Skip to main content
Szabadidő

Az elvándorló fiatalokról

By 2013. július 23.7 hozzászólás

Szoktunk néha egri témákon elmélkedni a blogon, vágyunk lenne ezzel egy olyan fórum létrehozása, ahol jóízűen ki lehet fejteni a véleményeket, politikai töltet- és egymás mindenféle, válogatott szidása nélkül. Egy minapi beszélgetésünk nyomán most az Egerből elvándorló fiatalokról fejtenénk ki az álláspontunkat, hasonló módon más is megteheti ezt hozzászólásban, ha szeretné.

Az alap felállás mindössze annyi, hogy Egert valóban ütemes tempóban hagyják el mindmáig a fiatalok, ez ágazik később ezer felé tovább. Most azokról a fiatalokról beszélünk egyébként, akik diploma után intenek búcsút a városnak, azon nyilván nincs mit fejtegetni, ha valaki inkább a Corvinust választja tanulmányaihoz az EKF helyett. Beállítottságtól függően mindenki úgy világítja meg az elvándorlás tényét, ahogy neki jól esik: rossz a városvezetés, rossz Eger, rosszak az egri fiatalok, és így tovább. Az Egerből elvándorlók két nagy csoportra oszthatók célállomásuk szerint: egyik, akik Budapestre mennek, másik, akik külföldre. Elenyésző számban választanak vidéki célpontot maguknak fiataljaink, ezek mögött pedig többnyire személyes háttér húzódik, rokonhoz költözés, rokontól elköltözés, társaik. Utóbbi csoporttal azért nem is érdemes talán hosszabban foglalkozni, mert ez ugyanúgy megvan a hozzánk érkezőknél is, az így el-, valamint beköltözők száma nagyjából egyenlő lehet hát. Na de mi van a másik kettővel, akik szerény méretű utánpótlással, aránytalanul sokan mennek el tőlünk?

Unalmas kisváros 4

„Unalmas kisváros” | Kép forrás: Egri borászok traktoros gyorsulási-és szépségversenye

Unalmas kisváros 1

„Unalmas kisváros” | Kép forrás: Class FM

Eger unalmas

Szokták ezt mondani elsősorban azok, akik a Budapestre távozó fiatalokra gondolnak. A megállapítás igaz lehet, nyáron még csak-csak él a város, de ahogy fogynak a turisták, úgy fordulnak téli álmukra a barokk utcák. Lássuk viszont be, hogy egy kisvárosban élünk, ami ha megpróbálná átadni egy főváros kínálatát, szélmalomharcot vívna. Mi is be tudnánk rendezni Egert olyan elemekkel, amikért mi magunk is Pestre járunk, de ezek nem véletlen nincsenek meg nálunk, egy vidéki település soha nem fog tudni versenyezni egy fővárossal a kulturális lehetőségei terén. Arányaiban viszont azt is lássuk meg, hogy Eger valójában aligha mondható egy unalmas kisvárosnak, vagyis, inkább máshogy közelítenénk meg: egy unalmas kisváros messze nem ilyen. Kételkedőknek szívből ajánljuk, hogy próbaképp költözzenek el pár hétre egy tetszőlegesen kiválasztott településre és nézzenek szét, hogy máshol mennyire pörög az élet, valamint milyen felhozatalból választhat a szórakozni vágyó nagyérdemű. Meggyőződésünk, hogy Eger jelenleg is túlmutat azon a szinten, ami elvárható lenne egy ilyen méretű településtől, de ha kipróbáljuk az előbbi ajánlatot, beláthatjuk, hogy nagyvárosainkat is gyakran felülmúlja kikapcsolódási lehetőségeivel. Nálunk egyértelmű, hogy várni kell és biztosan lesz valamilyen koncert az Érsekkertben / Bolykinál / a belvárosban, találkozunk valami kiállításmegnyitóval a Templom galériában / Kepesben / valamelyik Zsinagógában, jópár településen ritkaságszámba mennek ezek a lehetőségek, pláne ilyen változatossággal. Irigyeljük azt, aki szerint kisvárosias jelenség, amikor modern művészeti kiállítás, külföldi néptáncbemutatók, nyári szabadtéri előadások és különböző stílusirányú koncertek zajlanak egyszerre Egerben.

