Skip to main content
Ötlettár

Ötlettár – Lakáshirdetések a belvárosban

By 2013. szeptember 24.3 hozzászólás

Aligha tud valami jobban elcsúfítani egy egyébként mutatós környéket, mint a lakáseladást hirdető táblák tömkelege – itt az ígért folytatása a villasoros bejegyzésünknek. A dolog érdekessége, hogy ezen városképet elcsúfító frányaságokra nem is Egerben, hanem Budapesten figyeltünk fel először, méghozzá a Bazilika tőszomszédságában. Ám míg abban a környezetben nem éreztük sajátunknak a problémát, egri viszonylatban már igen és emiatt igyekeztünk megoldást keresni rá. Aztán noha gyakran érezzük, hogy világmegváltó gondolataink vannak, jelen cikkünket mégis inkább csak arra szánjuk, hogy ha ezer éven belül esetleg eljutna egy illetékeshez a téma, akkor neki már legyen egy kiindulópontja, amit továbbgondolhat.

Valószínűleg mindenki előtt ismert a kép, amint a belváros történelmi házain tucatnyi, oda aligha illő hirdetés díszeleg. Gondolkodtunk rajta, hogy mi lehetne az életszerű megoldás a problémára, míg végül oda jutottunk, hogy rendeleti szabályozás kellene. Elsőre túlzásnak tűnhet, de majd kifejtjük, a lényeg viszont valóban annyi, hogy a városképileg kiemelt utcákban át kéne alakítani a lakáseladás hirdetésének lehetőségeit. Hasonló rendelet van már egyébként a sima reklámokról, ez több-kevesebb sikerrel működik, de elméletileg ezért nem lehet(ne) mondjuk nagy világító neonreklámokat bezúzni a városközpontba, vagy ezért lennének jövőre már egységes megállítótáblák a sétálóutcákban. Egy rendeletmódosítással kiterjeszthető lenne ez a szabályozás a lakáshirdetésekre is, hangsúlyozzuk, csak az indokolt területeken: ez pár utcát jelentene a szűken vett belvárosban.

A szabályozást kétféle módon tudjuk elképzelni, egyik, a talán életszerűbb, hogy egységesíteni kéne a táblákat az adott területeken. A hirdetésen továbbra is szerepelhetne az ingatlanközvetítő logója, valamint továbbra is tetszőleges adatokat lehetne feltüntetni rajta, viszont mindezt egységes keretek közé szorítva, tegyük fel azonos színű-, alakú táblákon. A másik, nekünk jobban tetsző, de talán kevésbé kivitelezhető megoldás a táblás hirdetések korlátozása lenne. Az érintett utcákban lakóingatlanra nem lehetne kitenni ilyen hirdetést, hanem helyette vitrines hirdetőtáblákat lehetne erre a célra igénybe venni. Ebből a város állítana egyet-egyet minden olyan utcára, ami érintve van és csak a helyben lakók használhatnák, csak ingatlaneladás hirdetésére, ám arra díjmentesen. Itt fényképpel és minden kívánt információval együtt megismerhető lenne az összes, adott utcában eladó ház. Fontos viszont, hogy ez csak a lakóingatlanokra vonatkozna, egy üres üzlethelyiség/iroda sokkal rosszabbul mutat „eladó”, vagy „kiadó” felirat nélkül, mint azzal együtt.

Az eredmény nem csak esztétikailag, de gazdaságilag is kedvező lehetne. A turizmust most hagyjuk, hogy nem telefonszámos papírokat fotóznának a turisták, ám a hirdetők esélyei is jobbak lennének, lévén most gyakran egy ördögi körbe kerülnek egymás miatt. Nem kell túlragozni, hogy hol gondolkodik tovább vásárlásán az ügyfél: egy legalább látszólag boldog utca háza előtt állva, vagy ott, ahol minden második ingatlantól szabadulna a gazdája. Arról nem is beszélve, hogy a belvárosban tulajdonost cserélő lakások általában nem a kispénzű vásárlóknak szólnak, aligha sok olyan adás-vétel volt már köztük, ami egy utcafronti táblának volt köszönhető.

Kivitelezhető, jelképes anyagi ráfordítású és indokolt lépésnek tartanánk az ötletet, ami az eladási esélyeket sem csökkentené, megkockáztatjuk, mindenki jól járhatna vele. Ha valakinek van véleménye az ötletről, vagy esetleg más megoldást lát a problémára, szívesen vesszük, ha elmondja nekünk hozzászólásban. Vagy annak is örülünk, ha megveszi a belváros eladó lakásait és ezzel egy csapásra megoldja az egész problémát.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • Dezső Pintér (Facebook) szerint:

  Esetleg kiállni egy olyan gazdasági szerkezet mellé és azt végigsegíteni, amiben a „jobb” környéken nem akarják az emberek eladni, kiadni az ingatlanokat, hanem működtetni?
  Attól, hogy szemérmesen pici betűkkel, elegánsan írjuk ki, a lecsúszás, az ellehetetlenülés még tény marad.
  A városnak is meg kellene vizsgálni, hogy milyen méretű bérleti díjakat bírnak el jelenleg a vállalkozók a várba, a belvárosban.

 • (Facebook) szerint:

  Tényleg jobb lenne egy olyan gazdasági környezetben élni, amiben nem maradnak sokáig eladók az ingatlanok, de ezt azért beláthatjuk, hogy nem olyan könnyű megteremteni, mint leírni.

 • Dezső Pintér (Facebook) szerint:

  Ez igaz, bár ennek taglalása messze túlnyúlik ennek a cikknek a keretein.
  Viszont ha elérnénk, a hatása sokkal jobb lenne, mint a vitrinek szaporodásának.