Skip to main content
FejlesztésSzabadidő

Fedezd fel a megújuló várat!

By 2013. február 6.3 hozzászólás

A Dobó István Vármúzeum előtt álló fejlesztések kapcsán landolt virtuális postaládánkban az alábbi levél, mely egy honlapra irányított minket. Az oldalon a várba tervezett fejlesztéseken túl történelmi ismertetőkkel és kitekintőkkel is találkozhatunk. Link az idézett szöveg alján, vagy ide bökve.

Szépbástya

A Motívum Építész Iroda 1990-ben alakult. 2001-től folyamatosan végzünk tervezési munkákat az Egri Várban.
Az EGER VÁR 2020 honlapot azzal a céllal hoztuk létre, hogy az érdeklődők megismerhessék a vár területén általunk tervezett fejlesztéseket, illetve az objektumok tervei kapcsán felidézzük a vár történelmének egy-egy kiemelkedő korszakát. Az egri vár olyan titkaira is fényt derítünk, mely eddig csak a régészek és a várral megszállottan foglalkozók körében voltak ismertek. Kozák Károly és közvetlen munkatársa, Kárpáti János kutatásainak köszönhetően olyan ismeretanyagra támaszkodhatunk, mely nélkülözhetetlen a tervezési munka során. Ezek alapján gazdagabb kép tárul szemünk elé az egri várról.

A most folyamatban lévő Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztések eredményeképpen olyan területek is újra bekapcsolódhatnak a vár életébe, melyek jelenlegi állapotuk miatt nem látogathatóak. Ezek az objektumok nemcsak a várban tett séták során bejárható területet növelik, hanem arra is alkalmasak, hogy egy-egy újabb oldaláról is megismerjük a várat. Reményeink szerint a fejlesztések elkészültével nem valaminek a befejezéséhez, hanem egy új korszak kezdetéhez érünk az egri vár életében. Köszönjük, hogy meglátogatta az EGER VÁR 2020 honlapot.

link: www.egervar2020.hu

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • laport szerint:

  Erről jut eszembe? korábban volt szó arról, hogy a vár nyugati fala mentén lesz egy gyalogút az északi kapuhoz. Ez nem a belváros rehabilitáció keretében valósult volna meg?

  • Sasi szerint:

   Nem, a vár felújításához kapcsolódik, vagy kapcsolódott volna eredetileg, de nem tudjuk, hogy végül mi lett vele, megvalósul-e, vagy sem :( Itt le tudod tölteni a vár honlapján lévő diasort a felújítás elemeiről, ebben szerepel a sétány is:

   http://egrivar.hu/emop.ppt

 • Nándi szerint:

  2013. január 2-március 14-ig a következő Látogatási Rend van érvényben a Dobó István Vármúzeumban:

  Hétfő:
  Kazamata és a kiállítások ZÁRVA.

  Kedd – Szerda – Csütörtök:
  Kiállítások ZÁRVA.

  Csoportok az alábbi időpontokban indulnak: 11.00, 12.30, 14.00, 15.30
  Útvonal: Hősök terme – Romkert – Kazamata
  Jegyár: felnőtt: 1.100 Ft/fő, kedvezményes: 550 Ft/fő

  Péntek – Szombat – Vasárnap:
  A kiállítások 10.00 órától 16.00 óráig látogathatók.
  Csoportok az alábbi időpontokban indulnak: 11.00, 12.30, 14.00, 15.30
  Útvonal: Hősök terme – Romkert – Kazamata.
  Jegyár: felnőtt: 1.400 Ft/fő, kedvezményes: 700 Ft/fő

  Pár gondolat a vár téli nyitva tartásával kapcsolatban. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a turisták nagy része nem a minaret, a bazilika, a főiskola, stb. miatt jön Egerbe, hanem első sorban a vár miatt. Ahol hétfőn csak körbe sétálhatsz, mert minden(!) zárva. Tartsuk a jó szokást, hétfő: múzeumi szünnap, maradj otthon paraszt, ne utazgassál! Kedd, szerda, csütörtök, a kiállítások zárva. Írd és mond egész nap 4 azaz négy vezetés indul a romkertbe, kazamatába. Péntek, szombat, vasárnap már végre kinyitnak a kiállítások, de vezetés szintén csak 4 indul. Hétvégén! (Már az is röhej, hogy a hét 7 napjából, csak 3 napon lehet teljes egészében megtekinteni, az ország – állítólag- leglátogatottabb múzeumát). Az meg emelt tarifával. Szeretném mindenki tudomására hozni, hogy az a nyugdíjas házaspár, aki Zalából eljön 4 napra Egerbe hétköznap, AZ IS VENDÉG! Minden „szakember” sír, hogy nyáron nincs vendég a városban. Ne is várják, hogy az a nyugdíjas házaspár ide fogja küldeni a gyerekeit az unokáival, ha nem láthatta, hogy mi van a kiállításokon! És az 2 vendég termel 4-et, a 4 meg 8-at, stb. A nyári aratáshoz el kell vetni a magot! Én nem végeztem szakirányú főiskolát, egyetemet de ismerek 1-2 olyan embert akinek a vérében van van az idegenforgalom. Tessék már őket is megkérdezni: Hogyan is kell ezt csinálni?