Skip to main content
Fejlesztés

Elkezdődött a vár felújítása

By 2014. január 7.január 8th, 2014One Comment

Legutoljára 2012. márciusában írtunk róla, hogy mintegy 1,7 milliárd forintból megújul a Dobó István Vármúzeum. Ha csak felületesen is, de talán többen hallottak a műemlék tulajdonosi viszonyának keszekuszaságáról, lényeg a lényeg, hogy mostanra már talán stabilan Egerhez került a múzeum és így, egy viszonylag kiszámíthatóbb környezetben 2013. utolsó napján sikerült végre aláírni a fejlesztés kivitelezési szerződéseit, mellyel egy időben a munkaterületet is átadták a pályázatnyertes Imola Konstrukt, Imola Építő és Euro Campus konzorciumnak.

torok01

A beruházás keretében parkolót, rendezvényteret hoznak létre, világítást kap a várudvar, körsétány épül a Szép-bástyán, helyreállítják a falmaradványokat, térvilágítást kap a vár egész területe, ivóvízvezetéket, csapadék- és szennyvízcsatornát építenek, 9400 négyzetméteren, a vár alsó és felső udvarában járófelületeket alakítanak ki, növényeket ültetnek, vizesblokkot alakítanak ki a Setét kapuban, helyreállítják a Törökkertet, valamint építenek egy sétányt, amely a Kis Dobó térről vezet majd az északi kapuig.

dezsma01

Az egri viszonylatban nagyberuházásnak számító fejlesztés két irányból számít örömtelinek, egyrészt, mert rakás újdonsággal bővül a több „Magyarország leglátogatottabb múzeuma” címmel rendelkező épület, másrészt pedig, mert életbevágóan nagy szüksége volt már a műemléknek egy ilyen munkára. Aki járt mostanában odafent, egyértelműen láthatta, hogy ha nem történik valami nagy változás, nagyon gyorsan, akkor hasonlóan nagy gond lesz, nem csak a várral, de Egerrel is, hiszen a múzeum a megyeszékhely egyik legkiemelkedőbb vonzerejét jelenti. Az utolsó utáni pillanatban úgy néz ki, hogy sikerült lépni, aztán kíváncsian várjuk az eredményt, de addig is szívesebben kerülgetünk építés miatt-, semmint életveszély miatt elzárt területeket odafent.

szepbastya07

Cikkünkbe az egervar2020.hu -ról kölcsönöztünk képeket.

Szólj hozzá! One Comment

  • Gyerekkorom óta figyelem a vár állapotát 20 éven keresztül a fele le volt zárva az ásatások miatt , a török kert mióta én tudom le van zárva .Jelenleg sem körbejárható a vár sajnos .Azért történtek pozitív dolgok is a székesegyház romkert , Dobó bástya, föld bástya , sétáló út félig elkészült , a szép bástya kibontásra került stb .Az évtizedek alatt voltak már fantasztikus tervek .A vár alatti elkerülő út szerencsére nem valósult meg .A Szép bástya újra építése , a Török kert megnyitása .A vár körüli séta út megépítése . Érdeklődve figyelem a mostani tervekből elképzelésekből mi fog majd megvalósulni , mert ígérni azt mindenki tud .