Hazai viszonylatban pörgős életre vágyó fiataljaink nyilván gondolkodás nélkül a fővárost választják, hiszen nekünk az jelenti a nagyvárost. Az itt maradók viszont aligha unják meg az életüket, vagyis nem kizárt, hogy így tesznek, de akkor nem azért, mert ne lenne lehetőségük kikapcsolódni.

"Unalmas kisváros" | Kép forrás: Kepes Központ

„Unalmas kisváros” | Kép forrás: Kepes Központ

Unalmas kisváros 2

„Unalmas kisváros” | Kép forrás: Rostás Bea Piros

Egerben nincs munkahely

Szokták ezt mondani elsősorban azok, akik a külföldre távozó fiatalokra gondolnak. A megállapítás szomorú ténnyé nőtte ki magát napjainkra, nagy fantáziára viszont nincs szükség ahhoz, hogy belássuk, ez nem egri jelenség. Tény azonban, hogy Eger ipara nagyon erősen korlátozott, a gazdaságunk bevételének mintegy 70%-a származik a szolgáltatóiparból, 28% marad a többi iparágra. A kimaradt 2% a mezőgazdaság, nem egy túl masszív szám. Érezhetjük, hogy gyakorlatilag kiszolgáltatottak vagyunk a turizmusnak, ennyi komoly iparunk van és jóformán csak ebben láthatjuk a jövőt is. Szomorú, mert így aligha várhatunk egy újabb, hazánkat választó autógyár egri letelepülésére, de biztató, hogy ez az egyetlen iparunk legalább globális szinten növekszik, és egyhamar nem is néz ki úgy, hogy szeretne hanyatlásnak indulni. Arról nem is beszélve, hogy míg a multiknak jól ismert szokása, hogy meglepő gyorsasággal tovább tudnak állni az éppen kedvezőbb feltételeket nyújtó ország felé, addig a mi látnivalóink elég hűségesen kötődnek a városhoz.

A magunk részéről nem szeretnénk, ha nehéziparában erős város lennénk, már csak azért sem, mert minden egri jelleg elveszne egy kétszer ekkora ipari parkkal. A turizmust jó lenne viszont fejleszteni, tudjuk, hogy a mindenkori városvezetés is rajta van ezen, több-kevesebb sikerrel, az alappillérnek számító közvetlen autópályás összeköttetés mindenesetre nem, hogy mindmáig nem készült el, de az utak minősége miatt lassan már közvetve sem lehet elérni Egert. Mindenesetre mi jóformán csak a turizmushoz köthető munkahelyteremtést látjuk megoldásnak a fiatalok itt tartása érdekében, az már csak járulékos haszon lenne, hogy az említett iparágban dolgozók általában azért többet is visznek haza, mint a gyárban robotolók.

"Unalmas kisváros" | Kép forrás: Egriprogramok.hu - Pünkösdi Fesztivál

„Unalmas kisváros” | Kép forrás: Egriprogramok.hu – Pünkösdi Fesztivál

elvandorlofiatalokrol3(2)

„Unalmas kisváros” | Kép forrás: Egriprogramok.hu – Bolyki Pincészet

Szerény ismereteinkre és az érintett korosztályba tartozó baráti körünkre támaszkodva nem gondoljuk, hogy reális cél lehet a fiatalok elvándorlásának megszüntetése, a folyamat mérséklése viszont mindenképp. A népmozgás egészséges folyamat, valószínűleg mindenhol találkoznak vele, gondoljunk csak a tőlünk egy nagy szívóerőt jelentő Budapestre, ahonnan szintén tekintélyes méretekben zarándokolnak el a helyiek, vagy korábban felköltözöttek. Meglátásunk szerint a kultúrát érintő oldalon csak csiszolgatni kéne Egerben, valószínűleg már az is elég lenne, ha egyszerűen hagynák kiteljesedni a belváros vendéglátóhelyeit, valamint az alulról szerveződő civil megmozdulásokat. Nagyszerű ötletek és valóban elhivatott emberek vannak városunkban, akik még pezsgőbbé tudnák – és szerencsére tudják is alkalmanként – tenni az oly’ gyakran emlegetett kisvárosias életet. Több fiatal emiatt aligha maradna Egerben, de az ittlevők legalább jobban szórakozhatnának. A munkahelyek kérdése nyilván macerásabb a nagyobb tőkeigénye miatt, csettintésre se út nem nő ki a földből, se az emberek bevételei nem többszöröződnek meg. Most mindenesetre bizakodóak vagyunk, átépül a fél belváros, gyakorlatilag új strandunk nyílik hamarosan, jövőre kipofozzák a várat, ütemesen fejlődik a vonzáskörzet, ez jó esetben mind turista-csalogató lenne pár éven belül, és így még több egri élhetne meg ebből az iparágból. Gyanúsan sok a feltételes mód, mindenesetre reménykedünk, aztán majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle – szerencsés esetben pedig még Egerből látjuk meg mindezt.

