Skip to main content
Fejlesztés

Nincs többé Röppentyű

By 2013. október 17.28 hozzászólás

A Röppentyű név hallatán valószínűleg alig páran tudják, hogy mire gondolunk Egerben, ám ha körülírjuk, hogy a Sas utcai vasúti átjárónál lévő ócskásról van szó, valószínűleg a legtöbben megvilágosodnak. Na nem feltétlenül azért, mert sokat vásároltak ott, inkább csak szörnyülködtek a szabad jelzésre várva.

DSC_0334_2

Volt Egerben egy kultusz hely, a Röppentyű nevű ócskás. A gyermekkorában vándorcirkuszos családban felnövő Kovács Géza miután bejárta a világot, Egerben telepedett le és mintegy 20 évig vitte üzletét, a hivatalosan használtcikk-kereskedésnek nevezett „tákolmányokban”. Ügyfélköre saját bevallása szerint is elsősorban a szegényebb körökből állt, viszont széles termékkínálata miatt megfordultak nála jobb módú gyűjtők is. Ám ahogy ez lenni szokott, egyszer minden történet véget ér, így a Röppentyűé is. Október elején elbontották a kiszeparált vasúti kocsit és apró házacskát, melynek kerítéséről így végleg lekerült az „üzleti, vagy egyéb ügyben” érkező ügyfeleket tájékoztató legendás tábla is. A helyzet persze így sem lett egyből rózsás, bódék már nincsenek ugyan, de ipari mennyiségű szemét, vagy szemétnek látszó holmi azért még maradt az udvarban. De, hát legalább már történt valami változás, ami pedig szépen-lassan hátha a környék megszépüléséig vezet majd.

A környék most sem lett szép...

A történet befejezése mindenképp sóhajjal zárul, a kérdés mindössze, hogy szomorú, vagy boldog sóhaj-e ez. Eger múltjából egy falat, és a város egyik szégyenfoltja is egyszerre tűnt el most ugyanis, aztán azt mindenki érzi magában, hogy melyiknek örül, vagy melyiket sajnálja inkább.

Szólj hozzá! 28 hozzászólás

 • Remelem, dohanybolt nyilik a helyen.

 • Nándi szerint:

  Azért bontották el, mert meghalt a Röppentyűs. Valószínűleg az örökösök kezdtek takarítani.

 • Egyébként sok mindent el lehetne takarítani az állomás környékérő.

 • Dicséretes egy feledhető dologgal kevesebb van a városban , de a vasút környékén még sajnos volna mit elbontani ,mert Eger az idegenforgalomra épít .A vasúton érkezőket az állomásból kilépve sajnálatosan kiábrándítókép fogadja , de maga az állomás sem felemelő és nem az épületre gondolok mert az ipartörténeti emlék , és megőrzésre érdemes épület . de a környezete kívül belül méltatlan egy megye székhelyhez és egy ilyen történelmi és idegenforgalmi központhoz .

 • Evancod szerint:

  Drága Nagyanyám ismerte az öreget (egy kőhajításnyira laktunk), sok kacatot (pl.: régi hanglemez) kaptunk tőle, gyermekkoromban is borzongtam a helytől, bár kétségtelen hozzátartozik a Eger legendáihoz.

 • Én nap mint nap járok a Sas úton, a szemét fele még ott van.
  Hogy volt, igazából nem zavart, az viszont igen, amilyen állapotban van szemben a nagy épület, melynek oldalában, rendszerint, hányadék, pisi és szemét van.
  Arra kíváncsi lennék, hova került Kovács G és az asszonya. Tudja valaki???

  • Névtelen szerint:

   szia:) a röppentyűs Géza bácsi lánya vagyok:)Kovács Sarolta

   muszáj reagálnom.az Ibi néni nem Édesapám felesége,és nem is az élettársa volt.apa mellé szegődött és apa asszony hijján…ottlakásért ételért és…egyéb juttatásokért …ugymond dolgozott.
   ez egy hallgatólagos…megeggyezés volt.még sokáig én is azt hittem hogy legalábbis élettársak.mig egyszer szóba kerlt és…mindketten egyértelműen elmagyarázták miről van szó.ez magyrázza tőbbek között hogy édesapa meg is nősült és pár éve még udvarolt is egy hölgynek akivel reményteli volt a kapcsolatat.szóval …ez van.félre értések elkerűlése végett.
   Apa gondoskodott róla és vett neki egy faházat ami ott van de ő nem lakik benne mert egyedül…..nem akar ott élni.viszont vannak barátai a hajléktalanok között igy velűk …lóg,és bár van nyugdijja amit alkoholbetegsége miatt hamar….el veszit…igy….
   üdvözlettel a röppentyűs lánya Saci

   • Karesz szerint:

    Elnézést, hogy igy, talan ismeretlenül hozzaszollnek. Nem tud, tudsz esetleg egy Kovacs Sacirol aki a 80as évek közepén Salgotarjanban tanult, és a Furak Teréz leanykollegiumban lakott?
    Üdvözlettel
    Kovacs Karoly

 • unknown user szerint:

  Vas,színesfém, értékek kimentve. A szemét maradt!

