Skip to main content
Kereskedelem

Átlagos árú és viszonylag nagy házakban élünk

By 2014. január 5.2 hozzászólás

Téma iránt érdeklődőknek ajánljuk letöltésre az OTP Lakóingatlan és Telek Értéktérkép 2013/2 című kiadványát, mely, igaz nem túl mély-, ám annál átfogóbb képet ad az ország lakóingatlanjainak értékéről. Cikkünkben most az Egerhez kapcsolódó két diagramot emeltük ki belőle.

Érdekes helyzetben vagyunk, amikor a város ingatlanjainak értékét kéne megbecsülnünk, országrészünk miatt ugyanis torz adatokat látunk magunk körül – míg egy egri garázs árából kicsit északra, vagy keletre fekvő városokban komplett lakást vásárolhatunk, addig ugyanígy, egy egri kertes házból némi túlzással reménykedhetünk, ha kijön egy kisebb lakás, ha nyugatabbra indulunk el.

5diagram

Lakásárainkat (5. diagram) tekintve elmondható, hogy pontosan a Budapest nélküli megyeszékhelyek átlagán állunk, tőlünk 9 kilenc városban alakultak magasabban az eladási árak és 8-ban alacsonyabban. Szeged van közvetlenül előttünk, jelentéktelen eltéréssel náluk is körülbelül 150 000 forint/négyzetméteres értéken cseréltek gazdát a legutóbbi mért időszakban a lakások. Érdekesség, hogy Eger az egyetlen olyan város, ami nem a Dunántúlon található és ahol a lakások átlagárai mégis megelőzik a házakét. Igaz, ezt is jelképes eltéréssel teszik, utóbbi típusú ingatlanjaink ugyanis olyan 145 000 forint/négyzetméter átlagáron mozogtak, ez Győr árszintjéhez hasonlít a legjobban.

7diagram

Az eladott házaink méretében (7. diagram) már előrébb állunk, mindösszesen 5 megyeszékhelyen cseréltek gazdát az egritől átlagosan nagyobb méretű házak. Itt is Szeged áll közvetlenül előttünk, ám jelentős különbséggel, a mi kb. 140 négyzetméteres átlagunkhoz az utánunk következő Szolnok áll a legközelebb. Lakásainkat tekintve közel 60 négyzetméter volt az átlagunk, ez valamivel Győr mögött, közel Szeged, Szekszárd, illetve Székesfehérvár szintjén található.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás