Skip to main content
Szabadidő

Nézz szét az 1552-es várban!

By 2013. június 5.5 hozzászólás

Dánieltől kaptunk egy érdekes videót, melyben Bulátovity László animációját láthatjuk az egri vár 1552-es állapotáról. A mozgókép olyan szemszögeket és részeket mutat be az erődítményből, amiket szerencsére, vagy sajnos, de mi soha nem láthattunk. A beküldést köszönjük, a videó pedig elérhető alább, vagy ide kattintva.

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

 • Fortinbras szerint:

  Nagyon jó kezdeményezés, de meg kell jegyeznem, hogy vannak benne elég kellemetlen hibák. Van olyan épület, amit máshová tett, mint ahol volt, és több épületet nem úgy hívtak, ahogy feltünteti. A külső vár pedig nem síkon helyezkedett el.
  (Építő szándékú kritika, nem kötözködés.)

 • laport szerint:

  Ezt egy középiskolás srác csinálta egy versenyre, szóval semmiképpen nem egy szakmai alapossággal készült munka. Bár nyilván törekedett a minél pontosabb egyezésre, de a lényeg inkább a technikai megvalósításon van szerintem.

 • Lord Azeroth szerint:

  Elismerésem! Gratulálok. A filmanyag mellé, még a zenei választás is tökéletes.

 • Boros András szerint:

  Jó nagy munka lehetett ezt összehozni. Minden elismerésem az alkotónak, hogy ilyen nagy fába vágta a fejszéjét.
  Egy kis kritikát azonban megfogalmaznék. Természetesen csak jobbító szándékkal!

  A Varkoch Tamás által építtetett Varkoch-kapu soha nem üzemelt a Hippolit-kapuval együtt. A Varkoch kapu éppen azért készült, mert a régi kapu már nehezen lett volna védhető. Így azt elfalazták és mögé földfeltöltés készült. Napjainkban látható csak a kettő együtt, mert a régészeti feltárások során helyreállították a Hippolit-kaput is.

  A videó alkotójának és mindenkinek aki az egri vár iránt érdeklődik szeretnék ajánlani egy oldalt:
  http://www.egervar2020.hu

 • Nemes János szerint:

  Nekem más gondom van az egri vár 1552-es ostromával. Én írtam már kettő könyvet Egerről, illetve a vár történetéről. Kutatom a várakat, a várostromok történését, a katonai és természetesen a politikai oldalát is. Nekem az a véleményem, hogy Mint Kőszeget, Egert sem „akarta” a török elfoglalni, vagyis ahogy Jurisics, úgy Dobó sem védte meg a várat. Hogy ott volt a török, és ágyú is megszólalt, nos ez erős szakmai vonal, amit itt nehéz lenne megfogalmazni. Röviden megpróbálom: Ugye, senki sem gondolja komolyan, hogy egy vékony falú, szabálytalan alaprajzú, dombra felkúszó, kevés védővel rendelkező vár ellen állhat egy rohamnak? Ha annyira kellett volna Eger Ahmed pasának, akkor az egyik hajnalon négy irányból egyszerre ráenged 1000-1000 fiatal harcost, és nincs erő, ami ennek ellent tudott volna állni! Akkor mi is történt ott? Nos, kedves barátaim, nézzenek csak utána, nyomozgassanak, kutassanak. Rossz hírem van, sok idő, évek kellenek hozzá, hogy mindezt valaki tisztán lássa.