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

 • Sári Lajos szerint:

  Elismerésem a cikk szerzőjének !

  A terjedelem korlátait feszegetve, igen alaposan „boncolgatta” a hasonló nagyságú középvárosok többségét – de még egy-két nagyobb várost is – az egrinél is jobban sújtó „rákfenét”(exc.me!), a megtartóképesség gyengeségének, – egy-két szegmensben – hiányának kérdését !
  Szerencsére nem csak „boncolgatta”, hanem néhány konkrét utalással „gyógyírt” is próbál adni…, a „kór” gyökereinek kiirtására is ! (minőségi közlekedési kapcsolat hiánya, ebből következően szükségessége, torz – vagyis inkább eltorzult! – iparszerkezet és e téren a változtatás igénye, stb)

  Nos…, hogy a cikkre visszahivatkozáson – és a szerző jogos dicséretén – túl mást is tegyek, sorokba „vésném” néhány – bízom benne, előrevivő – gondolatomat !

  Először Eger jelen és múltbeli szerepéről és jelentőségéről !

  Eger – a város szerepkörét, funkcióját, gazdasági súlyát és lakosságszámát tekintve is – középváros ! (Lásd. magyar városok hierarchiája, Mo. városainak versenyképessége, fejlődőképessége, megtartóképessége, megújulóképessége témakörökben neten is hozzáférhető tanulmányok, elemzések, stb)
  Eger – az egykori „Magyar Athén” – oktatási intézményeinek számát, összetételét és azok oktatásban betöltött szerepét tekintve ma is – és nem csak É.-Mo.-on belül – jelentős oktatási központ!
  Kulturális és közművelődési intézményeinek kínálatát, rendezvényeinek és múzeumainak sokaságát pedig néhány jóval nagyobb város is örömmel tudná magáénak !
  A város két és fél évszázada kialakult, gyönyörű és – a város mai jelentőségéhez viszonyítva is nagy – viszonylag egységes barokk Belvárosát a jóval nagyobb városaink többsége is szívesen venné !

  A gondolkodásmód következményeiről.

  E pár sorban leírtak bőven szemléltetik…, -‘s még mi minden illusztrálhatná – Eger n e m k i s v á r o s ! ! !

  A gondolkodásmód az, amelyik azzá teszi ! Kisvárosként emlegetése pedig kisstílűség…, degradáló, „leépítő” !
  Sokat hangoztatva előbb-utóbb be is következhet, mert a városért tenni akaró és tenni tudó döntéshozó is provinciális igénytelenségnek vélheti. Minek oda IM csomópont, autópálya kapcsolat,AGORA, ipari beruházás…, hiszen egy „kisváros”…!?

  A realizált „álmokról”.

  Egri „eleink” mertek nagyot álmodni ! Ettől volt Eger a „Magyar Athén”, ettől volt az 18.szd. végén az akkori Magyarország hatodik legnépesebb városa és – az uralkodói akarat ellenére – az érseki egyetem (Líceum) megvalósulási helye és magyar orvosképzés elindítója !
  Egerről a Felvidék, Felső-Magyarország központjaként, nagyvárosként gondolkoztak !!!

  Szóval…, egriek…, legyetek eleitekhez hű „igaz egriek” és merjetek nagyot álmodni ! Szent István ezeréves „püspöki székhelyi” adományát, a város ezer évét, a magyar történelmet alakító – de még a lehetetlennek tűnőt Európának is bizonyító – múltját és a magyar művelődést és kultúrát is formáló jelentőségét ne degradáljátok bele a város által igazából alig egy évszázadig, átmenetileg „megélt” kisvárosi miliő reinkarnálásába! Még ha ez sokak által vágyott a k k o r s e !!! Mert ebben van és innen burjánzik a fiatalok otthonmaradási esélyeit, a város megtartó, fejlődő és versenyképességét rontó „rákfene” gyökere !

