Skip to main content
Közlekedés

Ezek az utcák váltanának nevet

By 2013. december 13.7 hozzászólás

2013. január elseje óta nem viselheti sem közintézmény, sem közterület olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett. Ez törvénybe van iktatva, ehhez kapcsolódva pedig az alábbi közterületek-, az alábbi indoklással keresztelődnének át 2014. november 1-től Egerben:

lájerdezsőutca

A leendő Régi Határ utca

Ankli József utca -> Víztorony utca

Jelenleg Ankli József utca, a 3079/1; 3186; 3211 hrsz-ú ingatlanokat érinti. 1945 előtt az akkori hajdúhegyi szőlőkben található műtárgy, népi nevén víztorony közelében vezet a mai Ankli József utca. A Víztorony utca elnevezést a műtárgy közelsége, emlékének megőrzése indokolja.

Kolacskovszky Lajos utca  -> Papkert utca

A 7281 hrsz-ú ingatlan jelenleg a Kolacskovszky Lajos utca elnevezést viseli, amely a Reményi Ede térbe torkollik. Régi neve Papkert volt, mivel helyén a mai Hittudományi Főiskola kertje helyezkedett el.

Lájer Dezső utca -> Régi Határ utca

A Csákó városrészben található 9985 hrsz-ú ingatlan, jelenleg Lájer Dezső utca. Régen idáig tartott az egykori Csákó, utána már külterület következett, másrészt itt húzódott az érseki és a káptalani birtok határa.

Vályi István utca -> Kádas Géza utca

Jelenleg a 9985. hrsz-ú Vályi István utca. Kádas Géza (1926, Eger – 1979, Budapest) a második világháborút követő időszak egyik legeredményesebb magyar féri úszója. Magyar válogatott olimpikon, olimpiai ezüst-, és bronzérmes sportoló, 13-szoros főiskolai világbajnok. Az 1956-os forradalom egri eseményeiben való tevékeny részvétel miatt a Budapesti Katonai Bíróság nyolcévi szabadságvesztésre ítélte, melyből négy évet le is töltött.

Forrás: Közgyűlési előterjesztés

Szólj hozzá! 7 hozzászólás