÉK? (Persze, ugyanez jellemző a pláza OTP fiókjára is.)
    Az Erste előző irodájához a műemlékvédelem áldásos közreműködésével hozzácsapták a műemlék lakóépület kapualját, kiváncsian várom, hogy most vajon visszaadják-e eredeti rendeltetésének! Igazi indiai gyarmatlakóként sunyítunk az ezer éves városunkban, és még Ghandink sincsen…