  Eger legyen – „kis” jelző nélkül – a V Á R O S ! Az egrieké és – a miénk – volt egrieké is !

  Viszont a mások által is hangoztatott jelzőket – szép, bájos, gyönyörű – megköszönve, a város szép jövőjében bízva és azért téve büszkén lehet viselni ! De ami a város jelentőségéhez mérten elvárható azt joggal elvárva !!!

  Zárógondolatként, kicsit az „önbecsülésről” is…

  Több mint harminc évig éltem Egerben.
  Ma már közel három évtizede „volt egriként”, egy Balaton parti – valóban – kisváros lakójaként vetettem „netre” soraimat.
  A városról mondják-írják: szép…, a legszebb Balaton-parti…, a kultúra fellegvára – igaz valóban „A kultúra városa” cím viselője is – de tizenháromezres lélekszáma ellenére a legritkább esetben írják, különösen pedig – lakói, vezetői – ritkán nyilvánítják, hogy „kisváros” lenne !

  Igaz, ahogy a változását, fejlődését látom nem is úgy „kezelik”…

 • Sári Lajos szerint:

  Az előzőekhez kiegészítésként!

  A cikk fotóanyagának többsége rövid időn belül, szinte majdnem egyidőben zajló, különböző korosztályok igényeit is kielégítő eseményekről, rendezvényekről tudósít. „Jogszerű” lenne a képaláírást „Érdekes, eseménydús VÁROS”-ra módosítani…, mert így igaz ! Különös tekintettel arra, hogy nem lenne nehéz – hasonló, a fotókon illusztráltakkal közel egyidejű eseményekről – még egy kisebb csokorra valót összegyűjtenie a szerzőnek…! Ennyi, v. ennél több egyszerre
  még a Balaton-parti, „Kultúra Városa”-ban sincs… !

  T. Szerk., T. Admin.!
  Hozzászólásom (előző is)facebookon történő megosztásától – hasonlóképpen a korábbiakhoz – nem zárkózom el…, azt megköszönöm !
  S.L.

  • Sasi szerint:

   Köszönjük, a dicséretét is – még mindig zavarba jövünk, ha valaki kedvesen szól hozzánk – és a véleményét is, amit a legmagasabb egri épületekhez hasonlóan, itt is részletesen kifejtett nekünk! Azzal a cikkel megegyezően, mostani írását is közzétesszük egy külön bejegyzésben, jövőhét kedden, és ez pedig megjelenik majd Facebook-on is. Még a hozzászólása kapcsán, a cikk megírásakor nekem is eszemben volt a kisstílűség, aztán elszállt a gondolat és csak most találkoztam vele ismét, örülök, hogy ha az Ön véleménynén keresztül, és utólag is, de csak odakerül a témához!

 • Sári Lajos szerint:

  Kedves Sasi !
  Köszönöm válaszát és a hozzászólásom további „kezelésére” vonatkozó infót ! Örülök neki, hogy az Ön – biztosan jobbító szándékú – gondolata és a hozzászólásomban – e szerint az Önével szinkronban – megfogalmazott gondolataim találkoztak !
  Sajnálom, hogy az Öné „elszállt”, hagyhatta volna „landolni” építő szándékú sorai között…!
  Üdv. Önnek és a blognak is ! S.L.

 • Szabolcs ! szerint:

  Tisztelt Blog !

  Mindenekelőtt engedjétek meg hogy ne magázódjak, ezt inkább meghagynám hivatalos helyekre, amiből persze van elég…

