Skip to main content
Kereskedelem

Történelmi város eladó/kiadó

By 2013. február 7.2 hozzászólás

Mielőtt az újságokat böngészve összefutnánk egy „megkímélt állapotú megyeszékhely, áron alul sürgősen eladó – Érdeklődni: Eger, Polgármesteri hivatal” hirdetéssel, utánanéztünk kicsit, hogy csak nálunk szabadulna ennyire a nép az ingatlanjától, vagy más településeken is hasonló a helyzet. Gyanús lett ugyanis, hogy egymást érik az „eladó” táblák az utcákon, gazdagabb egyének gyakorlatilag komplett városrészeket is megvásárolhatnak maguknak, ha épp úgy tartja kedvük. Nem tartja úgy persze, mert a legfrekventáltabb pontokon is hosszú negyedévekbe, rosszabb esetben évekbe telik levenni az ablakból a telefonszámos papírt, ettől olyan szomorú látvány az egész. Jelen cikkünkben mi abból indultunk ki, hogy annál jobb, minél kevesebb eladó ingatlan van egy városban – annál gyorsabban cserélhetnek gazdát a lakások, annál kevesebben költöznek ki és amúgy is boldogabb település képét sugallja egy olyan utca, ahol emberek élnek, semmint egy olyan, ahol hirdetőtáblák. Nyilván sejtjük, hogy az ingatlanpiac ettől valamivel összetettebb dolog, messzemenő következtetéseket nem is érdemes így levonni az olvasottakból, de egy kis látókörbővítésnek mindenképp megteszi – avagy legalább ne higgyük, hogy csak egri jelenségről van szó. Kutatómunkánk során az Ingatlannet.hu és az Ingatlan.com január eleji adataihoz nyúltunk.

Eladó lakások az Ingatlan.com adatbázisából

Eladó lakások az Ingatlan.com adatbázisából

Eger (Minden 34. lakás eladó)

Kezdjük magunkkal, csak, hogy átfogóbb képet kapjunk az alapokról. Eger 56 530 lakosára jelenleg 25 449 lakás jut, ebből az Ingatlan.com-on 748 eladó. Lakás alatt jelen esetben a lakó célra létrehozott egységet kell érteni, luxusvillától a beköltözhető sufniig, mindent. Az adatokból egy egyszerű osztással megkapjuk a 34,02-t, vagyis Egerben jelenleg minden 34. lakás eladó. Ezt a kerekített és leegyszerűsített adatot fogjuk használni más településeknél is, hogy könnyen összehasonlíthatóak legyenek a számok, és ezt az eredményt láthatjuk zárójelben a helységnevek mellett is, ha nem akarjuk mindenhol elolvasni a mesét.

Szolnok (Minden 69. lakás eladó)

Az Egerhez hasonló méretű Szolnokon 74 544 ember 34 038 lakásban húzza meg magát, ebből pedig csak 495 az eladó. A számokból kerekítve minden 69. lakás eladó Jász-Nagykun-Szolnok megyeszékhelyén. Nagyságrendekkel jobb az alföldiek helyzete, és érdekességképp megjegyezendő, hogy 2012-ben egyébként Szolnokot választották a legélhetőbb magyar városnak a CSR Hungary felmérésében, ezek szerint mégis lehet ebben valami.

Szeged (Minden 28. lakás eladó)

Tartva a déli irányt, megnéztük a Napfény városát, ahol a 77 256 lakásból 2 786 eladó. Szegedet egyébként 170 285 -en lakják, sokak szerint, köztük velünk is, az egyik legvonzóbb vidéki település, Magyarország harmadik legnagyobb városa.

Pécs (Minden 24. lakás eladó)

A mediterrán Pécset 157 721-en lakják, azon kevés nagyváros közt van, aminek beköltözésekkel együtt is csak elvétve nő a lélekszáma, dominánsan inkább csökken, vagy stagnál a baranyaiak mutatója. Ez látszik meg talán az ingatlanpiacon is, 70 334 lakásból 2 956 eladó.

Zalaegerszeg (Minden 86.lakás eladó)

Zalaegerszeg nem csak nevében, de méretében is hasonlít hozzánk, a legjelentősebb különbség viszont a földrajzi helyében van, a 61 970 lélekszámú városnak sikerült a Balaton és a nyugati határ közé betelepülnie, talán érezzük, hogy nem ez az ország legrosszabb pontja. Árulkodnak erről az eladó ingatlanok is, 25 675 lakásból mindössze 297 szeretne gazdát cserélni.

Sopron (Minden 44. lakás eladó)

Közeli szomszédjához, Zalaegerszeghez képest érdekes módon jelentősen rosszabb a helyzet Sopronban, a 25 548 lakásból 577 eladásra kínált ingatlannal viszont még így is vaskosan érződik a nyugat szele. Arról nem is beszélve persze, hogy nagyvárosokat megszégyenítő ütemben gyarapszik a település lakossága, ami jelenleg már 60 755 főnél tart.

Budapest

Budapesttel nehéz mit kezdeni, ezért két kerületét néztük meg, először az ötödiket, aztán a nyolcadikat, hogy a bérházas kínálat két végletéből kapjunk eredményt. Előbbiben 27 146 ember lakik, 19 276 lakásból pedig 5 696 eladó. Utóbbinak 84 300 fő a lakossága, 42 854 lakásból pedig 7 276 eladó. Az osztással megkapott eredmény az ötödik kerületben 3, a nyolcadikban 6 lett. Valami gyanús a számokkal, nyilván, sem az eladás üteme, sem a vásárlókör nem egyezik meg a vidékivel, így összehasonlítást sem feltétlen érdemes tenni vele. Míg a főváros központjában megannyi cég vásárol lakást a dolgozóinak, nálunk például elenyésző ez a szám, egy család pedig mindenképp tovább gondolkozik és mérlegel egy költözés előtt, semmint egy vállalat, ami adott esetben csak papíron látja a megvásárolt ingatlant a hirdetés és vásárlás közt eltöltött 30 perc alatt.

Miskolc (Minden 72. lakás eladó)

Megdöbbentünk, látva a miskolci adatokat, a 166 823 lakosú nagyvároshoz nyugati mintákat megszégyenítve ragaszkodnak a lakói, legalábbis, ha azzal a hozzáállással szemléljük a számokat, amit a cikk elején megalkottunk magunknak. Hiába szimpatizálunk a maga nemében viszont az Acélvárossal, be kell látni, hogy valami turpisság állhat itt is a háttérben, nem lehet nem észrevenni ugyanis, hogy nagyvárosaink közül itt csökken leghangsúlyosabban évről-évre a népesség, nem egy családról tudunk mi is, akik hozzánk költözve inkább átjöttek a Bükk másik lábához lakni. Nem minden vásárlóréteget lehet elérni az internettel, talán ezért lehet, hogy a negyedik legnépesebb város  76 053 lakásából pusztán 1 058 van meghirdetve az ország egyik legnagyobb online ingatlanirodájában.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás