Skip to main content
Fejlesztés

Ül majd Eger legújabb Gárdonyija

By 2013. szeptember 23.8 hozzászólás

Még réges-régen említettük meg a köztérátnevezések kapcsán, hogy újabb Gárdonyi szoborral bővül Eger. Akkor azt mondtuk, hogy áll majd az író, nos, most megmutatjuk, hogy tévedtünk, ugyanis ülni fog. Mi több, pipázni!

Rekordot dönt hamarosan városunk az egy főre jutó Gárdonyi szobrok számával, 56 000 lakosnak az új alkotással már 5 darab lesz belőle, ilyen aránnyal egyetlen település sem büszkélkedhet még sehol a világon! Félretéve a gonoszságot, persze örülünk az újabb írónak, még ha tényleg nem is pontosan értjük, hogy az eddigi két teljes alakos-, egy mell- és egy könyvét formáló szobra mellé miért kell belőle még egy teljes alakos. No de mindegy, az írótól már csak a köztéri szobrokat szeretjük jobban, úgyhogy mi lennénk az utolsók, akik nemet mondanának rá.

Gardonyi tér

Narancssárgával jelölve a szobor helye a téren

Az új Gárdonyi szobor a Gárdonyi térre kerül majd, minket ritkán olvasók most valószínűleg felszisszentek, hogy hát az meg hol van, az első bekezdésben belinkelt cikkből kiderül, hogy a Centrum mögötti teret fogják így hívni a felújítás után. Az író szobra a patak partján, a kerékpárúthoz levezető lépcsősor mellett fog majd ülni és pipázni. A csütörtöki közgyűlés anyagából mutatunk képet is róla – öntött bronzból fog készülni és egy egyszemélyes széken ülve, pipával a szájban ábrázolja majd az írót. Kutas László szobrászművész alkotása várhatóan 2014. áprilisában kerül ki a végleges helyére.

Gardonyi szobor

Összességében tetszik a szobor, valószínűleg a Centrum áruházat fogja majd nézni szegény Gárdonyi az idők végezetéig, ám legalább jól fotózható lesz a háttérben álló Kálvin házzal. Félünk is viszont, lévén a Dobó téri városkép-térplasztikáról is rendszeresen lába kélt a Minaretnek, pedig ahhoz képest egy könnyen kézre kapható pipát nagyságrendekkel könnyebb lesz tönkretenni. Persze ne legyen igazunk, egyetlen bizalmunk mindenesetre a jelenlegi parkoló végébe frissen telepített térfigyelő kamera, na meg az, hogy addig jobb belátásra térnek a kollégiumok esti fenegyerekei, bár a kamerára azért nagyobb esélyt látunk.

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

 • Víg Lajos (Facebook) szerint:

  A budi mellé nem inkább egy WC-és néni illik? :P

 • Arra vajon van értelmes magyarázat, hogy a Gárdonyi házat miért a Gárdonyi évben kellett bezárni felújítás céljából? Nem inkább előtte vagy utána?

 • Víg Lajos (Facebook) szerint:

  CSAK!

 • Ja! Az más! Akkor értem.

 • Azért el kell ismerni Eger legnagyobb reklám arca Gárdonyi Géza (eredetileg Ziegler Géza; szász származású apja után -az utókor és a város így nem lehet elégé hálás , mert ha nem írja meg az EGRI CSILLAGOK című regényét akkor Eger városa beleszürkülne a többi barok kispolgári életvitelű városok közé . Az egri vár diadaláról meg nem tudnánk semmit , valószínű a történelem könyveink meg sem említenék max egy sorban mivel nem fordította meg a török elleni küzdelmet . A törökök úgy kezelték mintha elfoglalták volna és adó fizetővé tették a környéket . A város központi helyén hogy kapjon végre egy méltó szobrot én nem látok kivetni valót ,hogy oda kell e tenni és a lovasszobrot kell e elvinni azon a kérdésen már tudnék vitatkozni . vagy méltóbb helye lenne a lovasszobor tervezet helyén . Persze azzal egyet értek hogy Egerben már nem kéne tovább növelni az egy négyzetméterre jutó Gárdonyi szobrok számát .

 • Jobb helyre is ültethetnék. A vandálok elleni megoldásnak javaslom, hogy a pipa legyen pl. cserélhető, festett vagy festhető műanyagból. Bosszúság lesz így is az esetleges rongálás, viszont könnyen reparálható az alkotás.

 • Olyan nagyszerűek ezek a térbe elhelyezett szobrok. Mintha köztünk lennének a szoborba öntött hirességek.

 • Névtelen szerint:

  Kálnoky Lászlónak kellene már helyet szorítani.