Skip to main content
Más tollából

Csorbák sokasága a belváros képén

By 2013. május 2.12 hozzászólás

Összességében tudjuk, hogy a hazai átlagtól valamivel talán szebb és jobban karbantartott belvárossal büszkélkedhetünk, ezt akkor érdekes mondogatni, amikor telítve vannak cigicsikkel a buszmegállók és azt várjuk, hogy melyik lesz a következő történelmi épület, ami omlani kezd, tény mindenesetre, hogy még ezekkel együtt is szerencsésnek érezhetjük a helyzetünket. Szomorú azonban, hogy egy pici odafigyeléssel még előrébb tarthatnánk – hívjuk is ezt az odafigyelést akár vele született szépérzéknek, akár önkormányzati ráhatásnak. A belváros szépségének apró csorbáiról szólunk, melyek egyenként talán már fel sem tűnnek, de ha sokan vannak – márpedig sajnos sokan vannak – rányomják a bélyegüket Egerre. A közeljövőben elméletileg új, egységes megállítótáblákat használnak majd a belvárosban, így ezen a téren pozitív változást várunk, a szedett-vetett kirakatokkal viszont sajnos ezután is nehéz lesz mit kezdeni.

Kedves olvasónk, Márta összegyűjtötte ezen szégyenfoltokat Egerben, galériáját és rövid üzenetét alább tesszük közzé.

Szeretném, ha az egri lehetetlenségek nem csúfítanák a belvárost, ezzel rontva a városunk arculatát. A kirakatok becetlizése, beborítása, az ormótlan, kandelábereket átölelő rosszminőségű plakátok, a színházat hirdető kukák mellett virító felpördült cetlikkel teleragasztott szörnyűségek megszüntetéséhez egy egységes arculattervezést kéne kérni a város vezetőitől.

Üdvözlettel: Márta

 

Szólj hozzá! 12 hozzászólás

 • Nándi szerint:

  Szabad lesz megjegyeznem egy két apróságot.
  „hazai átlagtól valamivel talán szebb és jobban karbantartott belvárossal büszkélkedhetünk” Egyenlőre szerintem ez nem több mint egy igazi lokálpatrióta által leírt mondat. (Jelen esetben jól értelmezve a lokálpatriótát. :) ) Bízom benne, hogy ez valóban így lesz, de a jelen és az elmúlt évek állapotától viszont egyáltalán nem kell hasra esni! Nagyon is átlagosak sőt átlag alattiak voltunk eddig. (Gondoljunk csak a nyilvános W.C.-k hiányára.)
  A megállító táblák. Amik a képeken szerepelnek,talán egy kivételével mind kulturális rendezvényeket hirdetnek. Mozi, színház, bábszínház. Ennél jobb jelenleg nincs. Az emberek nem olvasnak újságot, hogy abban hirdethetnének. Az utcán jártukban-keltükben viszont látják ezeket a megállító táblákat. Én is is többször ezen láttam olyan rendezvényeket, amikről nem tudtam addig és így szereztem róla tudomást.
  Az üzletek kirakatára, megjelenésére mi lenne a jó? Egységes sablon portál kialakítása? A FENÉKET! Pont az lenne a jó, ha minél színesebb, változatosabbak lennének a kirakatok! Sok szín, vidámság. Az meg, hogy telematricázzák a bejáratokat szintén érthető. Ezek egy része információt hordoz a vásárlók részére. Nyitva tartás, hogyan, mivel lehet fizetni, milyen akciók vannak, stb. Ez a legolcsóbb reklám, mert gyakorlatilag az üzleten belül van.
  Ön szerint mi lenne a jó megoldás? Egységes táblák? Ha csak ugyan olyan táblákat lehetne használni akkor arra azt mondanák, hogy „táblamutyi”. Ki szabja meg, hogy kinek mennyi pénze van reklám táblák készítésre? Egyébként abba is biztos valaki belekötne, mert neki meg az az egységes forma nem tetszene. Vagy szendvics emberekkel legyen tele a város? A világ sok részén ez a szokás. Úton útfélen szórólapot nyomnak a kezébe az embernek. Aztán azok a földre kerülnek. Ez lenne a jó megoldás?
  (Záró jelben még egy kérdés. Mi a fene baj van a gyógyszertár kirakatával? Vagy csak ott volt a fényképező és fényképezett mindent amit csak lehetett? Egyébként pár héttel ezelőtt pont az volt a hír, hogy milyen szépen megújult a gyógyszertár.)

  • Sasi szerint:

   Akkor a magunk nevében válaszolnánk arra, ami nekünk lett írva :) Először is ez egy nagy félelmünk, hogy a lokálpatrióta hozzáállás más képet láttat velünk Egerről, mint a valóság, ezt tudatosan igyekszünk nyesegetni is néha ezért, de igen, tehát tényleg elképzelhető, hogy emiatt érezzük jobbnak a belváros helyzetét más településekhez képest. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy hát nézőpont kérdése, hogy sajnos, vagy szerencsére, de elég sokat bóklászunk az országban, kis és nagy településeken egyaránt és így látunk is ezt-azt néha. Nem vitaindítónak, csak tényleg kíváncsiságból megkérdeznénk, hogy mely települések belvárosát érzi színvonalasabbnak? Csak, hogy nyáron legyen ötlet kiránduláshoz :)

   • Nándi szerint:

    Veszprém, Szentendre, Kőszeg!, Pécs. Valószínűleg ezekben a városoknak is megvannak a „szégyenfoltok”. Nekem mint turistának viszont tetszenek. Remélem Eger is olyan szépen rendbe lesz rakva, mint például Kőszeg.

