Skip to main content
Más tollából

Ismét az elvándorló fiatalokról

By 2013. augusztus 6.augusztus 8th, 20137 hozzászólás

Két hete jelent meg egy cikkünk, amiben az Egerből elvándorló fiatalok helyzetén elmélkedtünk. Van egy kedves olvasónk, aki hosszabban szokta kifejteni nekünk a véleményét az olvasottakról, olyan alakban, hogy azt nincs szívünk nem közzétenni cikk formájában is. Így volt ez ezúttal is, köszönjük hogy megosztotta velünk gondolatait! Sári Lajos, a mostanit megelőző írása egyébként Eger legmagasabb épületeiről szólt, a linkre kattintva ez is elolvasható.

 

Elismerésem a cikk szerzőjének !

A terjedelem korlátait feszegetve, igen alaposan “boncolgatta” a hasonló nagyságú középvárosok többségét – de még egy-két nagyobb várost is – az egrinél is jobban sújtó “rákfenét”(exc.me!), a megtartóképesség gyengeségének, – egy-két szegmensben – hiányának kérdését !
Szerencsére nem csak “boncolgatta”, hanem néhány konkrét utalással “gyógyírt” is próbál adni…, a “kór” gyökereinek kiirtására is ! (minőségi közlekedési kapcsolat hiánya, ebből következően szükségessége, torz – vagyis inkább eltorzult! – iparszerkezet és e téren a változtatás igénye, stb)

Nos…, hogy a cikkre visszahivatkozáson – és a szerző jogos dicséretén – túl mást is tegyek, sorokba “vésném” néhány – bízom benne, előrevivő – gondolatomat !

Először Eger jelen és múltbeli szerepéről és jelentőségéről!

Eger – a város szerepkörét, funkcióját, gazdasági súlyát és lakosságszámát tekintve is – középváros ! (Lásd. magyar városok hierarchiája, Mo. városainak versenyképessége, fejlődőképessége, megtartóképessége, megújulóképessége témakörökben neten is hozzáférhető tanulmányok, elemzések, stb)
Eger – az egykori “Magyar Athén” – oktatási intézményeinek számát, összetételét és azok oktatásban betöltött szerepét tekintve ma is – és nem csak É.-Mo.-on belül – jelentős oktatási központ!
Kulturális és közművelődési intézményeinek kínálatát, rendezvényeinek és múzeumainak sokaságát pedig néhány jóval nagyobb város is örömmel tudná magáénak !
A város két és fél évszázada kialakult, gyönyörű és – a város mai jelentőségéhez viszonyítva is nagy – viszonylag egységes barokk Belvárosát a jóval nagyobb városaink többsége is szívesen venné !

A gondolkodásmód következményeiről.

E pár sorban leírtak bőven szemléltetik…, -’s még mi minden illusztrálhatná – Eger n e m k i s v á r o s ! ! !

A gondolkodásmód az, amelyik azzá teszi ! Kisvárosként emlegetése pedig kisstílűség…, degradáló, “leépítő” !
Sokat hangoztatva előbb-utóbb be is következhet, mert a városért tenni akaró és tenni tudó döntéshozó is provinciális igénytelenségnek vélheti. Minek oda IM csomópont, autópálya kapcsolat,AGORA, ipari beruházás…, hiszen egy “kisváros”…!?

A realizált “álmokról”.

Egri “eleink” mertek nagyot álmodni ! Ettől volt Eger a “Magyar Athén”, ettől volt az 18.szd. végén az akkori Magyarország hatodik legnépesebb városa és – az uralkodói akarat ellenére – az érseki egyetem (Líceum) megvalósulási helye és magyar orvosképzés elindítója !
Egerről a Felvidék, Felső-Magyarország központjaként, nagyvárosként gondolkoztak !!!

Szóval…, egriek…, legyetek eleitekhez hű “igaz egriek” és merjetek nagyot álmodni ! Szent István ezeréves “püspöki székhelyi” adományát, a város ezer évét, a magyar történelmet alakító – de még a lehetetlennek tűnőt Európának is bizonyító – múltját és a magyar művelődést és kultúrát is formáló jelentőségét ne degradáljátok bele a város által igazából alig egy évszázadig, átmenetileg “megélt” kisvárosi miliő reinkarnálásába! Még ha ez sokak által vágyott a k k o r s e !!! Mert ebben van és innen burjánzik a fiatalok otthonmaradási esélyeit, a város megtartó, fejlődő és versenyképességét rontó “rákfene” gyökere !

Eger legyen – “kis” jelző nélkül – a V Á R O S ! Az egrieké és – a miénk – volt egrieké is !

Viszont a mások által is hangoztatott jelzőket – szép, bájos, gyönyörű – megköszönve, a város szép jövőjében bízva és azért téve büszkén lehet viselni ! De ami a város jelentőségéhez mérten elvárható azt joggal elvárva !!!