 • Névtelen szerint:

  Én még betonoztam is nála iskolakerülés közben, hogy legyen pénzem sörre. Sajnálom. :(

 • Cirmoscic szerint:

  Mindig is akartam nála szétnézni, de a halogatásra ráfaragtam……….

 • Rózsa Andrea (Facebook) szerint:

  sajnos a nenit ( ezek szerint Kovacs Gezaneneak hivjak) lattam a multheten a Baratok Temploma elott koldulni……..

  • Névtelen szerint:

   nem volt közöttűk élettársi kapcsolat sem…..hallgatólagos eggyűttmüködés volt.kéz kezet mos.űdvőzlettel Kovács Sarolta a rőppentyűs lánya

  • Névtelen szerint:

   a nénit Matkó Lászlónénak hivják….nem volt élettársa ÉDESAPÁMNAK…üdvözlettel Saci a röppentyűs Gézabácsi lánya

 • bálna szerint:

  mi történt valami történt az öreggel?

 • Italy szerint:

  Én meg a színtetizátoromat adtam be, mert nem volt anno pénzem. Múlik az idő!

 • Winyó® szerint:

  Én még fiatalkoromban üzleteltem vele „szép” magazinokat. Ő meg mindig azt mondta: „Inkább erre, mint patikára…!” :)

 • bálna szerint:

  miért szünt meg a röpentyüs?????

  • Sasi szerint:

   „Nem megerősített forrásból hallottam: Az Öreg meghalt. A telek a nővéréé, aki gyorsan elpucoltatta a lakókocsit. De a szemét az még mindig ott van. Az asszonyka „csak élettárs” volt, így gondolom, egyből az utcára került. Emberi sorsok… szomorú. :( ” – Facebookon írta Erika

   • Nándi szerint:

    Ezt nem kell megerősíteni. Ez tény. :(

   • Julika szerint:

    Géza bácsinak növére nem volt, de több testvére aki a temetésére nem jött el. De ez minősiti az előző hozzászólót. A teleknek több örököse van. A szóbanforgó hölgyről csak annyit szeretnék mondani, hogy az ikertestvére és a huga ! Ö volt ott még kijöttek a mentők és többé a lábát nem tette be a telekre! Van neki lánya akit szintén Kovács Saroltának hivnak, Ő pakolta ki a telekröl az értékeket, ha azt annak lehet mondani! De azért voltak segitöje is ! Nem akarok személyeskedni, de remélem magára ismer. Aki pedig nem meri felvállalni a nevét a hozzászólásához, az olyan ember mint egész életében volt!

 • Névtelen szerint:

  Sziasztok!Laci vagyok ..én vásároltam meg a saroltától a röppentyűs „értékeket”.Igaz nagyon sok a szemét de nem a szemetet vettem meg hanem a szinesfémet és a fahulladékot!oké ez nem ide tartozó téma de nekem volt konfliktusom a rendőrséggel de a végén nekem adtak igazat….még a sarolta rokonjai felvoltak háborodva mert megvettem 270.ezerért és nyertem rajta 1.5 milliót!!erre csak azt tudom mondani hogy éltem a lehetőséggel!mindegy….ha olvasod sacika én nem téged bántalak meg ezzel!!én veled kötöttem egy üzletet,de a végén már 20-an akartak nyerekedni!te egy frankó hölgy vagy!!pussssssz!!

  • Névtelen szerint:

   szia:Laci

   nekem is ez a véleményem,korrektül és ügyesen intézted az eltakaritást,és jó volt veled együttműködni.tudom az okát hogy félbemaradt a szmét elszállitás,amit Te nagyvonaluan felajánlottál,
   hiszen ez volt a lényege az üzletünknek.emlitetted hogy ha elintézem lomtalanitást akkor segitetek ebben még.21.én elviszik az összes szemetet,és ezért 20.án reggeltől lent leszek a telken.ha áll még ez az ajánlat akkor most élnék vele.ha csak fél nspig tudtok segiteni is nagyon hálás lennék.köszönettel:)Saci a röppentyűs Gézabácsi lánya

 • Márti szerint:

  Egy ideig arra mentem ki a városból, amikor stoppal indultam útnak. Van még egy boszorkányokról szóló regényem, amit tőle vettem, 8 költözés óta kísér… Sajnálom, mindig szép emlék marad.

 • Romai szerint:

  Egerbe jártam suliba! És koleszos voltam Mg! Szerintem, kár hogy be zárt, én napokban akartam elutazni egerbe ez végett! Sajnálom hogy be zárt! A szemétről meg annyit, a város más részein nagyobb kupi van, volt.