  Korábban én magam is „elvándoroltam” Egerből munkahelyem miatt, azonban rendszeres olvasótok voltam/vagyok/leszek.
  A témához kapcsolódóan annyit azért hozzátennék, bár országos jelentőségű az el és kivándorlás, ez korántsem csak a diplomás fiatalokra vonatkozik.
  Szakmunkásokra és fiatalokra, idősekre és diplomásokra egyaránt igaz. Sokan nem csak a megélhetésért mennek el, hanem kivándorlás céljából. Elege lett az embereknek abból a folyamatból, és azokból a körülményekből amelyek körülveszik őket, bennünket. Itthon sajnos magyar magyarnak farkasa….
  Én 5 év után tértem haza Egerbe, de bátran kimerem mondani, hogy igenis unalmassá vált és sajnos sok esetben színvonaltalanná is, ezt ne tagadjuk! Amikor korábban egy „ifi ház” közel telt házzal üzemelt, (társasági élet, előadások, fellépések, stb) egy Dohánygyár, egy Berva, Laktanya, stb emberek ezreinek adott munkát igenis nagyobb volt a fizetőképes kereslet, ezáltal fogyasztás, életszínvonal stb…És nem volt szürkére meszelve a Belváros :-)
  De azt Ti sem gondoljátok hogy Pl. egy Kepes Galéria tartalmas minden igényt kielégítő szórakoztatást nyújt Nektek/Nekünk Egrieknek.. ugyan már kérem. (Csak egy példa)
  Természetesen a pozitívumokról sem felejtkezek meg, a teljesség igénye nélkül nem szeretnék felsorolást tartani, és mindig örömmel térek haza, örülök hogy Egerben élhetek, és örülök hogy van ez a Blog !
  Ahogy az előző kommentek is tartalmazzák a lényeget, legyünk büszkék eleinkre mert Ők többet tettek, építettek ezért a városért mint kortársaink !
  De most rajtunk a sor, tegyük jobbá-szebbé Egert, városunkat :-)

  Köszönöm a lehetőséget, és még sok sok cikket kérünk, folytassátok továbbra is !

  Üdv Nektek, és a kedves olvasóknak is ! -Szabolcs-

  • Sasi szerint:

   Köszönjük szépen a kedves szavakat, illetve azt is, hogy leírtad a véleményedet! :) Néhány dologban nem értek ugyan egyet Veled, de nem is kell így lennie, amíg hasonló stílusban tudunk eszmét cserélni, addig még kimondottan építő is, ha más véleményen vagyunk.

   Amiben nem értek egyet, hogy unalmasabbá vált volna a város a régi állapotához képest, szerintem inkább csak más lett. Ezt ugye nehéz reálisan megítélni, hiszen aki most fiatal, az nem tapasztalta meg, hogy régen milyen lehetőségek voltak a korosztályának, és ugyanígy fordítva. De nem gondolom, hogy jelenleg ne lenne lehetőség a fiatalok számára, a Kepes egy kimondottan szűk réteget elégít csak ki például, de legalább már az a réteg is megtalálja városon belül a neki kellő tartalmat. A „nagyokon” kívül pedig, mint a Márai Központ a völgyben, vagy a Zsinagóga, ott vannak a kisebb egységek, mint a Zöld pecsét a maga kiállításaival, vagy éppen a belvárosi vendéglátóhelyek, amik már régen többről szólnak mint az alkoholfogyasztás. Igényes környezetben olyan társasági helyekké váltak ezek, amik szerintem a változó igények miatt átvették a korábbi Ifi ház szerepét – gondolva itt elsősorban mondjuk a Bíboros, Gödör Park, Déjá Vu trióra a belvárosban. De moziból is kettő van már, köztük egy 3D-s (meg most ideiglenesen egy kertmozi is), közlekedési játszótér és kalandpark épült az egészen kicsiknek, elvileg ezer éven belül újranyílik az extrém sportpark is a nagyobbaknak, de mutathatunk a strandra is, ami szintén sokkal több szolgáltatást nyújt már a korábbi évektől. Persze az igények is sokkal nagyobbak már a közönség részéről.

   Nem arról van szó, hogy Eldorádóban élnénk, ahol minden szép és klassz, jómagam is gyakran vagyok kénytelen Pestre utazni adott igényeim kiéléséhez, de meggyőződésem, hogy egy középnagy méretű város nyújthatta lehetőségektől többet ad Eger, tapasztalatból hozzátéve, hogy nagyon sokszor még nagyvárosokat is megelőzve a kínálatával. Ám ez csak az én véleményem, attól szép az élet, hogy sokan-sokféleképpen látjuk, és ahogy írtad, most rajtunk a sor, tegyük jobbá-szebbé Egert :)

 • Szabolcs szerint:

  UI: A nevem mellett felkiáltójelért elnézést kérek