Skip to main content
Szabadidő

Tiszta lap a graffitiseknek

By 2013. november 16.november 17th, 20135 hozzászólás

November 11-én elkezdték fehérre festeni a Bástya utcai aluljárót, majd 15-re be is fejezték a munkát – a korábban színes ábrákkal tarkított legálfal pénteken már első ránézésre ijesztően fehéren ragyogott, valamint alig észrevehetően ugyan, de fejlődött is: a festésen túl apró javításokat is végeztek benne.

A munkára a város adott megbízást, két elérendő céllal: egyszer, hogy bepótolják a folyamatos karbantartás hiányát, másszor pedig, hogy tiszta felületet adjanak a graffitiseknek az újabb munkákhoz. Aki gyakrabban járt a szakaszon, láthatta, hogy gyakorlatilag kivétel nélkül össze voltak tagelve az igényes munkák, a művészek helyett így óhatatlanul is a kollégiumok fenegyerekeinek szintje felé kezdett süllyedni a legálfal. Ezt megállítandóan jó ötlet volt az egész újrakezdése egy teljes letisztítással, az más kérdés persze, hogy most minden bizonnyal évekig fog tartani, amíg ismét kapunk egy előzőhöz hasonló, telefestett szakaszt. Ahogy annak idején tanultuk rajzórán: a kép pedig úgy mutat jól, ha sehol nem mard üresen a lap – hát legálfal esetében is ez lehet a helyzet.

bastyaaluljaro

Az új rajzokkal kapcsolatban van viszont egy óriási félelmünk, erre Rázsi Botond alpolgármester nyilatkozata adott okot, aki kifejtette, hogy egy pályázat keretében gondolkoznak Gárdonyihoz-, Egerhez-, valamint a várhoz kapcsolódó graffitik megrendelésén az aluljáróba. Könyörgünk, ne gondolkozzanak rajta…! Vagyis gondolkozzanak, soha jobb eszközt a múlt összekötésére a fiatalokkal, de ne a legálfalon történjen mindez! Ezer, meg egy üres fal, kerítés van a városban, kerüljenek oda a vitézek, ha egy mód is van rá, hagyjuk meg a Bástya utcai aluljárót annak, ami eddig volt: az ország egyik jól ismert, elismert és megbecsült legálfalának!

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

 • Véleményem szerint nem lenne szabad hagyni, hogy a graffitisek összerondítsák. Talán más is így gondolkodik.

 • Egri szerint:

  A képek művészi színvonala egy dolog, az a minimum hogy magas legyen, ha már városképi szempontból nézzük. De ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, hogy a képek mit ábrázolnak és sugallnak. Amik eddig fent voltak azok mintha horrorfilmekből kivett képek lettek volna. Szürreális szörnyek, erőszakos, fogatlan csontvázak, agresszív, negatív „gondolatvilágot” ábrázoltak. Egy példa: egy gyermek(!) kezében véres késsel, vagy egy lény amelynek a szájába kézigránát van kötözve, milyen lelkivilágra utal? Attól még hogy művészien ábrázolják az erőszakot hadd ne kelljen már vele a (félve írom: normális gondolkodásra vágyó többségnek) azonosulni. A történelmi jelenetek az Egri csillagokból képekkel legyen egyedi Eger, ne azzal hogy beállunk a káoszt és erőszakot, nihilt sugalló negatívizmus propagálásába, „legalizálásába”. A legnagyobb forgalmú aluljáró legyen a városra jellemző, valamely kevésbé frekventált falat pedig lehetne használni a frekventált belváros helyett.

  • Sasi szerint:

   Nézőpont kérdése, ha úgy vesszük, hogy a graffiti művészet, akkor pont attól van értéke, hogy tetszőleges mintákkal működhet. Az elhelyezkedését tekintve, ahhoz elég eldugott helyen van a legálfal, hogy ne legyen zavaró (teszem azt, a Centrum oldalán, vagy a Szúnyog közből lebontott Glob helyén én sem tartanám jó ötletnek), de ahhoz meg eléggé központi a hely, hogy valamennyire azért érezzük tőle, hogy nem egy faluban lakunk. Eger egy megyeszékhely, diákváros, ahol van létjogosultsága ilyen kezdeményezésnek a belváros közvetlen határában, pláne, ha az érintett aluljáró történetesen pont a főiskola kampuszához vezet fel.

 • egripolgar szerint:

  Még mindig százszor jobb, ha van egy hely ahol legálisan lehet „garázdálkodni”, mintha csak gerillaművészként való károkozás lenne az egyetlen megoldás. És a művészet sokszínű, nem is kell hogy mindenkinek tetsszen. De egy olyan városban ahol a színházban a Diótörőt meg a Velencei kalmárt látogató nagyközönséget nem szégyellték totálisan megbotránkoztatni nem is olyan régen… ott ez meg se kottyan, nem igaz?

 • Egy Egri. szerint:

  Sajnos nem értem az összefüggést: grafiti-aluljáró-főiskola??!!!
  Muszáj egy nagypapának az ötéves unokájával elkerülni az egyébként gyalogosoknak épített aluljárót elkerülni, csak azért, hogy az unoka ne „ijedjen” meg az ott látható nem túl barátságos képektől?
  Miért nem a főiskola területén építenek egy grafitizésre alkalmas falat??? Egy helyen lenne a művész és az Ő közönsége is.
  A Béke legyen veletek !!