Skip to main content
Fejlesztés

Díszkúttal bővül a Szépasszonyvölgy

By 2013. augusztus 15.

Díszkúttal bővül hamarosan a Szépasszonyvölgy, az új látványosság a Ködmön csárda előtti parkba, a hányatott sorsú Bacchus szobor helyére kerül. A köztéri alkotást a kárpátaljai Nagyszőlős településtől kapta ajándékba városunk, a mi kutunk az ottaninak a pontos mása lesz. Ha már ilyen kedvesek voltak velünk, akkor cserében Nagyszőlősről illik legalább annyit tudnunk, hogy egy 24 000 lelkes városkáról van szó, mely lakosságának 15%-a magyar. Nevét a fölé magasodó hegy szőlőültetvényéről kapta, testvérvárosai Fehérgyarmat és Nyírbátor.

DSC_3830Az új kút tetején egy szoknyáját feltartó, szőlőtaposó lány lesz látható, a medencébe nyolc kifolyóból jut majd el a víz, melyek fejeket formálnak, az álluk alatt egy-egy jelképes szőlőfürttel. Alább mutatunk pár képet az eredeti kútról, ilyenre lehet majd számítani nálunk is – forrásért a Mukachevo.net – hez nyúltunk. Az alkotást augusztus 20-án, reggel kilenckor leplezik le hivatalosan a városi Szent István-napi programokhoz kapcsolódva.

Amennyire örülünk az új díszelemnek, annyira félünk is a fogadtatásától, lévén, hogy a Völgy ugye egy sajátos szeglete Egernek. Nem akarjuk falra festeni az ördögöt, de ahogy lelkes, bormámorban úszó teremtések a korábban ott ülő Bacchust is időről-ide szétverték, úgy a kútra is könnyen ez a jövő várhat, pláne, hogy térfigyelő kamera csak egy parkkal arrébb van. Bacchust egyébként a legutolsó, 2011-es rongálása után már nem állították többé helyre, a távlati tervek egy masszívabb, bronzból készült változat megalkotására szólnak.