Zárógondolatként, kicsit az “önbecsülésről” is…

Több mint harminc évig éltem Egerben.
Ma már közel három évtizede “volt egriként”, egy Balaton parti – valóban – kisváros lakójaként vetettem “netre” soraimat.
A városról mondják-írják: szép…, a legszebb Balaton-parti…, a kultúra fellegvára – igaz valóban “A kultúra városa” cím viselője is – de tizenháromezres lélekszáma ellenére a legritkább esetben írják, különösen pedig – lakói, vezetői – ritkán nyilvánítják, hogy “kisváros” lenne !

Igaz, ahogy a változását, fejlődését látom nem is úgy “kezelik”…

Az előzőekhez kiegészítésként!

A cikk fotóanyagának többsége rövid időn belül, szinte majdnem egyidőben zajló, különböző korosztályok igényeit is kielégítő eseményekről, rendezvényekről tudósít. “Jogszerű” lenne a képaláírást “Érdekes, eseménydús VÁROS”-ra módosítani…, mert így igaz ! Különös tekintettel arra, hogy nem lenne nehéz – hasonló, a fotókon illusztráltakkal közel egyidejű eseményekről – még egy kisebb csokorra valót összegyűjtenie a szerzőnek…! Ennyi, v. ennél több egyszerre
még a Balaton-parti, “Kultúra Városa”-ban sincs… !

Sári Lajos

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

 • dy szerint:

  Mi is a cikk mondanivalója?

 • Sári Lajos szerint:

  A blogon 2013. július 23.-án megjelent, „Az elvándorló fiatalokról” c. cikk a város lakosság megtartóképességének problémáit is érintette.
  A blog által most cikként közzétett hozzászólásom ottani eredetije – azon belül – annak bevezetője teszi egyértelművé a tisztelt olvasó számára – teljességében – a témához kapcsolódó gondolataim lényegét…, azt, hogy mely tényezők játszanak közre – többek között – a fiatalok elvándorlási szándékának alakulásában és – többek között – mely tényezők alakíthatják egy város – adott esetben például Eger – lakosságának közérzetét, pontosítva a város (jól)élhetőségének érzését. Egy város mellett a „kisváros” – és esetleg még annak „szépségeit” is ecsetelő – minősítéssel érvelve, – esetleg néhány vonatkozásban még – hanyatlást is mutató tendenciába belenyugodva a fiatalok tömeges elvándorlását megakadályozni reménytelen vállalkozás… A megtartóképességet a város régi és újabb(?) erényeinek, más településekkel szembeni előnyösebb mutatóinak hangsúlyozása, közismertté tétele (is) javíthatja (Persze fejlődőképességet „igazoló” tendenciákkal és a tényleges fejlődés(?) bemutatásával megerősítve !) Erre kíséreltem meg „cikként” közzétett, szerény soraimmal utalni…, mások, máshol megjelent, hasonló konzekvenciákat is hordozó, az általam írtaknál sokkal teljesebb problémafeltárást vállaló és problémamegoldásra „gyógyírt” is nyújtó írásai, elemzései, tanulmányai mellett…

 • Sári Lajos szerint:

  (egyik) Kedvenc Blogom ! Kedves Sasi ! Biztos vagyok benne, hogy a Blog iránti „elismerésemet megköszönve szerényen elhárító” – talán titkolni szándékozó – „trend” miatt nem lettek közzé téve e cikk keretében hozzászólásom bevezető sorai ! Így viszont kicsit „torzó” lett…, mondandóm – különösen így önálló cikként közzétéve – azzal lenne teljesebb(?) értékű és jobban értelmezhető eredeti cikkükhöz ! Rögtön az első – „dy” által jegyzett – hozzászólás ezt sejteti…
  Ha egy mód van rá kérem bevezető soraimat – bár ezzel a Blog iránti elismerésemet is nyilvánossá téve :) – az „élen” közzé tenni, mondhatnám…, utólag a közzétettek elé toldani ! De az eredeti cikk fotóanyagával kapcsolatos kisebb bejegyzésem lehetőség szerinti hozzácsatolása még inkább kifejezésre juttatja építő szándékomat…! Köszönettel és üdvözlettel: S.L.

  • Sasi szerint:

   Kedves Lajos, perpillanat „nyaralok” és csak jelképes szinten tudom szerkeszteni a blogot, de első adandó alkalommal, hogy lehetőség nyílik rá, kiegészítem a cikket. Az elejét valóban azért nem másoltam át, hogy nehogy önfényezésnek tűnjön, nem is néztem, hogy úgy mennyire marad érthető az írása. Bocsánat emiatt és amint mondottam, igyekszem minél előbb javítani!

 • Sári Lajos szerint:

  Kedves Sasi !
  Köszönöm a kiegészítésre vonatkozó ígéretét ! Ha előző bejegyzésemet, vagy annak lényegét is elé (közzé) teszi máris nincs „önfényezés”…
  Kellemes „nyaralást”…! S.L.

  • Sasi szerint:

   Köszönöm szépen és még egyszer bocsánat, hogy így darabokban jelent meg a cikk, de ma reggel kiegészítettem.

 • Sári Lajos szerint:

  Kissé megkésve: Semmi probléma… és köszönöm !