Skip to main content
Közlekedés

Már-már nyugati színvonalon vonatozhatunk a fővárosba

By 2013. június 12.

Tavaly télen írtuk meg mi is, hogy hat év után újra Intercity vonatok közlekednek Eger és Budapest között, mely fejlesztésről először nem tudtuk eldönteni, hogy örüljünk neki, vagy nevessünk rajta. A minőséget sugalló jelző végül ugyanis azt jelentette, hogy a 4-5 gyorsvonati kocsihoz hozzácsaptak egy IC kocsit is, mely annyiban különbözött így a vonat többi részétől, hogy tisztább volt és biztosan volt rajta helyünk, cserében viszont többet kellett fizetni érte és hát hiába volt IC, nyilván ugyanannyi idő alatt ért Egerbe, mint a vonat többi része. Talán a MÁV-ot sem lepte meg, hogy az emberek nem kapkodták el a jegyeket, a menetrendváltozással lerövidült, kevesebb mint 2 órás utat vígan le lehetett utazni a rendes kocsikban is. Érezvén, hogy így ennek nem lesz értelme, akcióba kezdett a vonattársaság, mára plusz szolgáltatásnak számító légkondícionálóval és ingyenes wifivel roboghatunk az IC kocsikban, ami pedig még jobb: gyorsvonati árban tehetjük mindezt, jelenleg ugyanis díjmentesen számítják fel az IC helyjegyet.

A társaság további kedvezmények mellett a gyorsvonatok felújításával is igyekszik magához vonzani az Egerbe, vagy Egerből közlekedő nagyérdeműt, a Fecske-programban résztvevő kocsikban lecserélik az üléshuzatokat, szigetelik és hővédő fóliával is leragasztják az ablakokat, hogy kellemesebb környezetben lehessen utazni, kicserélik továbbá a padlóburkolatot, a falra pedig graffitinek ellenálló burkolatot visznek fel. A felújított kocsik még vegyesen találhatók meg az egri vonatokon, forgalmasabb időszakokban gyakran az összes ilyen, kevésbé forgalmasokban viszont keresni kell a szerelvényben – nem nehéz egyébként megtalálni, fekete fecske van festve az oldalukra :)

vagon_fecske

A felújított vonatot ábrázoló fényképet a Privátbankár.hu-tól vettük kölcsön galádul.

A minőségi környezetű, többnyelvű, hangos utastájékoztatású, viszonylag gyors és az IC jelleg miatt többnyire pontosan közlekedő, már-már nyugati szintet súroló szolgáltatásnak persze az ára is megvan, egy felnőtt jegy 2725,- egy diák/nyugdíjas pedig 1465 forint egy útra, jobb esetben vissza is jövünk, így könnyen 3-5 ezer forintba is fájhat egy pesti kiruccanás, és még csak a közlekedésnél tartunk. A buszos feljutás pár száz forinttal drágább, cserében nagyjából viszont ugyanezeket a szolgáltatásokat kapjuk: autópályán gurulva is Wifivel, valamint légkondival juthatunk el a fővárosunkba.