Skip to main content
Más tollából

A szépasszonyvölgyi buszjáratról

By 2013. október 9.One Comment

A Szépasszonyvölgybe próba jelleggel induló buszjárat kapcsán ragadott billentyűzetet Sári Lajos kedves olvasónk, aki hozzászólásban leírta gondolatait a hír kapcsán. Most ezt tesszük közzé, hogy több emberhez eljusson – visszatérő jelleggel – ugyanis ezúttal is mélyebb gondolatokról van szó, amiket kár lenne nem kiemelni. Válaszoltunk is a hozzászólásra, ezt is beszúrtuk a cikkbe, valamint a válasz-válaszát is, értjük talán, lényeg, hogy egy egész kis beszélgetést találunk alant :)

Távolabbról…, de azért mégis…!

Megelégedéssel olvastam a Szépasszonyvölgyet érintő újabb jó hírt…, és a VOLÁN tájékoztatót!

Nos, alább megosztanám a Tisztelt Olvasóval néhány a hír által inspirált – s’ reményeim szerint összességében előremutató – gondolatomat…

Ennek a hálózatbővítésnek már rég ideje volt…, sőt, már rég’ ideje lett volna… és ideje LENNE !
Annak idején – jó harminc éve, úgy a ’70-’80-asok’ fordulóján, még egriként – amikor a VOLÁN kérte az utazóközönség véleményét és javaslatait a város vonalhálózatára, fejlesztésére vonatkozóan, magam is éltem egy-két “jobbító” felvetéssel.

Ezek között volt – többek között – a szépasszonyvölgyi vonal is – ha jól emlékszem – a Vasútállomás – Deák – Klapka – Almagyar – Kossuth – Eszterházy tér – Szvorényi – Szalóki – Kőkút- Szépasszonyvölgy járat is…, visszaútban az Almagyar u. Egészségház utcán keresztüli kiiktatásával! Így nem valósult meg próbaként sem, de azidőtájt emlékeim szerint egy ideig volt járat a városból a völgybe a mai Király utcán keresztül…, lehet, csak pár hónapig…, lehet, akkor is “próba jelleggel”(sic!).

Pedig a fent leírt vonal érintett volna/érintene minden “lényegeset”, amit a várost látogatóknak “kínálni”, bemutatni kell(!)…, megnézni, bejárni – és ahol időt tölteni – érdemes…! Az Érsekkert, a fürdők, a Vár, a Belváros/ Líceum,Bazilika és a völgy egy vonalon elérhetők lennének…, vonalhoz közeli (300 m) a Buszpályaudvar, 3-400 m az Agria Park ! Ez MINDEN ami a város látogatóinak “lényeges”…! S’ ha netán csak majdnem…!? Nos a “csak majdnem”-en kívüliek sem esnek túl messze(max.10 perc)…!

S’ hogy a Klapka – Almagyar – Kossuth – Deák hurok oda-vissza “bejárásának” a helyi utazóközönség szempontjából – a fentebb felsoroltak könnyű elérhetőségén túl – milyen indokai vannak…!?

Talán nem sorolnám!? De…! Mégis ! A vonal – így oda-vissza – érint/közelít szinte minden fontos hivatalt, hatóságokat, több közintézményt, kulturális intézményt – ezzel ügyintézési, szolgáltatási és munkahelyeket -, továbbá…, a Főiskola két épületét, két középiskolát és általános iskolákat is… és ellátatlan – a Leányka út Campusig meghosszabbítva m á r – v á r o s r é s z e k e t is a tömegközlekedésbe integrálva…, mindezeknek a távolsági közlekedéshez csatlakozódása mellett !

A “próbát” – a valós igény felmérésére – ezen a vonalon kellene felkínálni és legalább éves időtartamra, mely alatt a szélesebb körű igény már megismerhető ! Ennyi idő az igénybevételi szándék kialakulásához…, ergo, a szolgáltatás igénybevételének állandósulásához is kell !

Persze – lehetőség szerint – már “felkínálni” is – a reggeli/délutáni “csúcsidőbeni” és napi oktatási idő utáni – gyakori járatkövetési idővel kell…, mert úgymond’ “hébe-korba” járatkövetés nem generál komolyabb igényeket…, magyarul értelme sincs!

Már csak néhány sor…, hogy egy rövidebb cikk terjedelmét azért alig haladjam meg…!

Ugyancsak “azidőtájt” erősítettük javaslatainkkal, leveleinkkel a lajosvárosi vonalfejlesztés szándékát! Hiába volt lebegtetve – talán még tervszinten is – az ottani gyárak, üzemek miatt a Faiskola út teljes hosszán végighaladó vonal – az út tervezett(?), kétirányú közlekedésre alkalmas kiépítése mellett -…, a – “kútba esett” – tervet jó esetben is csak valami eu.-s támogatásból – “szőtt hálóval lehet kihalászni” és… – lehet kézzelfoghatóvá tenni…!? Aztán…, Kassai u. – Déva u./kiépítés esetén Fiumei u. – Kolozsvári u. “hurokkal” e népesebb környék bekapcsolása a helyi hálózatba a Pozsonyi utcán keresztül…!? Hogy a közlekedési infrastruktúra adott paraméterei…, útszélesség, lekerekítések, stb…!? Csak kifogás ! Például a kiváló lefedettségű és vonalhálózatú Veszprémben nem probléma – a jelenleg még hasonló adottság – néhány kis járatszámú vonal által érintett utcákban…! S’ jó példa van még néhány…, máshol is !

