Skip to main content
Szabadidő

Megújult az Eger.hu

By 2013. július 2.október 19th, 2013One Comment

Márciusi beharangozása- és a tesztidőszakra szánt 3 hét után bő két hónapos késéssel, júniustól végre megújult külsővel várja látogatóit a város első számú honlapja, az Eger.hu. Betöltés után már látható, hogy a korábbitól egy nagyságrendekkel letisztultabb és modernebb felület fogad minket, ám nézzük meg, mit találunk pontosan a menüpontokra kattintgatva.

egerponthuindex

Rögtön tisztázzuk is, hogy sajnos csak kattintgatni lehet – hiába szólt a korábbi ígéret egy mobilokra is optimalizált verzióról, okostelefonon és táblagépen böngészve is a számítógépes verziót láthatjuk. Ez nem csak azért macera, mert kényelmetlen a használata, de a legtöbb ilyen eszköz mindmáig csak nehezen, vagy rosszabb esetben egyáltalán nem tudja kezelni a lenyíló (egérmutató rámutatásával, és nem kattintással elérhető) menüket, az oldal több része is elérhetetlen így az említett készülékek használóinak. A megoldást egy egyszerű oldaltrékép jelenti, nekünk is van ilyen, ritka csúnya látvány, de nagy segítség lehet. Van egyébként hasonlóra példa az eger.hu lábrészében is, ahová viszont a tartalom egy szelete került mindössze felvitelre, az Önkormányzat menü 21 pontjából például csak 10 darab.

Betöltés után az első gondolatunk az volt, hogy húdeszép-húdejó, letisztult, minimalista portál fogadott minket, valami hasonlót csináltunk volna mi is, ha értenénk az ilyenekhez. Aztán ezzel a fellelkesült lendülettel csalódtunk is rögtön egyet, hiába kattintgattunk a fejlécben sorakozó főbb egri látnivalók képére, egységesen egy galéria nyílt meg belőlük. Sok és kétségtelenül szép kép fogadott ott minket a városról, mégsem értettük, hogy ezt így miért, és komolyan gondolták-e, mi mindenesetre viccesen kezdetlegesnek érezzük. Úgy pláne, hogy példás módon, egyébként az összes fenti látványosságnak is van leírása külön lapokon az eger.hu-n belül, logikusabb lenne hát ahhoz a nevezetességhez vezetni a látogatót, amelyikre rákattintott, semmint szép, ám használhatatlan képekhez. A másik dolog, amiben csalódtunk a fejlécet illetően, az az eseménynaptár, alapvetően kiváló ötlete. Az elgondolás nagyszerű és maga a megvalósítás is szép lenne, egyetlen bökkenővel: tartalomért a város éves programtervezetéhez nyúltak, nem pedig az Egriprogramok.hu adatbázisához. A különbség annyi, hogy míg az első kevesebb programot, nagyobb hibalehetőséggel tartalmaz, utóbbi többet, naprakészebben. Turistáknak még csak-csak használható a jelenlegi készlet is, ám egrieknek mindenképp érdemes marad továbbra is inkább a külön oldalt választani, ha programot keresünk magunknak.

egerponthufejlec

Nem emelünk ki mindent, amit láttunk, csak aminek látványosan megörültünk, vagy ami miatt látványosan bosszankodtunk. A fejléc utáni, szokványos, képes hírfolyamon például át is ugrunk, szép is, jó is, okos megvalósítás volt. Megakadnánk viszont egy visszatérő hibán, amit nem értünk több helyen, már kicsit mélyebbre fúrva magunkat az oldalban. Nagyszerű listákkal találkozhatunk akár a patikákat, fogorvosokat, vagy iskolákat illetően, mindenhol viszont egy címet kapunk mindössze az intézményekhez, vagy, ha van ilyen, akkor egy honlapra történő hivatkozást. Iskolák esetében elég is lehet ez, orvosoknál viszont mindenhol nagyon hiányzik egy telefonszám. Meg kell azonban jegyezni, hogy telefonszám nélkül is egy mélységesen letisztult és könnyen használható adatbázissal van dolgunk, amiben gyerekjáték a keresés. További óriási pozitívum, amit alighanem a legjobb újításnak tartunk, az a gyógyszertári ügyelet letölthetősége. Mint ismeretes, városunkban is megszűnt ugye az állandó ügyelet, mely feladatot felváltva teljesítik így a patikák, erről azonban eddig csak helyben, az ablakokba kiragasztott listákról tájékozódhattunk. Ezután nem kell fogfájósan várost néznünk, itthon megkeressük az éppen ügyeletes gyógyszertárat és célirányosan mehetünk is a megváltást jelentő fájdalomcsillapítóért, óriási szeretettel gondolva közben a táblázatot feltöltő személyre.

Még egy dolog van, amit nem értettünk, ez a sokszori tartalomismétlés. Hiába törekedtek láthatóan az egyszerűségre, mégis belefutottak néhány hibába, főleg a város látnivalói terén. A várhoz, mint Eger egyik fő vonzerejéhez például eljuthatunk a Város/Történelmi nevezetességek/Épített örökség irányból, de a Turizmus/Múzeumok, kiállítóhelyek megközelítésből is. Legérdekesebb pedig, hogy a két út, két külön leíráshoz vezet, ugyanarról a látnivalóról, érdemi eltérés nélkül.

egerponthualmenu

Vannak még apróságok, de azok úgyis csiszolódnak idővel, új oldalnál talán még nem érdemes megemlíteni őket. Ahogy már említettük, nem is értünk hozzá, és nem is érdekel valószínűleg az illetékesek közül senkit a véleményünk, építő jelleggel javasolnánk azért mindenesetre két dolgot. Egyik az oldaltérkép elkészítése, másik pedig a Város menüpont kitisztítása, pusztán azon információk meghagyásával ott, ami az egrieket érinti (Fejlesztési projektek, környezetvédelem, stb.). A többi elem (Történelmi nevezetességek, Borkultúra, stb) átcsoportosítható lenne a Turizmus fül alá, megteremtve így egy még logikusabb és átláthatóbb oldalt. Ja, és persze, a fejléc képeit is átlinkelgetnénk, hogy a mutatott nevezetességhez vezessenek egy galéria helyett, ez még egy harmadik javaslat. Egyébiránt határozottan tetszetős lett az új honlap, pláne, hogy bőven megérett már az idő a régi verzió leváltására.

Szólj hozzá! One Comment

  • Zoli szerint:

    A fejléc képekre kattintással a nevezetességekre linkelés tényleg teljesen egyértelmű kellene legyen. A nevezetességekhez még egy fotó sincs feltöltve a listába. Eléggé steril, remélhetőleg nem hagyják így. Végre van idegen nyelvű változat is :-O Tudtommal eddig nem volt, ami elég nagy szégyen. A közlekedésről, helyi menetrend elérhetősége stb. egy szó nincs írva, nagyon fontos lenne. Városnéző vonat, ilyesmiről egyelőre nem találtam leírást. A Szépasszonyvölgyről sem tesznek külön említést.
    Összességében jobb mint a régi, de még mindig meglehetősen hiányos, nem szolgál megfelelő tartalommal a turistáknak, pedig ők ennek a honlapnak az egyik legfontosabb célközönsége.