Skip to main content
Kereskedelem

Már használtruhákat is gyűjthetünk

By 2013. augusztus 23.4 hozzászólás

Nemrégiben bővült a lajosvárosi Mátyás király és Aradi utcák sarkán lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget, egy fehér konténerbe dobva immáron használt ruháktól és cipőktől is megválhatunk.

Hiába kerestük, azt sajnos nem tudtuk meg, hogy ki áll az ötlet egri megvalósítása mögött, az ország más pontjain mindenesetre a Vöröskereszt és az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület is állított már ki hasonló gyűjtőket. Ezek a konténerek azoknak jelentenének lehetőséget, akiknek van ugyan megunt ruhadarabja, de azt sem kidobni, sem elajándékozni nem tudják, vagy nem akarják. Ez esetben marad az eladományozás, ami viszont személyesen macera – ha azt tudjuk egyáltalán, hogy hol lehet leadni ilyen elemeket, a nyitva tartás kiszámíthatatlansága és általában, az egész személyes megjelenés sokakat visszatart az egyébként nemes céltól. A konténernél nincs ilyen gond, bármikor elérhető és akár reggel, buszhoz sietve  is búcsút inthetünk vele a korábbi ruháinknak, amik papírforma szerint, később így rászorulókhoz kerülnek. Bízva benne, hogy valóban így történik, ösztönzünk mindenkit az új gyűjtőedény használatára! Mi egyelőre csak a Lajosvárosban találkoztunk vele, de más városrészben is elképzelhető, hogy már van, vagy hamarosan lesz hasonló.

DSC_0308

A konténeres gyűjtéshez viszont nem árt ismerni az adományozásnál is élő szabályt, ami a leselejtezett ruhadarabokat illeti. Mivel ezeket embereknek szánják, nem szemétnek számító szakadt, hordhatatlan ruhadarabokat várnak a konténerbe, hanem olyan egyedeket, amiket ha kellene, akár mi is elhordanánk még a kidobás pillanatában is.

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

 • Evancod szerint:

  A Tesconál is van a város felőli bejáratnál. (legjobb emlékezetem szerint) Az ötlet egyébként megsüvegelendő! :)

 • Névtelen szerint:

  Nem rossz az ötlet, az ország másik végében már régóta működik, hátha itt is.

 • Ancsa szerint:

  Reméljük beválik. Ha csak egy rászoruló ember kap belőle 2 értelmes darabot, szerintem már akkor megérte :)

 • Nándi szerint:

  Ez csak hozzá állás kérdése. Én kb.6-7 éve kétszer viszek egy-egy zsák ruhát a vöröskereszthez. Mindig vannak olyan ruhák, amiket a gyerekek kinőnek. Ezek egy része barátokhoz vándorol, ahol pont pár mérettel kisebb gyerkőc van, a másik része meg a vöröskereszthez.