Skip to main content
Fejlesztés

Elfogadták az egri országzászló tervét

By 2013. június 27.

Pont került az utóbbi idők egyik előkészületi munkálatainak végére, kiválasztotta ugyanis a Közgyűlés a Pyrker téren felállítandó országzászló tervét. A volt felszabadulási emlékhely területén így már „csak” a kivitelezés maradt hátra, ez több ütemben fog zajlani – az elsőt, ami magának a zászlónak a felállítását jelenti, még idén el szeretnék kezdeni és azzal a lendülettel be is szeretnék fejezni.

A pályázatra összesen négy terv érkezett, a bizottság ezek közül egyhangú döntéssel a Wild László és Szakács Barnabás által vezetett tervezőcsapat munkáját értékelte I. díjjal. A nyertes pályaműben a tér főtengelye a jelenlegi sétány helyén, a Törvényház utcai gyalogátkelőnél indul majd, innen vezeti a népet egyenesen a zászlóhoz. A nép egyébként akár 1 100 fős tömeget is jelenthet majd, ennyi embernek lesz ugyanis hely a burkolt részen, a park így alkalmas lesz városi megemlékezések lebonyolítására is. A zászló körül egy szoborpark is otthonra lel majd, ahol helyi vonatkozású művészek alkotásai kapnak helyet a tervek szerint. Ugyancsak látnivaló lesz majd egy turulszobor, valamint négy oszlop, melyek színezett mázas Zsolnay-csempe burkolatot kapnak. A közgyűlésen felmerült a kérdés, hogy mint a város egyik erre legalkalmasabb területe, marad-e hely egy esetleges későbbi földalatti parkolóháznak a térrendezés miatt, melyre pozitív volt a válasz, így ezer éven belül akár ezzel is bővülhet még az újjászületése előtt álló terület.

orszagzaszlo

Látványtervet önmagunk lejáratására is sajnos csak egy közgyűlésről fényképezett verzióban tudunk mutatni, idővel bízunk benne, hogy kapunk majd szebb kiadást is. Egy biztos, nem a korábban már bemutatott tervekre kell gondolni. A térrendezésről készült nagyszerű sajtóanyag ide kattintva érhető el.