    • Sasi szerint:

     Fú Pécs felújítása szerintem nagyon rosszul sikerült, az elképzelések nagyon jók voltak, de maga a kivitelezés minősége terén csak remélem, hogy a miénk jobban sikerül majd. De a város attól tényleg hangulatos :-) A többi településhez nem tudok hozzászólni, köszönöm, hogy leírta

 • Zoli szerint:

  A helyzet az, hogy 12 évig a belváros legnagyobb galériáját üzemeltettem. A vendégeink, a túristák nekem nagyon sokszor elmondták, hogy milyen szép, tiszta és rendezett a városunk. Én már ezt akkor sem értettem, mert sokszor én is csak a negatívumokat láttam. Ennek ellenére most én is azt látom, hogy nagy a káosz a belvárosban, rengeteg üres és elhanyagolt üzlet és portál van a belvárosban, ritkán és felületesen zajlik a takarítás, a csikk gyűjtés – és a mi régi galériánk is lassan három éve kong az ürességtől ( Az EVAT bezzeg nem volt hajlandó mérsékelni a bérleti díjat… )

 • Hídvégi Márta szerint:

  Nándi! A gyógyszertárnál nem az volt a helyzet, hogy ott jártam, hanem az amit láttam: hogy a gyönyörűen megújított hatalmas üvegportál, amin egy szép stílusos maratás mutatja a gyógyszertár emblémáját is, ez eltűnik ( Ön sem látta meg!)amiatt, mert a benti térben beraktak egy pocrendszert, aminek a háta látszik kifelé, ezzel eltakarja a lényeget, és csak ez látható kintről.
  A kirakatokról azt gondolom, hogy a funkciójuk becsalogatni a vásárlót, ha tele vannak cetlizve, akkor csak a csúnya látvány a feltűnő. Mennyivel szebb lenne, ha pl. a gyógyszertár belső szép terét már kintről láthatnánk! Ugyanez vonatkozik a többi üzletre is.Üdvözlettel!Hídvégi Márta

  • Nándi szerint:

   A gravírt láttam, mert mindegyik üvegen rajta van. A felújítás előtt is ott voltak. De a reklám pénz. A kirakatban a reklám nagyobb úr mint az esztétika. És még véletlenül se gondoljuk, hogy ez csak nálunk van így! Külföldön is hasonló látvány fogadja az embert. Csak ott esetleg vannak egyéb dolgok amik elvonják a figyelmünket. Itthon, a saját városunkban jobban észrevesszük ezeket. De az csak azt mutatja, hogy szeretjük a városunkat, oda figyelünk rá.

 • simi szerint:

  A legnagyobb igénytelenség szerintem a Retro burger…

  • Nándi szerint:

   És úgy gondolom, egyben a tavalyi év legnagyobb üzleti fogása is lehetett. Szerintem.

 • Hídvégi Márta szerint:

  Éppen Szegeden vagyok, kedves Nándi! Ha akarja, fényképezhetek kirakatokat. Írigylésre méltóan igényesek, és az a legnagyobb reklámjuk, hogy be lehet látni a szépen berendezett boltjukba, az hívogató erőt jelent. Ha megnézi a múltkori fényképeimet, kérdezem, hogy 100 cetli egymásra ragasztott mondanivalójában elbóklászik-e a mai ember, hogy melyik vonatkozik rá, vagy könnyebben belép oda, ahol tágas térben a belső látvány bevonzza???

 • laport szerint:

  Arról lehet tudni valamit, hogy az épülő parkolóháznak ez az osb lap-szerű borítás lesz a végleges külseje, vagy erre még jön valami vakolat?

 • TIBOR szerint:

  EGER IGENIS NAGYON SZÉP VÁROS ! AZ ÜZLETEK KÜLÖNFÉLE AJÁNLÁSAI, REKLÁMJAI ELFOGADHATÓK ! KELL A FIGYELEMFELHÍVÁS ! A VÁROS VEZETÉS AZ ADÓFORINTJAINKBÓL ÉS A KLF. PÁLYÁZATOKBÓL KAPOTT PÉNZEKET IGYEKSZENEK JÓL FELHASZNÁLNI. EGYÉBKÉNT MINT EGRI TÖBB GENERÁCIÓS ŐSLAKOS AJÁNLOM ÁTTEKINTÉSRE AZ INTERNETEN, VALAMINT KÖNYV ALAKJÁBAN FELLELHETŐ EGRI KÉPESLAPOKON LÁTHATÓ FELVÉTELEK ÖSSZEHASONLÍTÁSÁT A MAI VALÓSÁGGAL ! MEGDÖBBENTŐ, MIT TESZNEK AZ ÉVTIZEDEK ! /no meg az emberi alkotás/