Hol vannak fentiek a – Belváros épületeinek állagát óvni hivatott – belvárost érintő trolivonalak ’50-’60-’70-es években szárnyra kelt(ett), sajtóban is többször megjelent terveitől…!? Igaz…, végül is nem lett belőle semmi… Lehet, hogy ma is nyerő program lenne eu.-s közlekedésfejlesztési pályázaton…! Akár az energiaellátáshoz légvezetéket nem igénylő korszerű vegyes üzemű buszok beszerzésére sarkítva!

Végül…, a fentiekhez a – tényszerűség igényével – az is hozzátartozik, hogy “azidőtájt” Egerben a helyi buszokon utazók száma közel 20…, azaz húszmillió fő volt évente és ennek az igénynek naponta közel 1200 járattal lehetett csak eleget tenni! Napjainkban – az “olvasatokból” visszaidézve – 700 körüli járat is elég… Persze fordulhat még e téren a kocka !

Addig is…, irány – busszal – a Szépasszonyvölgy ! Vonal-hosszabbítás esetén akár Leánykaútról is…

Sári Lajos

A hozzászólása kapcsán két dolgon akadt meg a szemem, egyik a Leányka úti buszkapcsolat, amin jómagam is fantáziáltam már jó párszor, lévén több száz, megkockáztatom, ezer hallgató közlekedik arra naponta, jobb híján gyalog, vagy kocsival, akik jelenthetnének biztos utazóközönséget. Velük viszont egy gond van, mégpedig, hogy a leglehetetlenebb időpontokban közlekednek, tehát egymástól független időpontokban, amihez buszt igazítani szinte lehetetlen. Más meg nem megy arra, az Almagyar-dombi lakók a másik irányról támadnak.

Másik gondolat a belvárosi troli megemlítése volt, jómagam is hallottam az akkori elképzelésekről, és hát viszonylag kevés dolognak szoktam örülni, ami nem valósul meg Egerben, de ez közéjük tartozik. Irtózok a troliktól, de még a kitalálójától is, legyen az bárki is… Az addig oké, hogy tiszta, meg árammal megy, de cserében olyan mértékben elcsúfítja az érintett utcák látványát, hogy valami hihetetlen, külvárosban nincs vele gond, de az ég óvjon tőle, hogy a barokk házainkat ne csak az omló vakolat csúfítsa, hanem troli-felsővezeték is… :) A hibrid buszok viszont valóban jók lennének, ez egyébként a Volán fejében is megfordult már, legutóbbi közvéleménykutatásukban konkrétan rákérdeztek, hogy mit szólna a lakosság ilyen járat indításához a szűken vett belvárosban, úgyhogy ezer éven belül hátha ez meg is valósulhat majd.

Sasi

– Az Egészségház u. – Almagyar utca közrefogta fordulóból csak egyik alternatíva a Leányka utca, a másik a Bástya utcán keresztül az Almagyar-domb lehetne. Persze mindkét változaton kisebb járatsűrűséggel, mint a vonal Almagyar utcáig tartó “gerincén”. Teszem azt pl. reggeli és kora délutáni “csúcsban” – amire igény is lehet negyed vagy félóránként váltva az alternatívákat. A törzsvonal járatkövetési gyakoriságához különösebb gond nélkül igazítható lenne az alternatívák oda-vissza 10-10 percet igénylő útideje…, véleményem szerint! Másik indok: menetrendváltástól – tervezet szerint – Felnémetig járnak a vonatok! Akik rákapnak a várállomási fel/leszállás lehetőségére, egy idő után lesznek annyian, hogy a Tetemvár – Vécsey-völgyi(hányas is most?) járat mellett direkt jól jönne az említett Bástya úti alternatíva…

– Troli…! Annak ellenére, hogy az utolsó(’70-es évek vége?) infó szerint a vonal a Belváros határán illetve szinte azon kívül lett volna (Deák Eszterházy/Pyrker(terek) – Barkóczy – Csíky – Széchenyi), én is örülök, hogy nem valósult meg városképrontó felsővezetékes formában! Bár nekem ódon városokban, városrészekben (pl.Pozsony) rendkívül hangulatos még a villamos is a szűk utcákon, különösen ha – mint pár éve még, időnként – old-timer a szerelvény…, a felsővezeték ellenére ! Villamos-”fan” lévén azért nekem igen tetszene mondjuk Alstom f.vezeték nélküli Egerben az előbb felsorolt utcákon…, persze – a ma “napnyugaton” már jellemző rejtett pályán…, mert a hagyományos pálya se egy esztétikai érték ! …, és nem “álom”, mert “ugyanott” van villamos néhány hasonló nagyságú városban is…, legfeljebb Egert érintően “lázálom”… ;) Viszont a hibrid/vegyesüzemű buszok beszerzésére lehet esély…, majd…, valamikor….

Sári Lajos

Szólj hozzá! One Comment

  • Érdemes volna megfontolni és kipróbálni a gyakorlatban is , A próbajáratok időpontjára nem az októbert javasolnám ami már a idegenforgalmi idény vége .Nem is értem hogy kinek volt az a nagyszerű gondolata hogy egy Szépasszony völgybe induló próbajáratot pont októberben kell indítani -persze Egerben ezen sem kell már csodálkozni-